Програма «Шкільне молоко», що передбачає регулярне забезпечення молоком учнів молодших класів, діє у 80 країнах світу. У її рамках 148 мільйонів дітей щороку випивають понад мільярд літрів молока. Основні завдання програми — формування у школярів розуміння важливості здорового харчування і зміцнення їхнього здоров’я, залучення дітей до активного способу життя і виховання дбайливого ставлення до довкілля.

Ідея розподіляти молоко в школах виникла у Великобританії ще у 20-х роках минулого століття в період економічної депресії. Цей напій запропонували як унікальний продукт, що частково заміняє сніданок, якого в той час не було в багатьох дітей. Усім учням початкових класів щодня належало вживати третину пінти (приблизно 200 мл) молока.

Всесвітній день шкільного молока набув статусу міжнародного свята в 2000 році і відзначається за підтримки Агентства ООН з продовольства і сільського господарства.

У нашій країні, за даними досліджень інституту педіатрії, акушерства та гінекології АМН України, понад 50% школярів початкових класів страждають на дефіцит кальцію, а це — перший ступінь остеопорозу. Загалом рівень споживання кальцію нашими дітьми в кілька разів нижчий від добової норми, рекомендованої ВООЗ.

— У раціоні харчування українських дітей шкільного віку молоко і молочні продукти представлені вкрай недостатньо. Це, а також загалом  незбалансоване харчування, недосконалість раціону, що пов’язане з перевантаженістю вуглеводами та недостатнім вмістом білків, особливо тваринного походження, загрожує погіршенням їхнього здоров’я, розвитком хронічних хвороб. Більшість школярів харчується «на ходу», часто — борошняними виробами та газованими напоями. Педіатри, батьки й учителі занепокоєні тим, що діти в період інтенсивного росту не отримують необхідних поживних речовин — кальцію, заліза тощо.  Проблему незбалансованості й недостатнього споживання дітьми кальцію та вітаміну В2 можна розв’язати включенням у добовий раціон  школяра 150—200 мл молока.

Слід запровадити в Україні національну програму «Шкільне молоко», в рамках якої учні молодших класів зможуть отримувати молоко в межах обов’язкового шкільного харчування. Для цього потрібно внести зміни до постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» у частині зміни норм споживання молока дітьми молодшого віку —  від чинної норми 18—20 мл  на 180—200 мл молока та зміни до Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» в частині проведення тендерів між постачальниками продуктів дитячого харчування з урахуванням передусім показників якості та безпеки, а не тільки ціни, — вважає один з ініціаторів національної програми «Шкільне молоко» радник міністра охорони здоров’я, президент Українського медичного клубу Іван Сорока.

Піонерами впровадження програми стали харків’яни. Третій навчальний рік 11 тисяч першокласників зі 170 шкіл  Харкова щодня отримують стакан молока. Фінансують програму з міського бюджету, а також за рахунок інших джерел. Тестові проекти програми також зреалізували в Донецькій, Луганській та Черкаській областях. Незабаром до цього списку має приєднатися Кіровоград.

Вивчення стану здоров’я дітей за програмою «Шкільне молоко» свідчить про позитивні зміни в їхньому фізичному стані. Спостерігається зокрема тенденція до підвищення середнього показника прибавки зросту та поліпшення обміну речовин.

— Передові технології дають змогу без використання консервантів зберігати упаковане молоко до шести місяців. Технологія обробки (ультрапастеризація) передбачає нагрівання молока протягом 3-4 секунд до 135—137°С і миттєве охолодження в абсолютно стерильних умовах. Особливістю ультрапастеризації є те, що для такого виду обробки молочної сировини придатне молоко не нижче першого сорту (має термостійкі білки). Таке молоко не містить консервантів і домішок. Бережне зберігання якісно обробленого продукту відбувається завдяки асептичній упаковці "Тетра Пак", яка складається із шести шарів картону, алюмінієвої фольги і харчового поліетилену. Ці шари захищають продукт від світла, окислення повітрям і проникнення шкідливих мікроорганізмів. Головною перевагою є те, що продукт не потребує додаткового кип’ятіння, яке знижує його корисні властивості, руйнуючи кальцій. Також асептичний пакетик молока не потребує відповідного охолодження при зберіганні та транспортуванні, — розповів Іван Сорока.

ДОВІДКА «УК»

В Україні запуск програми «Шкільне молоко» був ініційований Національною асоціацією виробників дитячого харчування, молочноконсервної та сокової продукції «Укрконсервмолоко» за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України та активної участі компанії «Тетра Пак Україна». На підтримку просування програми «Шкільне молоко» в Україні 24 вересня цього року в середній школі селища Капітанівка Новомиргородського району Кіровоградської області відбувся відкритий урок основ здорового харчування для учнів молодших класів.