Пригадайте, неділю 19 січня в народі охрестили «чорною». Тоді світова громадськість виплеснула на керівництво нашої країни чи не найкритичніші за всю історію її незалежності слова. Роздмухувалися шквали радикальних настроїв не багато й не мало — 10 днів. Їй на зміну прийшов обнадійливий вівторок. 28 січня і єврокомісари, й наші сусіди, особливо північні, затамувавши подих стежили за перебігом голосування у Верховній Раді щодо неоднозначних законів від 16 січня. Складається враження, що більшість висвітлених на моніторі системи «Рада» голосів у сесійній залі на Грушевського дали змогу їм видихнути й... одразу ж заговорити про подальші українські перспективи в контексті міжнародних відносин.

Києву допоможе нейтралітет

На прес-конференції за підсумками саміту Росія — ЄС глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу вкотре нагадав, що ЄС засуджує насильство: «Якщо рішення про скасування законів, ухвалених 16 січня, набуде чинності, то разом із законом про амністію воно стане важливим кроком для зняття напруги в цій ситуації та здійснення подальших кроків щодо проведення політичного діалогу і врегулювання кризи». Знаковим є перебування цими днями в Києві делегації Європарламенту. В інтерв’ю радіо «Свобода» євродепутат Ребекка Гармс висловила думку, що Захід спільно з українцями має провести розслідування всіх злочинів проти людяності, вбивств і катувань мітингувальників, активістів і журналістів, що мали місце в Україні.

Загалом пропозиція Євросоюзу щодо підписання з Україною Угоди про асоціацію залишається в силі, про що канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила у Бундестазі. «МЗС, відомство канцлера й посольство Німеччини у Києві всіма можливими засобами підтримують зусилля щодо мирного врегулювання конфлікту», — цитує Укрінформ канцлера.

За її словами, українці під час демонстрацій показали, що їх не відвернути від європейського шляху.

А Дональд Туск, прем’єр-міністр сусідньої Польщі, яка донедавна радила ЄС запровадити жорсткі санкції  проти декого з наших високопосадовців, дав зрозуміти в інтерв’ю телевізійникам, що сусідні з Україною держави повинні зберігати політичний нейтралітет, а українцям слід обрати модель держави, яку вони хочуть збудувати. Найважливіше, аби рішення про майбутнє України ухвалювали виключно в Києві. Якщо очікуємо від усіх сусідів України, від усіх держав такої позитивної нейтральності, то самі теж повинні так поводитися», — сказав він, не приховуючи водночас думки, що західна допомога врешті виведе країну на кращі результати.

Дональд Туск запропонував поглянути «на величезну громадську енергію, яка вивільняється під час маніфестацій та наявна нині на Майдані, у багатьох інших містах, але також, попри все, й на стриманість влади».

А міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявою в ефірі Polsat News озвучив однозначну позицію своєї країни і дав опосередковану пораду Україні: найкращим шляхом для подолання політичної кризи є створення нового проєвропейського уряду. «Найкраще, якби Україна передовсім створила новий — спроможний до дій та реформ — уряд і повернулася на європейський шлях», — сказав він. Тим часом Євросоюз пояснив би Росії безпідставність її побоювань у зв’язку з підписанням Угоди про асоціацію України з ЄС.

Нам до снаги самим визначити перспективи державотворення. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

За океаном словам не вірять

США підтримуватимуть український народ у його бажанні мирно висловлювати протест, заявив у щорічному зверненні до Конгресу Президент Барак Обама: «В Україні ми підтримуємо принцип, що всі люди мають право висловлювати свою думку вільно і мирно і брати участь у майбутньому своєї країни».

США — країна, яка не соромиться висловлювати радикальну позицію і конкретні вимоги-заклики, а для когось і залякування. У Білому домі  вбачають прогрес у відставці Кабінету Міністрів України та скасування Верховною Радою законів від 16 січня, але... закликають сформувати проєвропейський уряд. Таке повідомлення там оприлюднили за підсумками другої за останню добу телефонної розмови між віце-президентом США Джо Байденом і главою Української держави Віктором Януковичем. «Віце-президент США привітав досягнутий прогрес і закликав Президента без зволікання підписати рішення парламенту», — передає текст заяви Білого дому РІА «Новости». Окрім цього Джо Байден закликав Віктора Януковича працювати з опозицією, шукати компроміс і мирне вирішення протистояння. Це включає, за словами американського високопосадовця, закон про амністію і створення нового уряду, який сприятиме політичній єдності, посилить довіру українського народу і поведе Україну європейським напрямком.

Тим часом уряд Канади обмежив в’їзд ключовим українським посадовцям. Це стає зрозумілим завдяки заяві міністра з питань громадянства та імміграції Канади Кріса Александера і міністра закордонних справ Джона Берда. Текст передає УНІАН, посилаючись на дані Конгресу українців Канади: «Останні дії членів правлячої еліти України, які призвели до масових протестів, мали дуже негативні наслідки, що змусило нас вдатися до застосування конкретних заходів. Зважаючи на жорстокі репресії до законних протестувальників і залякування опозиційних активістів, ми ухвалили постанову про обмеження в’їзду на територію Канади — постанова набирає чинності негайно».

Головне, щоб кошти повернули

Допоки Канада продовжує стежити за розвитком подій, президент Росії висловлює свої переконання. «Я не знаю, чи потрібні Україні посередники для врегулювання внутрішньої ситуації. Якщо їм потрібно — вони повинні про це сказати. Мені здається, що більше посередників, то більше й проблем», — не змінює своєї позиції Володимир Путін, але водночас підтримує заклик Євросоюзу до України про неприпустимість застосування сили.

«Росія і Євросоюз зацікавлені в стабільності країн, які для них є спільними сусідами. Створювати нові розділові лінії неприпустимо. Потрібно спільно працювати над побудовою єдиної Європи», — ось так Володимир Путін запропонував європейським партнерам подумати ще раз та створити ЗВТ між ЄС і РФ, Білоруссю й Казахстаном, Євразійським економічним союзом, який діятиме з 1 січня 2015 року.

А прогнози і побоювання скептиків він відкинув лаконічною фразою: уряд Росії не має наміру переглядати домовленості з Україною щодо кредиту і ціни на газ, якщо до влади в Україні прийде опозиція. Мовляв, його країні все одно, хто представлятиме український уряд. Єдине — Росія хоче мати впевненість у тому, що виділені нею кредитні кошти буде повернено.