ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ

На головування Польщі в ЄС у Києві покладають великі надії. А не варто

У цьому м’яко намагалися переконати журналістів посли Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра та Польщі Генрик Літвін під час прес-конференції, присвяченій початку піврічного головування Варшави у ЄС, яке розпочалося з 1 липня. Обоє дипломатів пояснювали, що  лібералізація візового режиму і перспективи членства України до ЄС залежать лише від самої України, а не від держави, котра тимчасово посідає посаду керівника-координатора Євросоюзу.

Проте факт, що перше головування саме Варшави в цій організації припало на той момент, коли наші переговори з Брюсселем щодо укладення Угоди про асоціацію близькі до завершення, у Києві вважають знаковим. Адже і політики, і журналісти люблять називати Польщу «нашим адвокатом у Європі».  «Ми сподіваємося, що переговорний процес між Києвом і Брюсселем щодо Угоди про асоціацію буде завершено під час нашого головування, і ми були б щасливі повідомити про це перед  самітом Україна — ЄС, який призначений на грудень», — заявив посол Генрик Літвін. Посол Тейшера ще раз нагадав, що Угода ще має бути підписана і ратифікована, а ця робота триватиме і в наступному році, проте також висловив сподівання, що вже впродовж наступних шести місяців переговори будуть завершені.

На запитання, чи збирається Польща сприяти тому, щоб внести у політичну преамбулу Угоди пункт про перспективи України на членство в ЄС, польський дипломат зауважив, що на посаді країни-голови Польща не може змусити робити Брюссель те, чого хоче Варшава. «У пріоритети нашого головування вписуються ті пункти, з приводу яких існує згода усіх 27 країн—членів ЄС», — натякнув він. Більш емоційно підтримав свого колегу і Жозе Мануель Пінту Тейшейра. «Я вже багато разів відповідав на це запитання, — пояснив він. — І повторю ще раз: Україна повинна зробити ще дуже багато у плані консолідації демократії для того, щоб отримати довіру 27 держав на можливість вступу до ЄС». У цьому зв’язку він також детально відповів на запитання, як уважно Єврокомісія стежить за перебігом справи Юлії Тимошенко. На його думку, завдяки газовим домовленостям уряду Тимошенко вдалося свого часу покласти край газовій кризі, через яку кілька європейських країн у найхолодніші зимові місяці опинилися без тепла. «А країна, з якої походить газ, висунула тоді свою умову: ринкові ціни на блакитне паливо», — нагадав посол ЄС.

Кілька днів тому  преса жваво коментувала висловлювання новопризначеного посла Польщі щодо візового режиму на час проведення Євро-2012. Генрик Літвін зауважив, що кожен шукав у його словах те, що хотів побачити. За його словами, процес візової лібералізації — предмет переговорів між Україною та Єврокомісією, а Польща як країна-голова ЄС лише підтримує його. Успіх візового діалогу напряму пов’язаний з тим, наскільки  ефективно Україна виконуватиме відповідний План дій. «Це залежить тільки від Києва, а не від Варшави, — ще раз наголосив Генрик Літвін. —  У деяких напрямках ми можемо вам запропонувати свій досвід і допомогу». За його словами, від Варшави можуть залежати лише технічні умови на кордонах, тобто умови обслуговування людей, які перетинають лінію кордону. «Тут треба чітко розуміти розподіл компетенції між Польщею та ЄС», — сказав дипломат. Щодо відкриття нових контрольно-пропускних пунктів на українсько-польському кордоні до Євро-2012, то з цього питання, за словами Генрика Літвіна, ясності поки що немає. «Проблема не стільки у їх відкритті, а у дорогах, які до них ведуть,— сказав він. — Адже КПП у чистому полі нікому не потрібен».