Чотиристороння зустріч глав зовнішньополітичних відомств України, США, ЄС та Росії у Женеві закінчилася більше з позитивним, ніж негативним результатом, який так потрібен для деескалації ситуації у східних регіонах нашої країни. Учасники ухвалили Спільну заяву, яку оприлюднила прес-служба вітчизняного зовнішньополітичного відомства:

«За результатами зустрічі в Женеві щодо ситуації в Україні було досягнуто домовленість стосовно першочергових конкретних кроків, що мають на меті деескалацію напруженості та відновлення безпеки всіх громадян.

Усі сторони зобов’язалися утриматися від будь-яких форм насильства, залякування або провокаційних дій. Учасники зустрічі рішуче засудили та відкинули всі прояви екстремізму, расизму та релігійної нетерпимості, включаючи прояви антисемітизму.   

Усі незаконні озброєні формування мають бути роззброєні; всі незаконно захоплені будівлі мають бути повернуті законним власникам; всі незаконно захоплені вулиці, площі та інші громадські місця в українських містах мають бути звільнені.

Всім учасникам протестів і тим, хто звільнить будівлі та інші громадські місця та добровільно складе зброю, буде гарантовано амністію, за виключенням тих, кого буде визнано винним у скоєнні тяжких злочинів.

Домовлено, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ буде відігравати провідну роль у сприянні українській владі та місцевим громадам у негайній реалізації цих заходів, спрямованих на деескалацію ситуації вже найближчими днями там, де це найбільш необхідно. США, ЄС та Росія зобов’язуються підтримати цю Місію, в тому числі, шляхом надання спостерігачів.

Анонсований конституційний процес буде всеохоплюючим, прозорим і відповідальним. Він включатиме негайне започаткування широкого національного діалогу, який враховуватиме інтереси всіх регіонів і політичних кіл України, а також дасть змогу врахувати громадську думку та запропоновані зміни.  

Учасники зустрічі підкреслили важливість економічної та фінансової стабільності в Україні та висловили готовність обговорити додаткову підтримку в міру імплементації вищезазначених кроків».

Дипломатів задовольнили результати Женевських переговорів. Фото з сайту images.yahoo.com

Автомати — додолу

Щоправда, вчора з парламентської трибуни Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк розповів народним депутатам, що Україна не має жодних надмірних очікувань з приводу заяви у Женеві. А Росія, на його думку, була змушена підписати заяву і засудити екстремізм, який фактично підтримує.

«Підписавши цю заяву, Росія фактично звернулася до тих «мирних» протестувальників з автоматами Калашникова в руках з вимогою негайно роззброїтись і здати зброю. Росія була змушена поставити підпис під тим, щоб усі незаконно сформовані збройні формування було негайно розформовано, а приміщення органів державної влади, міліції, СБУ й інших установ невідкладно звільнено», — наголосив Прем’єр.

Зі свого боку уряд уже підготував проект закону про амністію протестувальників у східних областях. «Якщо особи, які незаконно взяли зброю в руки і захопили приміщення, віддадуть зброю і звільнять ці приміщення, ми вважаємо, що їх слід амністувати. Нам потрібен мир і злагода в країні», — вважає глава уряду.

Але Україна ніколи не визнає анексію Криму і разом з міжнародною спільнотою буде «далі крок за кроком відбивати Крим назад політично і дипломатично в сенсі, як ми це робили в Організації Об’єднаних Націй. Адже тільки одна країна заблокувала рішення Ради Безпеки ООН — це була Росія», — сказав Арсеній Яценюк.

Зі стриманим оптимізмом

На підсумковій прес-конференції Держсекретар США Джон Керрі заявив, що українська сторона підтвердила намір провести широкий інклюзивний національний діалог з конституційної реформи. За його результатами українські регіони зможуть отримати більше повноважень, ніж мають російські.

При цьому США доволі стримано оцінили підсумки чотиристоронньої зустрічі, залишивши за собою право запровадити додаткові санкції до Росії, якщо найближчими днями не буде прогресу в подоланні кризової ситуації в Україні. «Якщо не буде жодного прогресу впродовж найближчих днів, це дорого коштуватиме, — зазначив Джон Керрі. — Ми очікуємо, що росіяни покажуть те, як їх поважають, і наполягатимуть на тому, щоб ті, хто їх підтримують, і сепаратисти склали зброю, залишили будівлі і взяли участь у конституційному процесі». І російському колезі він відверто сказав, що в разі відсутності результатів імплементації цієї угоди США не матимуть інших можливостей, крім запровадження додаткових санкцій проти Росії.

Хоч на зустрічі питання Криму не обговорювали, його ніхто не залишив поза увагою, передає позицію американського дипломата УНІАН:

«Ми не обговорювали питання Криму. Сьогодні ми прийшли, щоб зробити щось для зменшення насильства, зменшення потенціалу повного вибуху і спробували відійти від конфронтації. Але ніхто не залишив позаду питання Криму, воно так само актуальне сьогодні, як і в день, коли ми застосували перші санкції».  

Він віддав належне українській владі за стримані дії проти проросійських сепаратистів і закликав Росію негайно втілити в життя положення досягнутої угоди. «Україна продемонструвала значну, навіть часом гідну захвату стриманість на тлі значних викликів. Але ніхто не очікує від лідерів суверенної держави, що вони поводитимуться пасивно, коли закон і порядок піддаються загрозі», — сказав дипломат.

Слова на папері лише тоді мають значення, коли вони підкріплюються діями. Для цього місія ОБСЄ має негайно розпочати роботу, отримавши реальну змогу виконувати свої функції. «Ми стежитимемо надзвичайно пильно через спостерігачів, через наші посольства», — запевнив журналістів Джон Керрі.

Від Росії він також зажадав активного втілення положень женевської угоди продемонструвати серйозність своїх намірів, аби проросійські сепаратисти склали зброю, залишили будинки і висували свої політичні вимоги через конституційний процес, гарантований Україною. «Жодних нових подібних інцидентів більше не повинно бути», — попередив глава американської дипломатії. 

Справа самих українців

По-своєму трактував домовленості головний російський дипломат Сергій Лавров: «Усі ті заходи, які ми перерахували, стосуються всіх регіонів і всіх без винятку проявів проблемних питань».

Лавров підкреслив, що такі заходи повинні застосовуватися універсально, оскільки неможливо розблоковувати незаконно захоплені будівлі в одному регіоні України, коли це не робиться в іншому. На його думку, врегульовувати всі питання на місцевості в кожному конкретному випадку належить самим українцям. Для цього нова влада повинна проявити ініціативу й простягнути руку регіонам.

Заспокійливо для аудиторії прозвучали його запевнення щодо подальших військових планів  РФ: «У нас немає жодного бажання вводити наші війська в Україну, на територію дружньої нам держави, на територію, де живе братніий народ. Це суперечить корінним інтересам РФ».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»