Під час візиту до України Прем’єр-міністр Республіки Мальта Джозеф Мускат провів зустрічі з вищим керівництвом нашої держави. Слід зазначити, що це перший в історії візит глави уряду цієї острівної держави до України. Під час зустрічей основну увагу приділено євроінтеграційним прагненням нашої країни, а також питанням розвитку двосторонніх відносин у торговельно-економічній та гуманітарній сферах.

До листопада встигнемо

У ході зустрічі Джозефа Муската з Віктором Януковичем Президент наголосив на тому, що нині Україна стоїть на порозі історичної події — підписання Угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі з ЄС, і подякував високому гостеві за підтримку наших євроінтеграційних прагнень.

За словами глави держави, символічно, що саме 24 серпня 1991 року, в день проголошення Незалежності України, міністр закордонних справ Мальти Гвідо де Марко перебував в Україні з візитом, під час якого було підписано важливі двосторонні документи, що заклали фундамент відносин між державами, повідомляє прес-служба Президента. «Ми приділяємо велику увагу розвитку наших двосторонніх відносин. Україна завжди розглядала Мальту як надійного партнера і дружню країну», — зазначив Віктор Янукович.

У свою чергу глава уряду Мальти заявив: «Ми перебуваємо в Україні, щоб офіційно заявити про підтримку євроінтеграційних прагнень України і підписання в листопаді Угоди про асоціацію». Водночас Джозеф Мускат зазначив, що перед Україною стоять певні завдання щодо питань судової реформи. «Нас запевнили, що ті зміни, які ще необхідно зробити, буде зроблено. З огляду на те, що днями парламент розпочав чергову сесію і в нього буде достатньо часу для імплементації цих змін упродовж наступних кількох тижнів, ви встигнете до листопада зробити все необхідне», — переконаний він.

Ця середземноморська країна дедалі більше відкривається для нас. Фото з сайту turputevka.kiev.ua

Безпечна гавань

Прогрес України у виконанні вимог, необхідних для підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС, Джозеф Мускат відзначив і під час переговорів із Прем’єр-міністром Миколою Азаровим. «Мальта повністю підтримує підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Ви зробили значні кроки до підписання цієї угоди, виконали багато вимог, поставлених перед Україною», — ще раз наголосив Прем’єр-міністр Мальти, додавши, що відповідні зусилля нашої держави належно оцінили європейські інституції. 

У свою чергу Микола Азаров подякував мальтійському колезі за підтримку: «Ми високо цінуємо наші відносини з Мальтою і цінуємо те, що Мальта завжди підтримує Україну в її євроінтеграційних прагненнях».

Головним підсумком переговорів прем’єрів стало підписання Конвенції між урядом України та урядом Мальти про уникнення подвійного оподаткування. Микола Азаров і Джозеф Мускат висловили переконання, що цей документ надасть додаткового імпульсу розвитку двосторонніх торговельно-економічних відносин.

Посприяти цьому має й створення між Україною та ЄС зони вільної торгівлі. У цьому контексті глава українського уряду висловився про доцільність підписання з Мальтою угод про взаємний захист інвестицій, про повітряне сполучення, морське торгове судноплавство. Ці документи перебувають на розгляді уряду Мальти, і Микола Азаров сподівається, що візит Джозефа Муската прискорить їхній розгляд.

Також український Прем’єр запропонував створити Українсько-мальтійську торгово-промислову палату, міжурядову двосторонню комісію з питань торговельно-економічної співпраці, провести двосторонні бізнес-форуми. 

Окремо Микола Азаров виступив із пропозицією укласти двосторонню угоду про скасування плати за візи. Це значно посприяло б співпраці у туристичній, культурній, гуманітарній сфері та зміцнило б зв’язки на побутовому і на державному рівнях.    

У свою чергу глава мальтійського уряду запропонував створити в його країні центр для обслуговування авіаційної техніки українського виробництва, адже в Північній Африці, до якої від Мальти буквально подати рукою, наші літаки Ан і вертольоти експлуатують усюди.

Джозеф Мускат також заявив, що Мальта може бути безпечною гаванню, безпечним центром для обслуговування та надання послуг українському бізнесу, який має інтереси в Середземномор’ї, Північній Африці та на Близькому Сході.

У рамках візиту до України Прем’єр-міністр Мальти також зустрівся із Секретарем Ради національної безпеки і оборони Андрієм Клюєвим.