Одразу після призначення Верховною Радою Прем’єр-міністра й нового складу уряду Президент Петро Порошенко у доброму гуморі відбув з робочою поїздкою до Львова. Там він взяв участь у відкритті заводу компанії «Фуджікура автомотів Україна Львів». Ця подія стала логічним продовженням домовленості глави держави з генеральним директором японської компанії «Фуджікура» Хорхе Гарсія, досягнутої під час візиту до Країни вранішнього сонця.

«Тоді мені сподобався виступ керівників компанії «Фуджікура», які заявили, що їм ніколи не було так комфортно розпочинати свій бізнес як в Україні, у Львівській області, — зазначив Петро Порошенко. — І нехай ця подія стане потужним сигналом для всіх потенційних інвесторів, готових повірити в нашу країну». Найкраще свідчення цьому — 550 нових робочих місць, створених завдяки запуску підприємства. І це лише перший етап спільної роботи.

Робочих місць більшатиме

Попри віддаленість Японії, ця країна — з-поміж наших найбільших і найнадійніших стратегічних партнерів. Японська допомога Україні загалом становить майже 1,9 мільярда доларів, повідомляє департамент прес-служби Адміністрації Президента.

Після підписання Угоди про асоціацію та Угоди про поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом наша сторона може на сто відсотків використовувати унікальний виробничий, економічний та людський потенціал для забезпечення найкращих умов іноземним інвесторам. Тож Президент небезпідставно очікує на збільшення прямих іноземних інвестицій в Україну.

Подякував він і голові Львівської обласної державної адміністрації Олегу Синютці за зусилля у створенні умов для потужного інвестора, аби він залишився і збільшив свої інвестиції у Львівську область. Загалом інвестиції цієї країни поширюються не лише на будівництво мостів чи реконструкцію Бортницької станції аерації як одного з найбільших об’єктів екологічної безпеки в Україні.

Спільні інтереси визначають економічну доцільність. Фото Михайла МАРКІВА

«Ми домовились, що найближчим часом використовуватимемо японський досвід у забезпеченні менеджменту портової інфраструктури для збільшення використання транзитного потенціалу України. А новітні японські енергетичні технології дадуть змогу модернізувати українські електричні енергогенеруючі потужності для використання українського, зокрема львівського вугілля замість імпортованого з-за кордону», — наголосив Президент.

Задля збільшення залучення інвестицій в Україну нам потрібно поліпшити інвестиційний клімат, забезпечити внутрішню стабільність, мир, повернути суверенітет Української держави на окупованому Донбасі, а також анексований Крим. Головне — єдність українців, констатував Петро Порошенко.

На підприємстві за його участі відбувся символічний пуск виробничої лінії. Ознайомився Президент і з виробничими потужностями, поспілкувався з працівниками підприємства. У церемонії відкриття брали участь генеральний директор компанії «Фуджікура» Хорхе Гарсіа та Надзвичайний і Повноважний посол Японії в Україні Шігекі Сумі.

ТОВ «Фуджікура автомотів Україна Львів» засновала в листопаді 2013 року японська компанія Fujikura Ltd. для реалізації інвестиційного проекту з виробництва автокомпонентів. Головний напрям діяльності — виготовлення кабельних мереж для провідних європейських автомобільних виробників згідно з японськими стандартами якості.

Загальний обсяг іноземних інвестицій на першому етапі становить 87 мільйонів гривень для будівництва виробничого комплексу площею 7000 квадратних метрів та адміністративного корпусу. Упродовж наступних двох місяців заплановано розширити виробничі площі до 11 500 квадратних метрів і працевлаштувати майже 3000 працівників.

І Бог нам у поміч

У гарнізонній церкві Храм святих верховних апостолів Петра і Павла Президент вшанував пам’ять загиблих військовослужбовців, які захищали територіальну цілісність і суверенітет України в зоні проведення антитерористичної операції. Поспілкувався Петро Порошенко і з демобілізованими військовими — учасниками АТО, зокрема із захисниками аеропортів: донецького — Остапом Гаврилюком і луганського — Остапом Худим. Усі разом помолилися в цій святині за Україну.

Заступник настоятеля храму, військовий капелан отець Тарас, ознайомив главу держави з історією святині, її відновленням, роботою військових капеланів у зоні бойових дій. У храмі представлено березовий хрест та ікони із зони АТО, які потрапили під обстріл на Донбасі. Отець Тарас розповів, що Храм святих верховних апостолів Петра і Павла відомий у Львові як Костел єзуїтів, збудований ще на початку XVII століття. Його було освячено та відкрито у грудні 2011 року з нагоди 20-ї річниці створення Збройних сил.

Спільнота храму опікується військовослужбовцями у зоні АТО, зокрема збирають кошти для потреб українських захисників. Скажімо, за період АТО парафіяни пожертвували на потреби війська та реабілітації поранених понад 14 мільйонів гривень.

Глава держави також поспілкувався з містянами та обговорив питання розвитку регіону зі Львівським міським головою Андрієм Садовим, головою Львівської обласної державної адміністрації Олегом Синюткою та головою Львівської облради Олександром Ганущиним.

Певний оптимізм у львів’ян вселили слова Петра Порошенка про високу ймовірність посилення спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі, включно з міжнародним поліцейським контингентом.