Більш ніж чотиригодинні переговори між лідерами опозиції та робочою групою з урегулювання політичної кризи на чолі з Президентом Віктором Януковичем, які відбулися минулого четверга, залишили без відповіді найголовніше запитання — як далі розвиватимуться події в країні, чи буде мирно покладено край двомісячному протистоянню влади та радикально налаштованих громадян? На жаль, усі сторони фактично залишилися на своїх позиціях. 

Заборона  на зброю

По завершенні переговорів на офіційному сайті глави держави було оприлюднено заяву члена робочої групи, міністра юстиції Олени Лукаш.    «На жаль, вдруге лідери опозиції відмовилися від оголошення заяви про засудження екстремістських дій. Також ними не було засуджено факти захоплення будівель місцевих органів влади. Не було знайдено відповідь на питання, чи збираються лідери опозиції в подальшому контролювати перебіг радикальних подій у Києві.

На засіданні обговорювалися невідкладне звільнення незаконно захоплених приміщень, можлива амністія та інші питання, які зможуть розглянути народні депутати на позачерговій сесії, призначення якої учасники переговорів оцінили схвально. Обговорювалося також питання відповідальності уряду. Переговори буде продовжено», — йдеться у заяві міністра.

Слід зазначити, що, говорячи про ситуацію, пов’язану з адмінбудівлями, міністр, скорше за все, мала на увазі захоплення та блокування громадянами приміщень обласних державних адміністрацій Львівщини, Житомирщини, Рівненщини, Черкащини, Тернопілля, Івано-Франківщини та Хмельниччини.

Підсумки переговорів пізно ввечері у четвер підбивали на київському Майдані. Віталій Кличко та Олег Тягнибок прийшли на вулицю Грушевського до демонстрантів, які дотримувалися «часу тиші» в очікуванні результатів перемовин. Лідер партії «УДАР» повідомив про обіцянку влади, що найближчими днями всіх затриманих активістів буде відпущено. А лідер ВО «Свобода» заявив, що 28 січня на позачерговій сесії Верховної Ради (відповідне розпорядження було підписано спікером парламенту Володимиром Рибаком) має розглядатися питання про закони 16 січня, про відповідальність уряду та закон щодо декриміналізації  всіх затриманих  учасників подій. Крім того, за словами Олега Тягнибока, досягнуто домовленостей про те, що «Беркуту» буде заборонено використовувати вогнепальну зброю. Тож було оголошено продовження перемир’я.

Не реагувати  на провокації

Ці слова підтвердили і заяви Генеральної прокуратури та міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Так, у повідомленні прес-служби ГПУ, зокрема, наголошено: «В разі, якщо радикально налаштовані особи припинять насильницькі дії, підпали, погроми, опір правоохоронним органам і звільнять вулицю Грушевського, органи прокуратури будуть клопотати перед судами про зміну запобіжного заходу на більш м’яку для вже арештованих осіб, та про міру запобіжного заходу, не пов’язану з арештом для тих, кому її ще не обрано».

У зверненні до підлеглих керівника МВС зазначено, що коли  присутні на вул. Грушевського приймуть пропозицію Генпрокуратури та покинуть небезпечну територію, органи внутрішніх справ не здійснюватимуть жодних заходів з переслідування цих людей. «Крім того, гарантую, що міліція не вживатиме силових дій щодо звільнення Майдану Незалежності. Саме тому я закликаю вас, шановні колеги, бути стриманими, не реагувати на дрібні провокації, проявити витримку», — йдеться у зверненні, оприлюдненому прес-службою відомства.

Органи влади Черкащини також стали об’єктами атак протестувальників. Фото УНIAН

Дисциплінований мир

Для обговорення подальших кроків лідери опозиції Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок прибули на Майдан Незалежності, однак мітингувальники проголосували за вихід з переговорного процесу. Щоправда, Арсеній Яценюк заявив про продовження діалогу із владою: «Ми проводимо далі переговори, щоб досягти реального результату, а не того, щоб нам пообіцяли і не виконали».

Опозиціонери закликали демонстрантів до виключно мирного протесту, дисципліни та порядку, однак за ніч барикади на Грушевського зміцнили, а на вул. Інститутській, прямо біля виходу з метро «Хрещатик», виросла ще одна кількаметрова стіна.

Судячи з цього, перспективи швидкого врегулювання кризи залишаються невизначеними. Але можна констатувати, що подальший розвиток подій залежатиме від того, як Київ та вся Україна загалом проживе вихідні і чи зможуть народні депутати у вівторок ухвалити рішення, які б відкрили шлях до примирення.    

Міністру соромно  за підлеглих

У четвер на сайті Інтернет-видання «Українська правда» розміщено відео, на якому працівники внутрішніх справ знущаються над оголеним демонстрантом. На шокуюче відео відреагував міністр Віталій Захарченко. Він заявив, що за цим фактом вже призначено службову перевірку, а також від імені МВС вибачився «за неприпустимі дії людей у міліцейській формі».

У свою чергу, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявила, що такому вчинку не може бути жодного виправдання. «Я провела особисту зустріч із керівниками підрозділів внутрішніх справ, які розташовані на вулиці Грушевського… Я особливо підкреслила, що безкарність таких вчинків призводить до ще більших порушень прав людини та поглиблює недовіру до правоохоронних органів. Мушу зазначити, що присутні на зустрічі керівники підрозділів засудили вказані дії та запевнили, що донесуть зміст зустрічі до підлеглих», — йдеться у заяві омбудсмана.

І хоча на час, коли матеріал готувався до друку, у центрі Києва активних дій ні з боку правоохоронців, ні з боку протестувальників не спостерігалося, відносний спокій, що встановився у столиці, важко було ототожнити з таким бажаним миром. Тим паче, з огляду на повідомлення, що активні дії протестувальників перекинулися ще на кілька областей — Сумщину, Волинь та Буковину.