ПРЕЗЕНТАЦІЯ

Міністерство освіти і науки створило Інтернет-портал для всієї освітянської інформації

Це значна подія для всіх, хто має відношення до освітянської галузі: учнів, студентів, батьків, викладачів. За словами організаторів проекту, серед яких і агенція "Світосвіт", "Єдине інформаційне вікно України" відкриває величезну панораму освітянського світу.

- Портал містить електронну бібліотеку (підручники, які можна прочитати і скачати, методичну та іншу літературу, найсучаснішу нормативну базу, повний і досконалий перелік усіх навчальних закладів України), інформацію про всеукраїнські олімпіади та їх переможців, можливості навчання за кордоном, гранти, стипендії, пропозиції щодо працевлаштування, - розповідає керівник проекту Олександр Гудков. - Але це лише незначна частина того, що відкриє українцям нове інформаційне вікно. Головна мета проекту -створити сучасний, зручний і широкомасштабний інформаційний простір. Це інтерактивна платформа для спілкування студентів, батьків, викладачів. Кожен користувач зможе знайти інформацію про певний навчальний заклад, умови навчання, рейтинги закладів тощо.

За словами міністра освіти та науки Дмитра Табачника, рейтинги не будуть сфальсифікованими, адже складатимуть їх самі студенти та їхні батьки. Студенти братимуть участь в оцінюванні роботи вищих навчальних закладів. На спеціальних форумах вони розповідатимуть, що є доброго і поганого там, де вони вчаться, наводитимуть випадки хабарництва та інших злочинів.

Міністр запевнив, що інтерактивна книга скарг не буде лише номінальною одиницею. Співробітники МОН переглядатимуть її щодня і будуть швидко реагувати на негативні факти. Крім того, всіх студентів запросять узяти участь в розробці положення про міжнародні конкурси. В найближчих планах профільного міністерства - відбір сотні кращих студентів, які отримають право вчитися у відомих навчальних закладах світу.

Окремий підрозділ порталу присвячений творчості студентів. Кожен зареєстрований користувач може надсилати новини, інформації, репортажі, спілкуватися з іншими користувачами й авторами сайту.

- Міносвіти часто дорікають у закритості й непрозорості. Відтепер усе буде відкрито. На порталі заздалегідь з'являтиметься інформація про вакансії в навчальних закладах, запрошення на конкурси з заміщення вакантних посад. Буде там і "чорний" список тих викладачів, які звільнені за хабарництво або інші злочини, - зазначив Дмитро Табачник.

Ймовірно, одним із перших запитань, які напишуть у книгу скарг студенти та їхні батьки, буде питання про штрафи за пропущені лекції. Цього року багато студентів уже зіткнулися з таким ноу-хау. За словами міністра освіти, кожен навчальний заклад автономно вирішує це питання. Проте це можна робити лише тоді, коли студент пропустив більше третини навчального курсу. Що стосується поважних причин, підтверджених довідкою про хворобу, керівництво навчального закладу не має права вимагати гроші.

- Це злочин, у такому разі студент має звернутися в Міністерство освіти зі скаргою, - підкреслив Дмитро Табачник.