Шляхи подальшої співпраці Програм розвитку ООН та Кабінету Міністрів у контексті проекту "Муніципальна програма врядування та сталого розвитку" віце-прем'єр-міністр Віктор Тихонов обговорив з представниками ПРООН в Україні - постійним координатором Системи ООН, Постійним представником ПРООН Олів'є Адамом і директором Представництва ПРООН в Україні Рікардо Рігером.

Пан Адам позитивно оцінив започатковані в державі реформи, зокрема у сфері регіональної політики для подолання диспропорцій у розвитку областей та районів, повідомляє прес-служба віце-прем'єра.

"Ми сподіваємося, що прийнятий Бюджетний кодекс і прийняття найближчим часом Податкового кодексу дадуть змогу перейти до реальних дій, до реформи, яку на місцях чекають давно, - реформи міжбюджетних відносин. Це відкриє громадам шлях до самостійного користування коштами місцевих бюджетів, спрямовуючи їх на розвиток тієї чи іншої сфери життєдіяльності громади", - зазначив урядовець.

Адже спільною стратегічною метою Президента, уряду і Верховної Ради є збалансований соціально-економічний розвиток усіх територій держави, усунення існуючих регіональних диспропорцій, надання високоякісних послуг громадянам незалежно від місця їхнього проживання.

Зараз триває напрацювання нових редакцій законів про місцеве самоврядування, місцеві державні адміністрації, засади державної регіональної політики. Це поступовий підготовчий етап у подальшій децентралізації влади та удосконаленні інституту місцевого самоврядування. Віктор Тихонов наголосив на важливості використання позитивного досвіду інших країн і міжнародних організацій, які свого часу реалізували реформування і системи місцевого самоврядування, і адміністративно-територіального устрою.

Висловлено сподівання на подальшу співпрацю з ПРООН у наданні експертної допомоги з формування сприятливого для розвитку територій національного законодавства, податкового, бюджетного, земельного, житлово-комунального реформування.