МЕТА

Наша країна сподівається на подальшу підтримку  «Вишеградською четвіркою» євроінтеграційних устремлінь 

Учора Президент Віктор Янукович перебував з робочим візитом у Республіці Польща, де взяв участь у другому пленарному засіданні Глав держав «Вишеградської четвірки» та України. Засідання відбулося у резиденції Президента Польщі Броніслава Коморовського у місті Вісла.

Під час переговорів пріоритетну увагу було приділено темі європейської інтеграції України, передусім підготовці до укладення Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. На порядку денному також питання ширшого залучення нашої країни до спільних заходів членів «Вишеградської четвірки» для активізації співробітництва країн регіону в різних сферах спільних інтересів, повідомляє прес-служба Президента.

Головне — зберегти спадкоємність рішень. Фото Михайла МAРКIВA

Саміт глав держав «Вишеградської четвірки» (Вишеградської групи) — Польщі, Словаччини, Угорщини та Чехії — став завершальним акордом польського головування в цьому об’єднанні, яке пройшло під гаслом «Інтеграція та єдність» та тривало з 1 липня 2012 року до 30 червня 2013 року.

Ключовою темою зустрічі у Віслі стало «Об’єднання Центральної Європи у сфері інфраструктури та людського виміру». Президент Польщі дав політичну оцінку результатів головування його країни у «Вишеградській четвірці». А його угорський колега Янош Адер окреслив пріоритети наступного головування у цьому регіональному об’єднанні.

Після перемовин глави держав провели спільну прес-конференцію, в ході якої Віктор Янукович спрогнозував ухвалення цього тижня, а також у вересні, всіх законів, необхідних для підписання Угоди про асоціацію з ЄС. «Переважну кількість законів буде ухвалено на цьому тижні. Ті закони, які залишаться на вересень, потребують експертної оцінки, в окремих випадках — Венеціанської комісії», — уточнив глава Української держави.

Зокрема, за його словами, це закон про прокуратуру, а також ті, що спрямовані на внесення змін до Конституції. «І на вересень, я сподіваюсь, що також і ці закони буде ухвалено, разом із законами, спрямованими на зміни Конституції, — ті, які пройшли вже сьогодні відповідні внутрішні процедури, тобто  Конституційний суд, парламент їх проголосував у першому читанні і так далі», — цитує УНІАН слова глави держави.

Адже Україна усвідомлює, що той порядок денний, який вона затвердила спільно з Європейською комісією, має бути виконано до листопада. «Ми з надією дивимося на майбутній саміт, який відбудеться в листопаді цього року, і налаштовані на те, щоб ми виконали всі вимоги, які є сьогодні до України», — наголосив Президент.

Віктор Янукович також сподівається, що країни «Вишеградської четвірки» і надалі сприятимуть євроінтеграції України. Тому й побажав Президентові Угорщини Яношу Адеру, до якого переходить наступне головування у цьому регіональному об’єднанні, щоб добрі традиції «Вишеградської четвірки» зберегли спадкоємність і сприяли продовженню й активізації відносин не тільки між Україною і державами цього об’єднання, але щоб ця співпраця в цілому сприяла євроінтеграційним процесам України.

«Сприяння з боку «Вишеградської четвірки» в реалізації європейської перспективи України є для нас надзвичайно важливим», — наголосив Президент.

Також під час прес-конференції він подякував президентам Польщі — Броніславу Коморовському та Словаччини — Івану Гашпаровичу, які дають Україні надію на те, «що диверсифікація постачання газу в Україну сприятиме в цілому економікам наших країн».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»