Уперше на Миколаївщині відбулося широке обговорення питань, пов’язаних з діяльністю новостворених мисливських товариств. Виїзна нарада пройшла в одному з кращих підприємств галузі — Врадіївському мисливсько-рибальському господарстві. Участь у заході взяли близько сотні представників органів місцевого самоврядування, структур обласного управління лісового та мисливського господарства, директорів та мисливствознавців лісогосподарських підприємств області, керівники 43 організацій, яким протягом останнього часу було надано у користування мисливські угіддя.

Диких свиней у Врадіївському лісі утримують у вольєрі площею 22 гектари. Фото управління лісового та мисливського господарства

Поради для новачків

Саме для цих останніх і було заплановано нараду, адже створені організації ще не мають великого досвіду ведення мисливського господарства і тільки проходять період становлення. Побачити та почути їм запропонували на прикладі ПОГ «Врадіївське МРГ». За півтора року діяльності тут зроблено чимало. Відремонтовано та оснащено приміщення контори, виготовлено всю потрібну документацію, для кожного мисливця зроблено карту угідь (зокрема в електронному вигляді), посібники мисливця, облаштовано зручне приміщення для зібрань мисливців.

Як повідомив керівник ПОГ «Врадіївське МРГ» Володимир Шедловський, у лісовому масиві протягом останніх двох місяців збудовано два вольєри для напіввільного утримання 20 диких свиней та 14 плямистих оленів. Вольєр з кабанами займає площу майже 22 га, з оленями — три гектари. Тварини адаптовані, пройшли акліматизацію, їх постійно підгодовують, і тепер вже є запас зернових, сіна та кормових віників на зиму. Підгодовують тварин не тільки у вольєрах, годівниці облаштовано на території господарства ПОГ «Врадіївське МРГ» з розрахунку на всіх лісових мешканців.

Про стан мисливського господарства в області за період 2007—2013 років та результати роботи із штучного розведення мисливських тварин розповів начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Петро Паламарюк.

Він повідомив, що на сьогодні загальна площа мисливських угідь області становить 2034,6 тисячі гектарів, з них 40% угідь не надано у користування. Всі інші мають господарів. П. Паламарюк зазначив, що у 2007 році управління проаналізувало ведення мисливського господарства користувачами мисливських угідь області. «Картина, яку ми побачили, шокувала, — зауважив він. — Із часу надання у користування мисливських угідь (1997) значно знизився основний показник ведення мисливського господарства за чисельністю мисливської фауни: оленів у 2,1 раза, козуль — у 6,5 раза, диких свиней — у 2,7 раза, зайців-русаків — у 2,5 раза, фазанів — у 4,4 раза, куріпок — у 2,1 раза».

Збудовано нові вольєри

У грудні 2008 року обласна рада прийняла Програму розвитку мисливського господарства області на 2009—2015 роки, в якій передбачено капіталовкладення на розвиток мисливського господарства як користувачів мисливських угідь, так і з державного бюджету. Торік своїми рішеннями Миколаївська обласна рада надала у користування мисливські угіддя новим користувачам. Нині їх — 43 господарства, всі згідно з вимогами законодавства — виключно юридичні особи.

Ці заходи, на думку спеціалістів, сприяли поліпшенню роботи з охорони та відтворення мисливської фауни. В результаті в мисливських угіддях області підвищилася чисельність основних видів мисливських тварин: диких свиней, зайців-русаків, фазанів. Побудовано вольєри для напіввільного утримання мисливських тварин у п’яти мисливських господарствах області. Площа вольєрів для утримання копитних тварин, які є на території області, становить майже сто гектарів. У них утримують 13 оленів, 86 диких свиней, 15 козуль та сім муфлонів. ПОГ «Врадіївське МРГ» розпочало роботу з новим для області видом — плямистим оленем. Ще 120 свиней утримують на приватних фермах.

У шести господарствах побудовано фазанарії, в яких лише 2013 року вирощено 2450 фазанів. Хоч до 2007-го в області не було ні вольєрів, ні фазанаріїв. За період з 2007-го по 2013 рік у мисливські угіддя області випущено 6440 фазанів та 250 диких качок, що в 4,5 раза перевищує кількість випущених у природу фазанів всіма організаціями УТМР за десять попередніх років користування угіддями. У двох господарствах цього року проведено значну роботу з поліпшення середовища перебування диких тварин: створено нові озера та розчищено протоки в очеретяних масивах на Південному Бузі, що надало можливість відновити циркуляцію води у внутрішніх озерних системах.

Учасники наради висловилися за необхідність і надалі будувати вольєри для утримання мисливських тварин, розплідники для вирощування фазанів і диких качок й інтенсивно продовжувати випускати їх у природу. Заходи дадуть змогу досягти оптимальної чисельності всіх основних видів мисливських тварин в області.