NO SMOKING!

З 16 грудня  набирає чинності закон щодо заборони куріння в приміщеннях ресторанів, кафе і барів
 

Якщо раніше власники кафе і ресторанів повинні були передбачати зали для курців і некурців, то тепер це в минулому. Курити не можна, і крапка! Згідно з новим законом курцям — гостям цих закладів  доведеться виходити на вулицю або відкриту терасу, щоб подиміти, або платити штраф від 51 до 170 гривень.

Винятків не буде

Один з авторів закону, директор Інституту медіа-права Тарас Шевченко, наголосив, що куріння буде повністю заборонено всередині приміщень, без будь-яких винятків, у тому числі на дискотеках. Заборона торкнеться  також куріння кальяну і електронних сигарет.  Відповідальність юридичних осіб — власників ресторану у вигляді штрафу в розмірі від 1 до 10 тисяч гривень   залишається. Але якщо раніше для накладення штрафу треба було доводити, що зона для некурців займає менше 50% території, то тепер усе спрощується: факт куріння у приміщенні ресторану або навіть наявність попільнички є підставою для складання протоколу представником Держінспекції захисту прав споживачів.

Активісти коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну»  вважають, що головною проблемою попереднього закону було те, що поділ ресторанів на частини для курців і некурців не працював, адже дим, згідно із законами  фізики, поширювався на весь повітряний простір. Отже, порушувалися права людини на чисте повітря: за статистикою, 60% людей скаржилися, що їх обкурюють у ресторанах.

Як зазначив керівник відділу контролю за курінням Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Красовський, новий закон захищає права некурців, яких в Україні більшість. На його думку, цей закон закріплює позитивні зміни в культурі харчування та відпочинку. Самі курці, вважає він, від цього теж не постраждають, адже вони звикли, що є місця, де палити категорично заборонено, — наприклад, найзатятіший курець не наважиться закурити у метро.

— Київська асоціація офіціантів послідовно підтримувала прийняття нового закону, адже офіціанти та бармени мають право працювати в чистому повітрі, — каже голова правління Олег Онікієнко. —  Гадаю, клієнти, навіть курці, мають сконцентрувати свою увагу на позитиві. В закладах буде свіже повітря, в якому аромат страв відчуватиметься краще.

Курити не можна, і крапка! Фото з сайту mignews.com

Бари сильно ризикують

Один з відомих київських барів, де  уже 20 років збирається творча богема і де зазвичай багато курили, вже заборонив куріння у приміщенні. Але його засновник Федір Баландін має деякі сумніви з цього приводу.

— Існує ризик, що великі холдинги знайдуть лазівки, щоб обійти цей закон. Тоді маленькі кафе і бари не витримають з ними конкуренції. Є й інша проблема. Якщо всі відвідувачі куритимуть на вулиці, уявляєте, на що вона перетвориться? Треба буде приймати третій закон, щоб курили лише в підворіттях? До речі, коли ми вирішили відмовитися від куріння в приміщенні, то біля входу поставили намет з попільничками, але незабаром його хтось розібрав, — розповідає він.

Чи зазнають збитків ресторатори від цього нововведення? Апологети закону вважають, що ні, проте переконливих доказів не наводять. За словами координатора Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» Ганни Гопко, нині проводяться економічні дослідження, результати яких оприлюднять в лютому наступного року.

Втім,  Асоціація рестораторів України вважає новий закон популістським.

Як зазначила її президент Ольга Насонова, заборона куріння в ресторанах створить натовпи людей біля входів. Крім цього,  така жорстка заборона може викликати нову хвилю корупції, оскільки рестораторові простіше заплатити штраф, ніж зазнати збитків від втрати клієнта.

— Законодавці  автоматично зробили третину населення порушниками закону. Нам не створили спеціальних місць для куріння, але ввели величезні  штрафи, — заявив координатор  громадської ініціативи «Права курців» Юрій Палійчук. На його переконання, ухвалений закон працювати не буде, а кількість курців  не зменшиться.

При цьому малий і середній бізнес  постійно існуватиме під загрозою штрафних санкцій і тиску з боку контролюючих органів. Постраждають ресторани і кафе не тільки за рахунок відтоку клієнтів, а й за рахунок збільшення кількості перевірок. Заборона на куріння створить додаткові можливості регуляторного та корупційного тиску на підприємства малого і середнього бізнесу, тож його представники вважають це дискримінаційним кроком, який суперечить філософії індустрії гостинності. Той же ресторанний бізнес орієнтується на різні аудиторії і прагне задовольнити всіх відвідувачів — як некурців, так і курців.

Підхід — цивілізований?

Розв’язання проблеми розмежування курців і некурців з дотриманням їхніх прав має бути цивілізованим. Наприклад, заборонити вхід в  установи, в яких немає поділу певних зон, неповнолітнім.  Зацікавити заклади, де не курять, економічними стимулами, надати преференції у вигляді включення в список рекомендованих до відвідування туристами місць. Економічні вимоги до установ, де курять, навпаки, можуть бути посилені. Не викликає сумнівів  жорстка заборона на продаж тютюнових виробів неповнолітнім, так само, як захист прав  населення, що не курить.  Але тотальною забороною проблему куріння  не розв’язати.

Здається, щось подібне ми вже бачили — варто згадати провал жорстких антиалкогольних кампаній. Виштовхувати  громадян у позаправову сферу і  провокувати правоохоронні органи на корупційні дії —  не цивілізований підхід до проблеми. Боротьба за фізичне здоров’я не повинна призводити до морального збитку. Заборонивши куріння в публічних місцях, законодавці дискримінують тих, хто не готовий відмовлятися від своїх звичок у наказовому порядку. А хто-небудь підрахував збитки, які будуть супроводжувати цей штучний «голодомор» (адже людей  просто виганяють на мороз)? Ймовірно, рівень простудних захворювань уже найближчої зими виросте багаторазово.

Боротьба з курінням повинна бути відповідальною, потрібно враховувати всі правові і соціокультурні особливості. Адже через те, що на дорогах щодня гинуть люди, ніхто не закликає  заборонити їздити на автомобілях.

ДОВІДКА «УК»

Згідно із законом починаючи з 16 грудня  2012 року заборонено куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства, на спортивних і дитячих майданчиках, у навчальних та освітньо-виховних закладах, у підземних переходах, у під’їздах жилих будинків, у ліфтах і таксофонах, на зупинках маршрутних транспортних засобів, у громадському транспорті (включаючи транспорт міжнародного сполучення).