Місцевий житель, який випасав корів недалеко від Станиці Луганської, підірвався на «розтяжці». На жаль, такі повідомлення із прифронтової зони непоодинокі. І йдеться не лише про військових. Навіть на офіційно встановлених пунктах перетину лінії розмежування крок ліворуч, крок праворуч — це мінні поля, і щонайменше троє осіб за останні кілька тижнів підірвалися на трасі Донецьк — Маріуполь. Небезпека чатує на електриків і газовиків, водників та інших представників комунальних служб, які змушені їхати у прифронтові райони, щоб відновити постачання газу, води чи світла в домівках мирних людей.

За даними групи «Інформаційний спротив», на підконтрольній Україні території Донбасу заміновано до 10 тисяч гектарів землі. Одне слово, розмінування актуальне як ніколи. Тож саме про це йшлося на зустрічі керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгія Туки з делегацією Посольства Литовської Республіки в Україні.

Проросійські бойовики надовго засмітили нашу землю. Фото з сайту mil.gov.ua

«Хочу насамперед подякувати за ту допомогу, яку надала Литва. Не можу сказати, як розвивалися б у нас події без допомоги Литви на рівні взаємодії із країнами Європейського Союзу. Я також вдячний вашій країні за дипломатичну допомогу у веденні переговорів у Мінську. Мені повідомили, що у столиці Білорусі досягнуто принципової домовленості із проведення відновлювальних робіт, пов’язаних із ремонтом пошкоджених ліній електропередач. Це дуже важливо для Луганської області, оскільки на сьогодні вся вона живиться від однієї лінії, яку вже неодноразово було пошкоджено, — зазначив Георгій Тука. — Нині одна з основних проблем у краї — розмінування прифронтових територій для проведення ремонтних робіт. Хотів би звернутися до вас із проханням у найкоротші терміни направити до нашої області групи саперів, які допомогли б нашим фахівцям розмінувати небезпечні ділянки». Надзвичайний і Повноважний посол Литви Марюс Януконис запевнив, що мета відвідання Луганщини саме й полягає у тому, щоб «знайти інфраструктурні проекти, для реалізації яких можна було б залучити ресурси, зокрема неурядових організацій з різних країн».

Ішлося також про обмін делегаціями молоді та дітей, щоб у маленьких українців розширювалися уявлення про світ і людей, які живуть за законами цивілізованого співтовариства, а не за правом сильного.