Не лише в обласному, а й у районних центрах нуртує творче життя закарпатських художників: картинні галереї услід за Ужгородом з’являються в інших містах області. Якщо у Мукачевому (що для цього міста зовсім не дивно) галерею відкрили понад десять років тому, то у Виноградові і Тячеві такі заклади з’явилися нещодавно.

У Виноградові галерея «Імпакто» стартувала виставкою народного художника України, скульптора і живописця Івана Бровді. На відкритті поряд із самим автором, який родом із села Онок на Виноградівщині, були його земляки, керівництво міста на чолі з головою ради Степаном Бочкаєм, товариші по творчому цеху. Вхід і на цей, і на всі інші вернісажі — вільний; це дає змогу стати  ближчими до мистецтва усім охочим.

Власну «хату» днями подарував художникам і Тячів. Її поява збіглася в часі з ушануванням пам’яті до 95-х роковин смерті видатного угорського художника і графіка натуралізму та реалізму XIX століття, керівника Мюнхенської школи живопису Шімона Голлоші. Цей митець заснував і протягом тривалого часу керував творчою групою художників, разом з якими, починаючи з 1904 року, щорічно проводив виїзні пленери у Тячеві. В 1915-му Голлоші остаточно оселився у цьому місті на правобережжі Тиси, жив і працював у ньому до останніх днів.

Діти своїми долоньками малюють спільну «картину». Фото автора

До 95-річчя від дати смерті одного з найвідоміших митців-угорців організатори — Фонд імені Габора Бетлена, консульство Угорщини у м. Береговому, міська рада Тячева, народні депутати Іштван Гайдош і Василь  Петьовка, художники — допомогли провести науково-практичну конференцію, присвячену пам’яті знаного в усій Європі «тячівського пленериста». У конференції взяли участь мистецтвознавці, художники та громадські діячі з України та Угорщини.

Того самого дня в окремому залі районного будинку культури відкрили картинну галерею, названу на честь Голлоші. Серед постійних експонатів — репродукції семи робіт тячівського періоду його творчості (зберігаються в Національній галереї Угорщини). У галереї зайняли постійне місце пейзажні полотна та портрет Голлоші, подаровані їй закарпатськими художниками. Зберігатимуться тут і автентичні історичні документи, які стосуються життя та діяльності Голлоші.

Після відкриття нового мистецького закладу у Тячеві сповна показала себе юнь. Діти з райцентру, сусідніх із ним населених пунктів Буштино, Тересва, Ганичі, Угля та інших демонстрували власні таланти малюнками на асфальті. Творче змагання завершилося їхнім спільним полотном, утвореним з кольорових відбитків долонь. Арт-ідею підтримали від малого до великого.