ФІНАНСУВАННЯ

З'явився шанс на отримання дешевих кредитів для зведення незавершених об'єктів

Криза у будівельній галузі істотно загальмувала рух багатьох компаній-забудовників. Нині їм на допомогу прийшла Державна іпотечна установа (ДІУ). Щоправда, на неї можуть розраховувати лише ті компанії, ступінь готовності об'єктів яких складає понад 50%. Тобто недобудови, що перебувають на початковому або завершальному етапі зведення, ДІУ не цікаві. Однак, за словами голови правління цієї установи Віктора Миргородського, об'єктів, які мають значний ступінь готовності, в Україні чимало.

Перші позитиви

"Таким чином, будівельні компанії, а також фізичні особи, які прагнуть придбати житло в майбутніх новобудовах, можуть розраховувати на допомогу ДІУ. Сьогодні ми запустили цю програму і вже є перші позитивні підсумки", - зазначає він.

Від початку 2011 року вже профінансовано забудовників через банки-партнери на суму понад 200 млн грн. Нині з установою співпрацюють такі комерційні банки як Промінвестбанк, банк "Камбіо", Кредитпромбанк, Південкомбанк, Інпромбанк, Промекономбанк та банк "Меркурій".

"На сьогодні ставка рефінансування у нас складає 11% річних. Це набагато нижчий показник, ніж в інших установах. Зауважте, з докризових часів ми не змінили вимоги до фізичних осіб щодо розміру першого внеску - він залишився на рівні 25%. А в більшості комерційних банків він складає 30-60%", - наголошує перший заступник ДІУ Юрій Зоц.

Керівництво установи вважає, що чимало будівельних компаній не розуміють того, що будувати зараз слід не елітне житло, а соціальне та будинки економ-класу. Адже грошей у населення обмаль, а елітне житло вже вичерпало практично свого покупця ще в докризові часи.

"Вартість забудови повинна дати можливість фізичній особі розрахуватися за кредитами. Якщо ціна квартири буде захмарною, то потенційний споживач взагалі не розглядатиме варіант її купівлі", - констатує В. Миргородський.

Керівництво ДІУ визнає, що філіали банківських установ у регіонах слабко проінформовані про цю програму, тож втрачають шанс на завершення будівництва.

A також і негативи

Заступник голови правління банку "Меркурій" Людмила Данилова задоволена співпрацею с ДІУ і радить іншим банкам та фізособам приділити серйозну увагу цій програмі.

"У банку існує реальний механізм впливу на забудовника. Так, на будь-якому етапі перший може змінити генерального підрядника, якщо той не влаштовуватиме його за тих чи інших причин. Приміром, якщо будівництво ведеться надто повільно або його якість не задовольняє сторони", - зазначає вона. На її думку, результативність такої співпраці в тому, що коефіцієнт неповернень кредитів у "Меркурія" наразі складає лише 2%. Слід додати, що Л. Данилова таки має рацію: в інших фінансових установах цей показник давно перевищує 10-12%.

Однак деякі банківські фахівці не вважають програму ДІУ ідеальною. Так, один із керівників комерційного банку, який висловив бажання залишитися невідомим, зазначив, що компанії-забудовники, які мають об'єкти незавершеного будівництва, вже і так перебувають у кредитних зобов'язаннях з іншими фінансовими установами. Тож, на думку фахівця, співробітницво із ДІУ, яким би воно не було цікавим для всіх сторін, лише додає нових зобов'язань.

Л. Данилова також зазначає, що нині ДІУ надає кредити фізичним особам через свої банки лише після завершення будівництва. А це, на її переконання, не надто зручно і відлякує потенційних покупців житла. Тому такі кредити мають надаватися, як і раніше, на початкових етапах будівництва. На сьогодні чимало банкірів взагалі не цікавляться програмами кредитування первинного житла, а обертають свій погляд лише на вторинне.

Однак ДІУ не співпрацює з фінансовими установами щодо кредитування вторинного житла, і за запевненнями його керівництва, найближчим часом цього не робитиме.

Утім, кожен банк та фізичні особи мають самі вирішувати, чи співпрацюватимуть за програмою установи, чи ні. Справедливим буде лише зазначити, що наразі в країні не так вже й багато цікавих програм із фінансування як для забудовників, так і для потенційних покупців первинного житла.