БУЗКОВІ ТОНИ

У Бахчисарайському районі організували фестиваль на честь корисної квітки

Крим улітку — це не лише море, а й зелений туризм, поштовхом для розвитку якого слугують найкрасивіші та найцікавіші місця півострова. Саме тому у жителів невеличкого села Тургенівка, що в Бахчисарайському районі, виникла ідея організувати фестиваль «Гірська лаванда»  на честь дуже корисної квітки. Адже саме біля їхніх  домівок розкинулося найбільше в Європі та друге у світі лавандове поле. Воно має площу 120 гектарів і лише трохи поступається відомому канадському.

 «Ми вирішили підтримати ідею у рамках проекту міжнародного фонду ПРООН «Сталий розвиток сільських територій». Оскільки розуміємо, що фестиваль може стати поштовхом для вдалого розвитку зеленого туризму в цій місцині», — розповіла Тетяна Головко, представниця громадської організації «Український дім», яка активно долучилася до підготовки заходу. При цьому вона підкреслила, що свято стало можливим завдяки надзвичайній згуртованості та активності сільської громади у бажанні розвивати свою маленьку батьківщину.

Бузковий колір на святі був у фаворі. Фото Олега ГОЛОВКА

Розпочали з історії квітів, яку переповідали у театралізованих міні-сценках школярі. Тут згадали японську ікебану, що слугувала символом єднання природи та людини, греко-римську культуру, що вплинула на розвиток квіткового мистецтва всього Заходу  — квітами почали прикрашати двори, а на свята — колони, фонтани, столи.  У Візантії квіткові гірлянди з м’яти, базиліка, лаванди, троянди можна було побачити в храмах — на вівтарях та іконостасах. При дворі короля Людовіка ХІV живими квітами прикрашали одяг і волосся, а у часи Наполеона доречно було подарувати дамі букетик лаванди.

Літали над квітами і ось такі смішливі бджоли та метелики. Фото Олега ГОЛОВКА

Не менше приємних вражень залишило по собі і квіткове дефіле, до якого дуже відповідально готувалися найменші артисти — вихованці  Тургенівського дитячого садочка та учні місцевої школи разом із своїми батьками. Сплеску позитивним емоціям додав ще й імпровізований дощ з пожежних рукавів, який «напустився» посеред лавандового поля.

Школярка Оля Муленко назвала свій костюм у стилі Людовіка ХІV «Лавандовий настрій». Фото Олега ГОЛОВКА

А поки діти розважалися, дорослі мали змогу придбати у місцевих майстрів сувеніри на згадку.  Передбачалось, що на святі можна буде посмакувати кримський лавандовий мед,  однак  у бджолярів наразі спекотна пора. Та знайти пасіку біля лавандового поля не становило жодної проблеми, адже саме зараз квітка цвіте і дає роботу нашим крилатим трудівницям. Власник бджолиного царства Ігор Минайло, колишній льотчик-винищувач, а тепер бджоляр з піввіковим стажем, залюбки розповів про переваги цього меду. «Мед надзвичайно корисний при серцевих хворобах та має відчутний загальнозміцнюючий вплив на організм, — запевнив бджоляр. — Абсолютно відповідально можу сказати, що ліпшим за нього може бути лише липовий». І додав:  кращого місця, щоб  отримати лавандовий мед, в Україні немає.