З 1 листопада 2013 року змінилися правила оцінки рухомого та нерухомого майна для цілей оподаткування.

Відповідно до норм Податкового кодексу України для оподаткування податком на доходи фізосіб дохід від продажу об’єкта нерухомого та рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається з огляду на ціну, зазначену в договорі купівлі-продажу, але не нижче від оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до законодавства.

Під час проведення операцій з відчуження об’єктів нерухомого та рухомого майна нотаріус посвідчує відповідний договір купівлі-продажу (міни) об’єктів такого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) за наявності документа про оцінку майна та документа про сплату до бюджету податку.

Настає нова ера операцій з відчуження житла. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

1 листопада 2013 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 04.03.2013 № 231, відповідно до положень якої оцінку майна зможуть здійснювати лише спеціалізовані суб’єкти оціночної діяльності, які мають відповідний сертифікат на здійснення такої діяльності.

Отже, для цілей оподаткування із зазначеної дати громадяни України можуть укладати угоди з відчуження окремих об’єктів нерухомого та рухомого майна виключно за наявності спеціальної оцінки. 

Головне управління Міндоходів у м. Києві