ПРОГНОЗ

Урожай зернових у 2011 році становитиме близько 43 млн тонн

Як очікує Міністерство аграрної політики та продовольства, цьогорічний урожай зернових буде на рівні 43 млн т.
І хоч це далеко до 53 млн т, які аграрії зібрали у 2008 році, та все ж більше, ніж торік, наголосив директор департаменту розвитку ринків рослинництва Мінагропроду Олександр Демидов, додавши, що позитиву додають кращі погодні умови. Зокрема, озимі культури гарно перезимували і більшість з них нині у доброму і задовільному стані. Якщо їх і доведеться пересівати, то лише на 5-10% площ, зокрема, озимого ріпаку, на 10-12%, - зауважив він. Що ж до ярих культур, то нині посіяно 1,3 млн га ранніх зернових і зернобобових (30% площ) із 4 млн га запланованих. За його словами, АР Крим, Одеська, Херсонська і Миколаївська області уже практично відсіялись, інші ж регіони включились у посівну кампанію.

За словами О. Демидова, наразі в аграріїв немає проблем із насінням. Що ж до питань з поставки пільгового пального і міндобрив, то вони нині вирішуються. Зокрема, як повідомив О. Демидов, наразі вже закуплено 6 тис. т пільгового пального і близько 15 тис. т міндобрив. Останнього планується закупити близько 150 тис за пільговою ціною 2800 грн за т при ринковій 3350-3400 грн/т.

За 30 тис. т поживи уже проплачені кошти, тож аграрії отримують її щодня по 1-2 тис. т. Щодо пального, то в аграріїв виникають питання і по ціні, і по якості.

- Пільгу з'їдає логістика, тож здешевлення не виходить, - зауважив Олександр Демидов.

- Та й якість пільгового пального, виробленого в Україні, шкутильгає, - підхопив тему президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса. - Його можна залити хіба що у вітчизняний або білоруський трактор, американський "Джон Дір" таким пальним можна вгробити. Що ж до прогнозу Мінагропроду, то експерт підтвердив його, хоча й наголосив на можливій зміні структури посівів через зростання вартості на ресурси. За підрахунками експертів УКАБ, порівняно з 2010 р., міндобрива подорожчали на 50%, пальне - на 29%, насіння - на 45%, зарплата підвищилася на 24%. Таке зростання, зрозуміло, відобразиться на собівартості сільгосппродукції, зокрема, зерна, що зросте як мінімум на 28%. Таким чином аграрії намагатимуться компенсувати втрати за рахунок витіснення рентабельними культурами неприбуткових, пояснив він. Приміром, кукурудза витіснятиме ячмінь. Відтак, цьогоріч слід очікувати збору близько 18,4 млн т - пшениці, 8,9 млн т - ячменю, 15-17 млн т - кукурудзи, 7 млн т -соняшнику, спрогнозував А. Ліссітса.

Як зазначив начальник "Укргідрометцентру" Микола Кульбіда, цьогоріч і справді очікуються більш сприятливі погодні умови, аніж торік. І хоч зараз у північній частині України дещо перезволожені грунти, що стримує посівну кампанію, а у Дніпропетровській, Одеській, Миколаївській, Херсонській областях і в степовій частині Криму, навпаки, є певні проблеми з вологою, це жодним чином не загрожує посівам. Оскільки у квітні в усіх областях кількість опадів буде більшою за норму на 20-40%, що сприятиме подальшому розвитку озимих і появі сходів та розвитку ярих культур. У травні погода теж сприятиме формуванню здорових і сильних сходів, що дасть змогу рослинам краще перенести проблемні засушливі періоди влітку.

На жаль, зауважив М. Кульбіда, останніми роками в Україні спостерігається тенденція до зменшення врожаїв переважно у зв'язку з поступовою зміною клімату. Зокрема, стійке підвищення температури влітку та засушливі явища не сприяють гарному врожаю. Щоб його таки отримувати, сільгоспвиробникам треба більше приділити уваги агротехнологіям, зміні строків посівів тих чи інших культур і їх збиранню, наголосив він, пояснивши: якщо озимі та ярі культури достатньо окріпнуть до засухи, то вони легше її перенесуть, а, отже, і втрат буде менше.