САМІТ

Президент переконаний, що для відновлення економічного зростання потрібні єдність, взаємна довіра  і скоординовані зусилля всіх держав континенту

У рамках робочого візиту до Словаччини Президент Віктор Янукович узяв участь у роботі 18-го Саміту глав держав Центральної Європи, що відбувся у Братиславі. Захід присвячений темі «Стратегія зростання для посткризового відновлення».

Перед початком пленарного засідання він коротко поспілкувався із Президентом Республіки Польща Броніславом Коморовським, Президентом Литовської Республіки Далею Грібаускайте та Президентом Латвійської Республіки Андрісом Берзиньшем. Після чого глави держав-учасниць заходу взяли участь у церемонії фотографування.

Тему, обрану лейтмотивом зібрання, Віктор Янукович вважає дуже актуальною, бо сьогодні Європа перебуває на вирішальному етапі виходу з фінансово-економічної кризи. Таку думку він висловив із трибуни саміту.

Зустрічі з колегами на словацькій землі залишили у Віктора Януковича гарні враження. Фото Михайла МAРКIВA

З її початку минуло вже п’ять років. І те, що наслідки кризових явищ і досі відчуваються в усіх європейських державах, незалежно від того, чи є вони учасницями ЄС, єврозони чи інших міжнародних регіональних організацій, свідчить про взаємопов’язаність наших держав та взаємозалежність наших економік. Для відновлення економічного зростання потрібні єдність, взаємна довіра і скоординовані зусилля всіх держав континенту, переконаний Президент.

Тому процес розширення ЄС є важливим інструментом подолання кризи. У цьому контексті повноцінна євроінтеграція України — досі не використаний потенціал економічного зростання для Європи, зміцнення загальноєвропейської стабільності й безпеки.

Загалом у здійсненні масштабних перетворень та побудові суспільств європейського зразка державам Центральної Європи сприяв і надалі сприяє потужний чинник перспективи членства в ЄС. «Не бачу жодних об’єктивних причин, які могли б позбавити Україну та інші держави регіону такого потужного інтеграційного інструменту», — наголосив Віктор Янукович.

Саме Європейський Союз залишається прикладом політичного, економічного, соціального успіху, каталізатором системних соціально-економічних реформ, що здійснюються в Україні.

Участь у важливих багатосторонніх процесах і заходах довела здатність України ефективно співпрацювати у широкому європейському контексті, повідомляє прес-служба Президента. Тому глава держави небезпідставно сподівається на підписання під час листопадового саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, важливої для всіх учасників цього процесу.

Об’єднана Європа, за словами Президента, є цивілізаційно-історичним вибором України. «Тож разом долаймо бар’єри скрізь, де тільки можливо. Адже ми прагнемо спільно будувати об’єднану Європу», — закликав учасників саміту Віктор Янукович.

У ході тристоронньої зустрічі президентів України, Польщі та Словаччини польський лідер Броніслав Коморовський запросив главу Української держави відвідати його країну 2-3 липня, повідомляє УНІАН. А вже опісля Віктор Янукович запросив Президента Австрії Гайнца Фішера відвідати цього року  Україну у зручний для нього час.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»