СИСТЕМА

За словами заступника директора Департаменту податкового контролю юридичних осіб ДПА України Ігоря Заглади, через застосування нової системи відбору підприємств до перевірок, завдяки якій у поле зору контролерів потрапляють виключно ризикові платники податків, кількість запланованих до перевірок суб'єктів господарювання зменшилась порівняно з І кварталом 2010 року на 18% (з 6,1 тис. до 5 тис.). Особливо це відчули на великих підприємствах, де кількість ревізій зменшилась на чверть (з 0,4 тис. до 0,3 тис.). З полегшенням зітхнули й середні та малі платники податків, позбувшись надмірної уваги митарів. Візити контролерів до них порідшали на 19,2% (з 2,6 тис. до 2,1 тис.) та 16,1% (з 3,1 тис. до 2,6 тис.) відповідно.

Такий підхід випробовується вже кілька років, однак віднині у Податковому кодексі передбачено періодичність проведення документальних планових перевірок, яка залежить від ступеня ризику в діяльності платників податків. Тому до плану-графіка відбираються ті структури, які мають ризик щодо несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства, контрольованого податковою службою.

- При цьому, - уточнив посадовець, - періодичність проведення документальних планових перевірок визначається залежно від ступеня ризику в діяльності таких платників податків. Він поділяється на високий, середній та незначний. Згідно з цим табелем про ранги платники з незначним ступенем ризику включаються до плану-графіка не частіше, ніж раз на три календарних роки, з середнім - раз на два календарних роки, високим - не частіше одного разу на календарний рік.

Тетяна КИРИЛЕНКО
 для "Урядового кур'єра"