Цьогорічний жовтень неохоче змінює смарагдове вбрання на позолоту. Ліси й діброви тільки де-не-де торкнувся пензель з вохрою. А дуби й берези ще й не думали  скидати листя (хоч мало це статися до Покрови). Отже, за народними прикметами, на нас чекає сувора зима і рік нелегких випробувань. На щастя, не всі неприємні прогнози збуваються.  У нашому національному фольклорі побутує такий афоризм: «Випробування — це загартування».

Затяжна осінь — сприятлива пора для хліборобів. Вчасно і без втрат зібрано урожай, зорано угіддя, зеленіє озимина. Завершуються  польові роботи. Лани, сади і пасовиська огорнула тиша. У Карпатах випав перший сніг. Листопад зиму зустрічає.

Останній місяць осені має прикметні дні, в які старі люди здавна складали прогнози на наступні зиму, весну і літо. Зокрема це релігійні свята: Казанської ікони Божої Матері (4), Дмитра Солунського (8), Параскеви П’ятниці (10), Кузьми і Дем’яна (14), архістратига Михаїла (21).

Ось давні прикмети:  «До  Казанської — не зима,  а з Казанської — не осінь», «На Казанську виїжджали на колесах,  а полози на віз брали».  Як і на Покрову, було доброю ознакою для молодого подружжя справляти цього дня весілля. Якщо вранці дощить, а потім на вологу землю випаде сніг — зима буде сніжною, а весна ранньою.

На Дмитра святкують завершення хліборобського року. На обідньому столі — хліб із борошна нового врожаю, овочі, фрукти, мед — дари щедрої осені. Під час трапези поминають покійних родичів. На покутті під образами ставлять миску зі стравою і кухлик води. За народним повір’ям, Дмитро замикає землю на ключ і тримає його при собі до весняного  Юрія (06.05). Якщо цього дня випаде сніг — весь листопад буде холодним, з приморозками. Відлига обіцяє теплу зиму, ранню весну і погоже літо.

Параскева П’ятниця вважається  покровителькою жінок. Цього дня  їм не можна шити, ткати,  працювати на городі, навіть розчісувати волосся. Ще з дохристиянських часів П’ятниці вважалися богинями, які освячували людей на добрі діла і карали тих, хто вчинив гріх. Якщо на Параски день сонячний, зима буде теплою; якщо похмурий, холодний — незабаром вдарять сильні морози.

Кузьма і Дем’ян уособлюють бідних безсрібників. Крім того, вони вважаються оборонцями людей від змій і покровителями ковалів.  За давньою традицією, пастухи цього дня вперше від весняного Юрія голять бороди і підстригають чуприни, бо протягом сезону не годилося брати в руки бритви й ножиці, «щоб худоба не хворіла, а вівці не губили вовни». Якщо цього дня випаде сніг, весна буде повноводною. А якщо день видасться теплим, сонячним, то й зима буде лагідною. «Якщо вітер на Кузьми і Дем’яна — дорога буде санна», — каже народне прислів’я.

Архістратиг Михаїл — провісник зими. Він «крижані мости мостить, звістку від матінки-зими на білому коні привозить». Щоправда, у зв’язку з глобальними змінами клімату вже важко й пригадати, коли святий востаннє приїжджав до нас на білому коні. Побачимо, за якими прикметами прогнозувати погодні умови  на майбутнє нинішнього Михайла.

Якщо цього дня буде хмарно, а трава і гілля дерев вкриє паморозь, перший великий снігопад не забариться. Зима буде суворою. А якщо поля огорне туман — кінець місяця і початок грудня будуть з дощами.

25 листопада відзначатимемо трагічну дату в історії українського народу — 84 роковини Голодомору (1932—1933). Нині людиноненависницьку політику тодішнього тоталітарного режиму проти нашої держави продовжує новоруський агресор. Як бачимо, бацила войовничого сатанізму в спадок від «батька народів» передалася синові. Невже Росія приречена на жорстоких спадкоємців у владі? 

Білі мухи — одна з наочних ознак того, що попереду пора чудова, та холодна. Фото з сайту sferanews.org

НАШ КАЛЕНДАР

2 листопада — Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів

3 листопада — День інженерних військ;  День ракетних військ і артилерії

4 листопада — День залізничника

5 листопада — День працівників соціальної сфери

6 листопада — Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів

6—12 листопада — Міжнародний тиждень науки та миру

9 листопада — Всеукраїнський день працівників культури та  майстрів народного мистецтва; День української писемності та мови

10 листопада — Всесвітній день науки задля миру та розвитку

14 листопада — Всесвітній день боротьби із захворюванням на діабет

16 листопада — День морської піхоти; День працівників радіо, телебачення та зв’язку; Міжнародний день, присвячений  толерантності; Всесвітній день філософії

17 листопада — Міжнародний день студентів

18 листопада — 75 років тому (1942) почалося визволення України від нацистських загарбників

19 листопада — День працівників сільського господарства; День  скловиробника; День працівників гідрометеорологічної служби; Всесвітній день пам’яті жертв дорожньо-транспортних пригод

20 листопада — 100 років тому (1917) було ухвалено Третій Універсал Української Центральної Ради, де проголошено створення Української Народної Республіки; Всесвітній день дитини; День індустріалізації  Африки

21 листопада — День Гідності та Свободи; Всесвітній день телебачення

22 листопада — Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства  над жінками

25 листопада — День пам’яті жертв Голодомору

29 листопада — Міжнародний день солідарності з палестинським народом

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»