ТРАДИЦІЯ

Протягом тижня українці п’яніли від звуків танго

Усесвітній день Мальбека — сорту аргентинського винограду і символу тамтешнього виноробства — почали святкувати 17 квітня 2011 року. Тоді посольства Аргентинської Республіки організували 72 заходи в 45 містах 36 країн світу, у 2012-му  географія значно розширилася. А цього року не оминули аргентинці увагою і нашу країну.

Протягом квітневого тижня Посольство Аргентинської Республіки в Україні проводило різноманітні акції спільно з імпортерами аргентинських вин за сприяння місцевої влади, підприємців, представників дипломатичного корпусу та преси.

Свято головного сорту винограду, завезеного до Аргентини із Франції у 1853 році агрономом Мішелем Еме Пуже, проходило в Київському академічному театрі ляльок. Музиканти гурту «Solo Tango Orquestra» заряджали публіку популярними мотивами національного танцю цієї країни. Концерту передував виступ Надзвичайного i Повноважного посла Аргентини в Україні Ліли Ролдан Васкес де Муан. «Вино приносить нам багато насолоди у житті. Тому ми вирішили святкувати Всесвітній день Мальбека протягом тижня — одного дня для дегустації цього напою замало. А концерт ми вирішили провести свідомо: поєднати дві найприємніші речі для Аргентини — вино і танго. Насолоджуйтесь!»

І присутні справді зачарувалися звуками, які майстерно народжували четверо молодих хлопців, граючи на бандонеоні, контрабасі, скрипці та роялі. Почули любителі вина того вечора і головний вальс Аргентини «Tango del Alma», танго-композиції, які належать до епохи 1930—1940-х років, кілька популярних серед сучасного аргентинського населення п’єс. А по завершенні культурного вечора гості вмить розібрали келихи, наповнені різними сортами червоного вина. Судячи з їхніх задоволених облич, дегустація мальбекського «еліксиру» відбулася на ура.

До слова, святкування Всесвітнього дня Мальбеку завершилося наступного дня — в київській галереї «Лавра» акцією майстрів вуличного мистецтва в стилі графіті, адже цьогоріч Асоціація «Вина Аргентини» для проведення національного свята цієї країни вирішила розповісти про Мальбек у художньо-культурний спосіб — завдяки вуличному мистецтву.