Волинські лісівники роком роботи задоволені. Досягнення вважають показовими, тож результати фінансово-господарської діяльності підвідомчих підприємств облуправління лісового і мисливського господарства за період із серпня 2015-го по серпень 2016-го винесли на загал.

Лісовідновлення — із плюсом

Відповідно до оприлюдненого звіту, протягом цього періоду підприємства забезпечили виконання запланованих лісівничих, лісозахисних, лісоохоронних та лісовідновних заходів. Під час цьогорічної лісокультурної кампанії відновлено лісові насадження на площі 5182 га (заплановано 5030 га). Із них на 2202 га, що становить 42% загальної площі, посаджено лісові культури, на 33% залісненої території проведено заходи для сприяння природному поновленню, а на 25% очікують природного відновлення лісових дерев.

Як уточнює начальник Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства Олександр Кватирко, заліснення ділянок шляхом сприяння природному відновленню забезпечує значну економію коштів, адже створення 1 га лісових культур коштує від 2,5 до 3 тисяч гривень, тоді як вартість заходів щодо забезпечення природного відновлення лісів на тій самій площі становить приблизно1300 гривень.

Для виконання цієї програми на розсадниках лісогосподарських підприємств вирощено 17 мільйонів сіянців і саджанців головних лісоутворювальних та супутніх лісових порід. Заготовлено 56,7 тонни лісового насіння. Здійснено догляд за лісовими культурами на площі 10 150 га. Сума коштів, спрямованих на лісовідновні роботи протягом цієї лісокультурної кампанії, в межах 10 мільйонів гривень.

Лісове господарство має дві основні складові: вирощування лісу та промислове виробництво. Здатність виконувати їх стовідсотково визначає, наскільки раціонально працює галузь.

Волинські лісівники на зарплату не нарікають. Фото надане прес-службою УЛМГ в області

Інвестиції  у завтра

Як показує світовий досвід, основа економічного розвитку підприємства — це оновлення виробництва та капітальні інвестиції. Саме цим шляхом ідуть лісогосподарські підприємства краю. Збільшення виробничих потужностей, нарощування обсягів виробництва, облаштування виробничих територій, створення комфортних умов праці — пріоритетні напрями інвестування.

Загалом протягом звітного періоду сума капітальних інвестицій підвідомчих підприємств становить майже 80 мільйонів гривень, що свідчить про високий економічний потенціал і турботу волинських лісівників про майбутнє краю.

Значні кошти інвестовано і в оновлення матеріально-технічної бази підвідомчих підприємств. Загалом із серпня 2015-го по серпень 2016 року у Волинському ОУЛМГ придбано 546 одиниць техніки та лісогосподарського обладнання на загальну суму понад 40 мільйонів гривень, що на 6,3 мільйона більше порівняно з минулим роком. Усі вкладені ресурси — власні кошти державних лісогосподарських підприємств.

Обсяг переробки деревини за період із серпня 2015-го по серпень 2016-го становить 275 тисячі кубічних метрів, що на 46 тисяч кубів більше, ніж за аналогічний період попереднього року. Обсяг реалізації протягом звітного періоду зріс на 128,4 мільйона гривень і становить 794 мільйони 670 тисяч гривень.

Важливий промисловий напрям — розвиток альтернативної енергетики. Адже це можливість вивільнити значні ресурси для інших суспільно значущих проектів. Зокрема в межах програми з розвитку альтернативних видів палива на 11 лісогосподарських підприємствах встановлюють сучасне обладнання для виробництва технологічної тріски з місячним обсягом випуску її понад 3,5 тисячі метрів кубічних. За 2013—2015 роки річний обсяг становив 4—5 тисячі кубів. Планують придбати три комплекси для виготовлення брикетів та пелет, які дають змогу отримувати 4—5 мільйонів гривень додаткових коштів.

Волинь — лідер в Україні зі створення рекреаційних зон. Силами та коштами підвідомчих підприємств облаштовано та утримують у належному стані 97 стаціонарних рекреаційних пунктів, зокрема протягом звітного періоду відновлено та побудовано 12 нових зон відпочинку, на що витрачено 2,7 мільйона гривень.

У загальну скарбничку — для статку кожного

Державні лісогосподарські підприємства бюджетоутворюючі для області. До зведеного бюджету протягом підзвітного періоду сплачено 217 мільйонів гривень податків і зборів, що на 50 мільйонів гривень більше, ніж за аналогічний період торік. Зокрема податків і платежів до державного бюджету — 98 мільйонів, бюджетів районних та сільських рад — 52 мільйони гривень. Сума єдиного соціального внеску становить 66,5 мільйона гривень.

І найголовніше. За звітний період у лісогосподарських підприємствах Волинського ОУЛМГ створено 273 робочі місця. Тож станом на 1 серпня чисельність штатних працівників — 3055 осіб.

Поліпшення показників фінансово-господарської діяльності, безперечно, позначилося і на добробуті лісівників. Рівень заробітної плати протягом року зріс на понад 2 тисячі гривень. За червень 2016-го середня зарплата лісогосподарських підприємств області становить понад 7,5 тисячі гривень.

Зростання рівня заробітків — вагомий аргумент у підбитті підсумків роботи управління, переконаний Олександр Кватирко. Адже це не просто підняття престижності праці у лісовій галузі, а й можливість залучати перспективну молодь і висококваліфікованих фахівців, які, безперечно, дорожитимуть своїм робочим місцем і спільно розвиватимуть потенціал галузі.