Питання томоса та автокефалії виходить далеко за межі церковного життя. Це питання української державності, незалежності нашої країни, її безпеки. Це питання всієї світової геополітики. Чи не тому рішення Вселенського патріарха обговорювали на раді безпеки Російської Федерації під головуванням Путіна? Реакція Москви на дії Києва та Вселенського патріархату свідчить про те, що ми на правильному шляху. На цьому під час молитовного заходу за Україну, в якому в день Покрови Святої Богородиці на столичній Софійській площі взяло участь 30 тисяч вірян, наголосив Президент Петро Порошенко.

Глава держави підкреслив, що автокефалія — частина державницької проєвропейської та про­української стратегії, яка послідовно втілюється в життя останні чотири з половиною роки й активно втілюватиметься надалі. «І ніхто не зупинить український народ. І ні в кого ми не питатимемо дозволу, бо вирішувати має Україна і її народ, який бореться за волю, за свободу, за майбутнє. Автокефалія — це найвагоміша подія з того ряду, що й наше прагнення до вступу в Євросоюз та НАТО, Угода про асоціацію, безвізовий режим з Європейським Союзом, вихід з СНД, відмова від оманливого договору про дружбу з Росією тощо. Усе це — основа нашого власного шляху розвитку, розвитку держави Україна й розвитку української нації», — зазначив Президент.

За словами Петра Порошенка, в Україні не було, нема і не буде державної церкви. І в освячену томосом православну церкву теж ніхто нікого не запрошуватиме силоміць. Це питання вільного вибору для кожного вірянина. Влада поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка зберігає єдність з Російською православною церквою. Водночас держава захистить права тих священиків і мирян УПЦ Московського патріархату, які добровільно вирішать вийти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити єдину Українську православну помісну церкву. Спільна розбудова незалежної церкви не може бути підставою для розбрату, протистояння, насильства. Лише московська агентура може закликати взяти силою лавру, монастир чи храм. «Але ми не дозволимо Кремлю розпалити релігійну війну всередині нашої держави», — підкреслив Президент.

День захисника України швидко й органічно увійшов у наше буття. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Історична відповідальність сучасності

Петро Порошенко зауважив, що, оскільки Вселенський патріархат ухвалив рішення про автокефалію, томос буде вручено предстоятелеві церкви — достойному, авторитетному, досвідченому владиці, якого обере об’єднаний Архієрейський собор. Із благословенням Константинопольського патріарха і Матері-Церкви на цей Собор зберуться всі єпископи УПЦ Київського патріархату, оскільки одностайно було ухвалено рішення про звернення до Вселенського патріарха, усі єпископи УАПЦ. Одностайно було ухвалено рішення про звернення до Вселенського патріарха. Разом з ними буде і група єпископів УПЦ Московського патріархату, які між кремлівською зіркою та православним хрестом обрали хрест, а між Україною та Росією — Україну.

«Сподіваюся й вірю, що Собор відбудеться всупереч нашій націо­нальній приказці про те, де два українці — там три гетьмани. Відповідальність, яка лежатиме на учасниках об’єднавчого Собору, без перебільшення історична.

988 року наша країна прийняла хрещення. До середини XVІІ століття, до московського полону, Київська митрополія користувалася широкими правами у структурі Матері-Церкви. Але це не відновлення автокефалії. Ніколи ще Українська церква автокефалії не мала, визнаної Вселенським православ’ям. І на наших очах за нашої участі це стається вперше в понад тисячолітній історії нашої церкви. Ми дякуємо Його Всесвятості Варфоломієві за турботу про Україну. Він ухвалив надзвичайно мудре, сміливе й відповідальне рішення. Україна з нетерпінням чекає його душпастирського візиту до народу, охрещеного за часів рівноапостольного святого князя Володимира», — зазначив Президент.

До слова, Синод Вселенського патріархату відновив канонічний статус предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета й предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія. «Облудної, нікчемної московської анафеми більше немає. Як, згідно із заявами представників Вселенського престолу, не було й анафеми гетьману Мазепі. А загалом анафема від Росії — це не що інше, як визнання особливих заслуг перед Україною й українським народом. Анафемствують вони лише видатних українців», — констатував Петро Порошенко.

Свідома молодь

Президент не оминув теми російської агресії під час церемонії складання урочистої клятви ліцеїстами Київського військового ліцею імені Івана Богуна. Глава держави нагадав, що серед випускників ліцею є герої, які віддали життя, захищаючи Україну від російського агресора.

«Вірю, що всі ви виростете достойними захисниками України, віддано служитимете українському народові, зберігатимете й примножуватимете наші славні бойові традиції, станете гордістю ваших батьків і рідних, кожного громадянина нашої держави, українського народу. Вам є з кого брати приклад. Сотні командирів — випускників ліцею, озброєні глибокими знаннями, демонструють високий рівень професіоналізму, командирської виучки та майстерності», — звернувся до ліцеїстів Петро Порошенко.

«Наша молодь свідомо обирає для себе мужній, героїчний, відповідальний шлях служіння Україні. Серед ліцеїстів-богунців 142 сини учасників бойових дій, учасників війни з російським агресором. Батьки 19 юнаків загинули на фронті. Агресор добре підготувався до загарбницьких дій. Свою армію зміцнював, а нашу через агентуру в українській владі — руйнував. Однак сконцентрувавши всі наявні ресурси, завдяки мужності воїнів і потужному волонтерському рухові, завдяки добровольцям ми зупинили агресора», — наголосив Президент. І резюмував, що армія відновила боєздатність, набула бойового досвіду, наростила оперативні спроможності, поліпшила технічну оснащеність, і нині її характер загартований у запеклому збройному протистоянні з російським агресором. І молодь, переконаний Верховний Головнокомандувач, надалі гідно нестиме прапор перемоги.

А ТИМ ЧАСОМ

У Москві бризкають слиною

Москва в рішенні Константинополя розгледіла легалізацію розколу світового православ’я. Кремль агресивно відреагував на новину про автокефалію Української церкви. І навіть через Московський патріархат — своїх представників в Україні — зажадав анафеми для Варфоломія, оголосив про розрив зв’язків з материнською Церквою в Константинополі.

В РПЦ уже заявили, що туристи з РФ мають утриматися від молебнів у храмах Константинопольської церкви на популярних туристських напрямках. У Туреччині це всі діючі храми Стамбула, єдиний діючий храм в Анталії, а в Греції — на Криті й островах Додеканеса, розташованих у південно-східній частині Егейського моря, найбільший з яких Родос. Як заявив секретар відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату прото­ієрей Ігор Якимчук, за відмову дотримуватися таких заборон для духовенства передбачено покарання, а для мирян — покаяння на сповіді в непослуху Церкві.

Безсила лють ллється з вуст кремлівських попів, оголюючи їхні справжні задуми розпалити міжконфесійну ворожнечу — аж до кровопролиття. Вони цього вже не приховують, відверто й між рядків своїх христопродавських проповідей закликаючи парафіян УПЦ МП до вигідного Кремлю протистояння між православними.

Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»