Президент Петро Порошенко спілкувався з віце-президентом США Джозефом Байденом майже три години. Цей час високопосадовці використали на обговорення антикорупційного поступу країни, децентралізаційних змін та змін Конституції в частині судоустрою. Державне управління, диверсифікація енергозабезпечення, прозорість енергетичного ринку, реструктуризація суверенного боргу країни та очищення її банківської системи, — всі ці  питання також потрапили у фокус уваги сторін.

У заяві для представників ЗМІ Петро Порошенко зауважив, що Україна нарешті може говорити про реформи. Наприклад, роком раніше на Донбасі вирувала війна: Росія та підтримувані нею бойовики проводили танкові, артилерійські, мінометні обстріли наших позицій. Нині про артилерійські обстріли не йдеться, майже нема й обстрілів з систем залпового вогню. За останню добу зафіксовано 14 обстрілів з мінометів  і поранено 8 українських вояків.

Такими даними глава держави пояснював поважному гостеві, що режим припинення вогню постійно порушується російською стороною, і що потрібна повна імплементація мінських угод.

«Наша армія потужна, боронить позиції на лінії зіткнення та здатна зупинити агресора. Хлопці в повній бойовій екіпіровці та з іншим рівнем озброєння. Ми здатні захистити Україну», — резюмував Президент. Додавши, що за останні два роки для армії зроблено більше, аніж за весь попередній період незалежності.

Він наголосив, що антикорупційна реформа має «інституційну структуру». Так, через прозору комісію обрано антикорупційного прокурора і створено Національне антикорупційне бюро.

Окрема подяка спрямовувалася Вашингтону за надання Україні 190 мільйонів доларів на викорінення корупції і нормалізацію правового поля. А наступного року йтиметься про конкретні проекти в космічній сфері.

Також Петро Порошенко підтвердив готовність країни надавати підтримку коаліційним силам у Сирії. Він запропонував відновити роботу Українсько-американської комісії стратегічного партнерства на рівні керівників зовнішньополітичних відомств і резюмував, що із Джо Байденом йшлося про неприпустимість реалізації «Північного потоку-2».

А віце-президент США побачив ознаки економічного прогресу в нашій країні. Це і зростання промислового виробництва, і  збільшення обсягів експорту сільськогосподарської продукції, і стабілізація курсу національної валюти. США пообіцяли допомагати Україні під час переговорів з МВФ і очікують на старт роботи угоди про ЗВТ України із ЄС.

Джо Байден порадив Президенту більше співпрацювати з демократичними силами словами: «Ви маєте викорінити корупцію так, щоб це відчули пересічні українці. Допоки ви продовжуватимете поступ у боротьбі з цим явищем, США будуть разом з вами».

Він переконаний, що наступний рік визначить долю країни на майбутні покоління. Наразі наша держава стоїть на перехресті. «У вас є вільне процвітаюче демократичне суспільство. Ми хочемо вам допомогти», — додав високий гість. 

Лора ВОВК
 для «Урядового кур’єра»