Весняні польові роботи на Черкащині стартували з підживлення озимини. Готують площі й під посів ярих культур. 

На жаль, не всі рослини вийшли з зими в доброму стані, суха осінь внесла корективи, а тому подекуди сходи слабкі й зріджені. Тож весняні дощі — ніби бальзам на душу хлібороба. Після них озимина яскраво зазеленіла на 227 тисячах гектарів. А загалом планують засіяти цього року зерновими та зернобобовими 1,2 мільйона гектарів. Потрібно 12,2 тисячі тонн насіння. Уже завершується його перевірка. Весь посівний матеріал — високих репродукцій. Міндобривами господарства області забезпечені на 86 відсотків. Щоправда, довелося добре витратитися, адже еліксир родючості проти торішнього подорожчав майже втричі.

Селяни чекають допомоги від держави. Хлібороби просять розширити закупівлі збіжжя Аграрним фондом. Понад 20 тисяч тонн зерна фонд уже законтрактував. Схема вигідна для господарств, адже це реальне джерело коштів на посівну, а держава через Аграрний фонд створює гарантований запас хліба. 

Цього року Черкаська область розраховує зібрати не менше 3,6 мільйона тонн збіжжя. Фото з сайту zn.ua 

Цього року в держбюджеті передбачено 300 мільйонів гривень на 30-відсоткове здешевлення кредитних ставок. Але цього для всієї України недостатньо.

Якщо порівняти з минулим роком, то Черкащина  на таку суму лише необхідні сільгоспмашини закупила. А брати дорогі кредити під 23—27 відсотків та оформити їхнє здешевлення можуть одиниці.

Та село гарантовано нагодує жителів області. Господарства Черкащини виробляють зерна в десятки разів більше, ніж потребують місцеві споживачі. Торік область зібрала 3,6 мільйона тонн збіжжя і цього року  розраховує зібрати не менше.  А овочів планують виростити ще більше.

До речі. Український клуб аграрного бізнесу врожай зернових культур загалом в Україні у 2015 році оцінює на рівні 50 мільйонів тонн. Експерти УКАБ вважають, що посівні площі під ярими зерновими можуть зменшитися на 9%. Основні зернові загалом (озимі та ярі) займатимуть 13,7 мільйона га, що на 2,4% менше, ніж торік. Аграрії орієнтуватимуться на збільшення посівів олійних культур, зокрема й сої, оскільки вона прибуткова.

Роман КИРЕЙ
для «Урядового кур’єра»