ТРАДИЦІЇ

Прикмети першого місяця весни дуже мінливі

Здрастуй, весно красна! Хоч лютий і сповна виявив свій суворий характер, але, як зазначає народна мудрість, у березні Бог Ярило бере зиму на вила. Перший весняний місяць стоїть на роздоріжжі між зимою і весною, і його прикмети дуже мінливі. Очікувані, але недовготривалі потепління змінюються морозними вітровіями. Можливі й дощі, які несуть всюди проникаючу вологість. Найкраще, коли зима піддається наступу весни поступово, крок за кроком. Але в березні на це марно сподіватися. За попередніми прогнозами і народними прикметами місяць має бути похмурим і холодним, а весна затяжною.

Зазвичай, у березні беруться до уваги спостереження за станом погоди у дні релігійних свят: Євдокії (Явдохи Плющихи, 14), Сороки (свято Сорока Святих, 22), теплого Олекси (30). До ХV століття, за старим стилем, на Явдохи зустрічали Новий рік. У цей день талою водою вмивали дітей, щоб росли здоровими та сильними. Жінки замовляли пороги від людських пересудів та лихого ока. Через поріг не можна нічого передавати, бо це межа, що роз'єднує людей. На Явдохи закликають весну: весно-красна, принеси нам красне літечко! Підмічають: яка погода на Явдохи - таке й буде літо. Якщо день погожий - літо гоже; якщо з дощем - літо буде вологим; калюжі на Явдохи - пасічники в меду купатимуться; ранковий приморозок і північний вітер віщують холодне літо.

На Сороки - друга зустріч весни (перша була на Стрітення). Це день весняного рівнодення. За давнім повір'ям до рідних місць з далекого вирію повертаються сорок видів пернатих. У цей день слід спекти не менше сорока медяників-жайворонків і роздати їх дітям, родичам, сусідам. Цим ритуалом задобрюють домовика, що дбає про добробут у господарстві. Якщо цього дня помітно тане сніг - влітку розкошуватимуть трави. Якщо день буде вітряним, холодним з дощем або снігом - у травні можливі приморозки, а влітку опадів буде менше від норми.

Теплий Олексій-бокогрій - головна наступальна сила весни у березні. Сніг активно тане. Дзвінкіше грають гірські потоки, пасічники виставляють вулики. Якщо бджоли цього дня зроблять перший обліт - медозбір протягом усього сезону буде щедрим. Якою буде погода на теплого Олекси, таким буде й літо.

Весняного вам настрою, сонця і тепла!

НАШ КАЛЕНДАР

 6 березня - останній день Масниці. Проводи зими.

7 березня - Міжнародний день боротьби за права жінок та міжнародний мир; початок Великого посту.

8 березня - Міжнародний жіночий день.

12 березня - День землевпорядника.

15 березня - Всесвітній день прав споживача.

20 березня - День працівників житлово-комунального осподарства та побутового обслуговування населення.

21 березня - Всесвітній день поезії; Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації; 21-27 березня - тиждень солідарності з народами, які борються проти расизму та расової дискримінації.

22 березня - Всесвітній день водних ресурсів.

23 березня - Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва;
Всесвітній метеорологічний день.

24 березня - Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз.

25 березня - День Служби безпеки України.

26 березня - День Внутрішніх військ МВС України.

27 березня - Міжнародний день театру.
 

Павло ЛАРІОНОВ,
для "Урядового кур'єра