Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову із Прем’єр-міністром Королівства Бельгія Александром Де Кроо.

Глава держави привітав Бельгію з початком головування в Раді Європейського Союзу. Президент відзначив грудневе рішення Європейської ради щодо початку переговорів про вступ України та висловив сподівання, що за підтримки Бельгії наша держава істотно просунеться у виконанні подальших формальних кроків на цьому шляху. Співрозмовники відзначили важливість розблокування європейської фінансової допомоги обсягом 50 млрд євро.

Володимир Зеленський розповів про нещодавні російські повітряні удари по українських містах і громадах та наголосив на необхідності подальшого зміцнення системи ППО України.

Лідери обговорили двосторонню оборонну співпрацю, а також координацію європейської оборонної допомоги Україні.

Окрему увагу Президент і Прем’єр-міністр приділили питанню реалізації української формули миру. Зокрема, було обговорено наступну зустріч радників з питань національної безпеки та радників із зовнішньої політики лідерів країн у Давосі, підготовку Глобального саміту миру та консолідацію міжнародної підтримки українського бачення справедливого миру.

В українському війську цінують допомогу  партнерів по зброї. Фото з сайту mil.in.ua

Спільний кордон має бути кордоном єдності

Під час телефонної розмови із Президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою глава Української держави висловив подяку за послідовну непохитну підтримку України від незмінного нашого союзника на шляху до вступу в ЄС і НАТО.

«Наш спільний кордон має бути справжнім європейським кордоном. Кордоном єдності. Не має бути кордонів між нашими народами», — наголосив Володимир Зеленський.

Було відзначено підтримку Польщею історичного рішення Євросоюзу про відкриття переговорів з Україною. Лідери також обговорили питання забезпечення фінансової та політичної підтримки України від ЄС.

Президенти обмінялися думками в контексті наближення Вашингтонського саміту НАТО та очікуваних рішень Альянсу і зазначили зокрема, що взаємодія України та Польщі — важливий елемент спільного європейського дому.

«Переконаний, що майбутнє України та Польщі — в єдності, взаємній підтримці та взаємовигідній співпраці», — акцентував глава Української держави.

Він високо оцінив підтримку Польщі української формули миру і подякував за рішення про участь польського представника в наступній зустрічі на рівні радників лідерів держав у Давосі.

Президенти України та Польщі обговорили питання взаємодії в оборонній галузі з акцентом на ключових потребах Сил оборони нашої держави.

Володимир Зеленський поінформував колегу про нещодавні масовані російські ракетні обстріли території України, які призвели до загибелі мирних громадян та руйнування цивільних об’єктів, і наголосив на необхідності посилення української ППО для створення надійного повітряного щита.

Глава Української держави порушив питання приєднання Польщі до Спільної декларації лідерів «Групи семи» про безпекові гарантії для України.

Володимир Зеленський і Анджей Дуда обговорили графік подальших двосторонніх контактів.

Безпекові гарантії: двосторонній аспект

У вівторок Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову із Президентом Румунії Клаусом Йоганнісом. Глава нашої держави акцентував, що оголошене торік стратегічне партнерство України та Румунії вже наповнюється конкретними досягненнями. За його словами, експорт української продукції через Румунію збільшився з 2 млн тонн до понад 3 млн тонн на місяць. Співрозмовники обговорили можливість подальшого розширення пропускної спроможності пунктів перетину кордону, щоб цей показник досяг цільових 4 млн тонн.

Володимир Зеленський відзначив важливість рішення Європейської ради щодо початку переговорів про вступ України та Молдови до ЄС. Глава держави подякував Румунії за підтримку цього рішення й готовність ділитися власним досвідом в питанні європейської інтеграції. Президент Румунії високо оцінив ухвалене Україною законодавство щодо національних меншин.

Володимир Зеленський поінформував Клауса Йоганніса про продовження російського повітряного терору і необхідність подальшої роботи з партнерами для посилення української системи ППО. Було обговорено двосторонню оборонну співпрацю, зокрема аспекти підготовки українських пілотів на винищувачах F-16.

Лідери двох держав домовилися розпочати консультації стосовно двосторонніх безпекових гарантій у межах Спільної декларації «Групи семи» та України, ухваленої у Вільнюсі.

 Джерело: Офіс Президента