Мільйони тонн твердих побутових відходів (ТПВ), накопичені на звалищах в Україні, стали для нас проблемою, гострота якої зростає мало не щодня. А тим часом непотріб можна перетворити на дохід. Як це зробили, скажімо, у Швеції, де значну частину відходів використовують для виробництва пластикових меблів і труб, а також біогазу, гумусу тощо. Україна взяла курс на збільшення частки альтернативних ресурсів у сфері опалення, тож нам, вочевидь, теж треба це робити.

Перше, з чого фахівці радять розпочати, — навчитися сортувати відходи домогосподарств. В Україні поки що це стримується невідповідністю між прогресуючим накопиченням ТПВ і заходами, спрямованими на запобігання їх створенню. Сподіваємося, що за кілька років цю проблему буде розв’язано. Адже з 1 січня 2018 року в Україні, згідно із Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання у сфері комунальних послуг», буде заборонено захоронення неперероблених (необроблених) ТПВ. За невиконання цієї норми приватним особам і суб’єктам підприємництва загрожуватимуть чималі штрафи.

А поки що… Як повідомили «Урядовому кур’єру» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, з початку цього року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 1000 звернень від громадян щодо ліквідації наявних та недопущення утворення нових сміттєзвалищ. Людей цікавлять дії органів виконавчої влади з очищення населених пунктів від сміття.

Так, заявник із м. Києва звернувся на урядову «гарячу лінію» з вимогою ліквідувати сміттєзвалище ТПВ, яке виникло з вини комунального підприємства шляхово-експлуатаційного управління (ШЕУ) Голосіївського району. Невдовзі Голосіївська районна в м. Києві держадміністрація поінформувала чоловіка, що складування побутових відходів на території виробничої бази ШЕУ лише тимчасове, через ремонт автошляхів та споруд у цьому районі. На момент отримання відповіді заявником сміття з території виробничої бази ШЕУ вивезли.

Жителька одного із сіл Одещини зателефонувала на урядову «гарячу лінію» з приводу стихійного сміттєзвалища, що утворилося за 300 метрів від її будинку. Жінка скаржилася, що сюди зносить непотріб усе село, а хтось навіть підпалив його, і тепер вона не може відчинити вікно через їдкий дим чи вийти на вулицю з дитиною. Громадянка розповіла, що зверталася до голови сільради з проханням прибрати або перенести територію звалища в інше місце, однак ніяких заходів не вжито. Заявниця просила допомогти ліквідувати це звалище. З Роздільнянської РДА Одеської області жінці повідомили, що місцеве комунальне підприємство «Гармонія» вже провело технічну інспекцію звалища, нині триває робота з укладення договорів з жителями села щодо вивезення відходів домогосподарств. Окрім того, щорічно КП «Гармонія» за сприяння сільради прибирає стихійні звалища, які знову виникають з вини мешканців села.

Із 17 до 23 жовтня 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 210 167 дзвінків, а також зареєстровано через інтернет 1284 звернення.

Нині громадяни також можуть отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно як зі стаціонарних, так і з телефонів мобільних операторів (Київстар, Vodafone Україна, Lifecell). 

Для підприємців «гаряча лінія» діє за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон урядової «гарячої лінії» за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua