Коли потрапляєш до Чорнобильської зони, дізнаєшся, що за площею вона відповідає Люксембургу. «Це вільна територія, — розмірковує Мирослав Слабошпицький, — зі своїм світом, і я — його частина». Майбутні герої режисера працюватимуть в атмосфері співтовариства та в умовах ядерної зими, яка склалася в зоні відчуження. Фільм «Люксембург» він планує завершити до 30-х роковин Чорнобиля, а зняти в жанрі нео-нуар.

Про це журналісти дізналися на прес-конференції — нарешті черга піар-кампанії ще не відзнятого фільму дійшла до України. На зустріч до них прийшли причетні до кінопроекту посол Королівства Норвегії Йон Ельведал Фредріксен та радник з питань культури Посольства Франції, директор Французького інституту в Україні Паскаль Слівінські, який вважає Слабошпицького «винятковим режисером», а також продюсери фільму Валентин Васянович (Україна) і Анна Качко (Німеччина).

Створення фільму підтримало Державне агентство з питань кіно, надавши 10 мільйонів гривень. Голова відомства Пилип Іллєнко назвав Слабошпицького «культурним дипломатом» і вважає, що сам відбувся як чиновник, бо йому вдалося запустити новий фільм режисера «Плем’я». Фільм отримав майже стільки нагород, скільки є в славнозвісних «Тіней забутих предків». «Плем’я» стало одним із трьох комерційно успішних українських фільмів минулого року. «Слабошпицький легко знайшов би кошти на фільм у будь-якій кінематографічній країні, — сказав пан Іллєнко, — але він знімає в Україні. Це щодо його космополітизму і патріотизму».

За рік роботи над проектом сценарій картини отримав визнання на Берлінале — Роттердамському та Одеському кінофестивалях. На кіноринку Канн права на прокат майбутнього «Люксембургу» вже придбали Чехія та Словаччина, тривають перемовини зі США, Францією та Японією. На кінофестивалі «Сандерс-2015», де сценарій фільму представляв Європу, він здобув дві вагомі нагороди. Зазначу, саме там (також 2015-го) призом удостоєно фільм за участі українського мультимедійника Федора Александровича «Російський дятел», де доказово доводиться шокуюча версія щодо організації Чорнобильської катастрофи радянським високопосадовцем. Слабошпицькому сподобалася ця картина, яка стала номінантом на «Оскар». Але у своєму художньому фільмі він не розглядає причини трагедії, а зосереджується на сьогоденні людей у зоні. Про сюжет та інші подробиці кінострічки автор розповідати відмовився.

Для Мирослава Чорнобиль — особиста тема, адже він там працював. Вже 2012-го він міг запустити фільм, але не отримав підтримки кіностудії імені Довженка. Всі зйомки відбуватимуться в Україні і з нашими акторами, з якими ще тривають перемовини, а монтуватимуть фільм у Німеччині. Міжнародну прем’єру планують у прихильних до режисера Каннах. Як там позиціонуватиметься фільм? Пані Качко по скайпу відповіла, що останнім часом на кінофестивалях перестали писати, яка держава представляє ту чи ту картину, адже фільми почасти — це результат спільної праці кількох країн.

Георгій-Григорій ПИЛИПЕНКО
для «Урядового кур’єра»