Напередодні свята «УК» звернувся до відомих представників галузі культури з трьома запитаннями

1. Наскільки актуальне для вас 8 Березня і як ви до нього ставитеся?

2. Хто з українок — сучасниць та історичних діячок для вас взірець?

3. Чого ви як жінка бажаєте країні і світу?

Альона ВОРОЖБИТ,
дизайнер:

1. Восьме Березня як свято дещо відійшло в минуле, воно передує Українському тижню моди, і в нас у цей час вистачає клопоту. Але хочеться свята і квітів. Ми відзначаємо 8 Березня як прихід весни і не сприймаємо його як революційне свято.

2. Я згадала про княгиню Ольгу — жінку, яка змогла об’єднати і захистити країну. За легендою, вона була красивою та елегантною і в державних справах. Якщо говорити про наших сучасниць, мене вразив волонтерський рух, який переважно ліг на жіночі плечі. Волонтерки допомагають країні вже два роки, а до того пройшли Майдан. Вони веселі, жіночні, встигають доглядати за собою. Я особисто знаю таких дівчат і захоплююся ними.

3. Бажаю Україні і світу миру та любові й хочу, щоб жінки були добрими, мали гарний та елегантний вигляд і працювали на зміни в країні. Бажаю Україні подолати корупцію, і не тільки в особі корупціонерів, а й зламати корупцію у своїх головах.

Злата ОГНЄВИЧ,
співачка:

1. Вважаю, що жінок потрібно цінувати не лише раз на рік, а щодня. Звичайно, це приємно, коли чоловіки приділяють увагу цього дня, але ще приємніше, коли немає чітких відмінностей у поведінці 8, 7 чи 9 березня.

2. Жінки, які в змозі змінити світ на краще, і є взірцем. Головне для мене — не статус людини, не факт того, відома вона чи ні, увійшла вона в історію чи її давно забули, а її спроможність бути гідним прикладом. У кожній українській жінці є те, що можна наслідувати, важливо вчасно це розгледіти, культивувати і не шукати собі ідолів.

3. Бажаю миру! Це по-перше. По-друге, я мрію про порозуміння всіх народів, усіх людей, незалежно від їхньої релігії, кольору шкіри, світосприйняття та інших відмінностей, саме про це я намагалася сказати у своєму останньому кліпі «Мереживо», коли героїв відео обсипали різнокольоровими фарбами. Усі можуть бути різними, різнокольоровими, та всі ми маємо бути толерантними, і головне — Людьми з великої літери.

Оксана ЧЕПЕЛИК,
мультимедійний художник:

1. Намагання 8 Березня переозначити як свято весни і краси, розквіту природи і зародження нового життя (яке люди відзначали навесні з найдавніших часів) — це спроба прив’язати його до язичницьких ритуалів. Слов’яни дуже поважали жінок, тому щонайменше два дні щотижня (а не раз на рік!) були жіночими. У своєму повнометражному фільмі «У затишку білих акацій» теж пов’язала жінку з природними циклами і землею. Фільм взяв участь у рейтинговому онлайн-голосуванні «Знято в Україні», де змагалися найкращі стрічки України 2011—2015 років, яке завершилося 22 лютого, і посів друге місце в номінації «Документальний фільм» серед 112 кіно- і теле- документальних творів.

До Міжнародного дня боротьби за права жінок і міжнародний мир, до дня, що став символом фемінізму й антисексизму, ставлюся позитивно. Адже офіційна декларація гендерної рівності тільки посилила експлуатацію жінок: на них відтепер покладали подвійну функцію — роботу і материнство. Зведення 8 Березня до свята весни і краси — це втрата шансу привернути увагу до нагальних проблем. Мені імпонує відновлення справедливості хоча б цього дня.

2. Леся Українка, яку з легкої руки Івана Франка називали «одиноким мужчиною» в українській культурі за силу духу та інтелектуальний рівень її творів, так само і Ліна Костенко, Лариса Шепітько, Кіра Муратова — визнані режисерки, і Надія Савченко, яка нині стала символом пограбованої, розстріляної кремлем України, і наші волонтерки. Тобто це жінки, наділені, як вважають, чоловічими якостями (які узурпували чоловіки), хоч насправді вони апріорі притаманні й жінкам.

3. Країні і світу зичу миру, добра і щастя. Світу бажаю промитої оптики, розуміння співучасті й відповідальності. Торік як посол доброї волі я демонструвала свої мистецькі проекти «Колайдер», «Жінка і війна» у США, Швеції, Франції, Естонії, Бразилії, Італії, Латвії, Греції, Чорногорії і, звичайно ж, в Україні. Я намагаюся довести нашій владі очевидну ідею, що сучасне мистецтво позиціонує Україну як модерну націю, і це мало б віднайти відображення в культурній політиці країни. Тому світу бажаю ширше розкрити очі й вийти із зони комфорту з надією, що геополітичні конфлікти щезнуть. Як жінка світові бажаю людяності й солідарності, а Україні миру і модерного розвитку.

У Фагота 8 березня відбудеться концерт «Сімфо-хіп-хоп» у столичному театрі ім. Івана Франка. Я зустрів його в «Мистецькому Арсеналі» на виставці Марії Примаченко.

ФАГОТ (Олег Михайлюта),
лідер гурту «Танок на Майдані Конго»
(ТНМК):

1. Я ставлюся до цього свята з усмішкою, але зайвий раз зробити приємне жінці люблю.

2. На цьому етапі — дизайнер Ольга Навроцька. Вона для України в авангарді. Також на думку спала голлівудська зірка Геді Ламарр. Вона була ще й науковцем, відкрила 1942 року «стрибаючі частоти».

 Чого ви як чоловік бажаєте жінкам країни та світу?

— Я бажаю жінкам любити чоловіків. Якщо в них це виходить яскраво, то чоловіки відповідають взаємністю.

Матеріал підготував Георгій-Григорій ПИЛИПЕНКОдля «Урядового кур’єра»