Верховна Рада ухвалила Декларацію про боротьбу за звільнення України та Заяву щодо гарантії прав кримськотатарського народу у складі нашої держави. У першому документі наголошується, що український народ ніколи не визнає анексії невід’ємної частини своєї території — Автономної Республіки Крим, захопленої Росією з брутальним порушенням фундаментальних норм міжнародного права та загальновизнаних принципів співжиття держав. Тож Верховна Рада звертається до всіх членів міжнародного співтовариства з наполегливим проханням утриматися від міжнародного визнання так званої «Республіки Крим», анексії Криму та міста Севастополь до складу Росії як нових суб’єктів федерації.

Від імені народу України Верховна Рада заявляє, що Крим був, є та буде у складі України. Український народ ніколи і за жодних умов не припинить боротьбу за визволення Криму від окупантів, якою б важкою і тривалою вона не була.

У Декларації наголошується, що Росія зухвало порушила не тільки чинне законодавство суверенної України, а й фундаментальні норми міжнародного права, закріплені Статутом ООН, Статутом Ради Європи, Заключним актом Наради з безпеки та співробітництва в Європі від 1975 року та іншими підсумковими документами НБСЄ/ОБСЄ, Угодою про створення Співдружності Незалежних Держав від 1991 року, Меморандумом про гарантії безпеки у зв`язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією та Великою Британією про неядерний статус України, Договором про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією від 1997 року.

У цьому контексті підкреслюється, що вперше після закінчення Другої світової війни загальновизнані кордони Європи цинічно «перемальовує» країна, яка за багатосторонніми і двосторонніми договорами гарантувала територіальну цілісність України, недоторканність і непорушність її кордонів. Єдиним неприхованим мотивом Російської Федерації у здійсненні цього міжнародного злочину є горезвісна доктрина «приростання руського світу».

Вільна, неподільна й багатонаціональна. Фото з сайту unian.net

А у Заяві стосовно прав кримськотатарського народу наголошено, що, спираючись на цілі та принципи, проголошені у статтях 3, 11, 15 Конституції України, та статтю Статуту Організації Об’єднаних Націй, Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права, а також Віденську декларацію, Верховна Рада, зокрема, заявляє, що Україна гарантує збереження та розвиток етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності кримськотатарського народу як корінного народу та всіх національних меншин України.

Також Україна гарантує захист та реалізацію невід’ємного права на самовизначення кримськотатарського народу у складі суверенної і незалежної Української держави. Крім того, Україна визнає Меджліс кримськотатарського народу, виконавчий орган Курултаю кримськотатарського народу та Курултай як вищі представницькі органи кримськотатарського народу. Верховна Рада заявляє й про свою підтримку Декларації ООН про права корінних народів.

У документі міститься доручення Кабінету Міністрів терміново подати проекти законів, нормативно-правових актів, які визначають та закріплюють статус кримськотатарського народу як корінного народу України. Зазначається, що розробка проектів відповідних законів і нормативно-правових актів відбуватиметься шляхом консультацій з Меджлісом кримськотатарського народу у тісній співпраці з ООН, ОБСЄ, Радою Європи відповідно до міжнародного права і стандартів забезпечення прав людини, корінних народів та національних меншин, повідомляє УНІАН.

Верховна Рада також доручила уряду розробити практичні механізми взаємодії між органами виконавчої влади України та Меджлісом кримськотатарського народу. При цьому Україна рішуче засуджує будь-які спроби обмеження політичних та соціальних прав, громадянських свобод громадян України, які проживають в АР Крим, різної етнічної приналежності, зокрема українців, росіян, кримських татар, вірмен, болгар, греків, німців, караїмів, кримчаків, що спостерігаються внаслідок проведення антиконституційного референдуму в АР Крим. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»