Напередодні Дня науки провідні науковці нашої країни отримали державні нагороди й державні премії за визначні досягнення в галузі науки і техніки за 2015 рік. Відзнаки вручав особисто Президент Петро Порошенко. 

Безпекові, економічні, соціальні проблеми, що постали нині перед державою, потребують інноваційних підходів до їх розв’язання не стільки зусиллями політиків, скільки вчених. «Ситуація війни, потреба всебічного реформування вимагають забезпечення абсолютно нового рівня ефективності наукової сфери», — окреслив проблему Петро Порошенко, зазначивши, що новий Закон «Про наукову і науково-технічну діяльність» забезпечує інноваційні перетворення та оновлення наукової сфери на демократичних засадах, підвищує авторитет науки в суспільстві та сприяє залученню до активної роботи молодих талантів. Саме на них покладено неабиякі надії.

Відзнаки віншують титанічну працю вчених. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Підготовка молодих науковців, на думку Президента, не повинна обмежуватися лише наданням технічних знань, умінь та навичок, необхідних для проведення досліджень. «Підготовка юних талантів має забезпечити усвідомлення прав і обов’язків, визнаних професійних цінностей і стандартів поведінки, що сприятиме свободі наукової творчості та позитивно впливатиме на підвищення ефективності реалізації потенціалу нашого молодого покоління українських вчених. Пишаюся цим молодим поколінням, їхніми здобутками і впевнений, що це оновлення прискорюватиметься», — зазначив Петро Порошенко, висловивши сподівання, що видатні вітчизняні науковці, які вже здобули визнання та авторитет, допомагатимуть такій підготовці й розвитку молоді.

Петро Порошенко поділився інформацією про призначення грантів Президента України задля підтримки наукових досліджень молодих учених на 2016 рік. Так до науково-дослідницької роботи було заохочено 29 нових молодих вчених через механізми державної щорічної премії.

Крім того, саме в день зустрічі Президент підписав указ «Питання Державної премії України в галузі науки і техніки», яким затвердив нову редакцію положення про цю високу державну відзнаку та зміни до положення про відповідний комітет. Зокрема скорочується число премій та кількість їх співавторів, що забезпечить ретельніший добір, підвищить конкуренцію і відповідно якість наукових робіт. Щорічно присуджуватимуть до п’ятнадцяти Державних премій, зокрема до чотирьох — за роботи, які становлять державну таємницю.

Він подякував науковцям за високі результати в забезпеченні обороноздатності держави. За 2015 рік Державну премію отримав авторський колектив ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. О. О. Морозова» за розроблення і впровадження бойової машини БТР-4Е, яка істотно переважає закордонні аналоги за комплексом технічних показників. Державну премію також отримав колектив виробничників державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» імені М. К. Янгеля» за створення унікального (не лише в Україні, а й у світовій практиці) випробувального комплексу, що забезпечує замкнений цикл розроблення й виробництва ракетно-космічної техніки і значно підвищує надійність її функціонування, даючи змогу зменшити кількість льотних випробувань.

«Держава й надалі відзначатиме тих вчених, які відгукнуться на забезпечення потреб національної безпеки. Боронити незалежність — пріоритетне завдання», — наголосив Президент.

Присутні погодилися з необхідністю підвищити авторитет науковців, повідомляє прес-служба Президента. Скажімо, присудження згаданої Державної премії має відбуватися за аналогією з Нобелівською й бути подією, на яку очікуватимуть уся наукова спільнота, медіа та громадськість.

Вітчизняна наука успішно торуватиме шлях до оновлення й гідно відповість на запити суспільства, активно працюватиме над інтеграцією України в європейський інтелектуальний і науковий простір. Сприятиме цьому налагодження діалогу українських наукових установ та науковців із європейською та світовою науковою спільнотою.

Перший віце-президент Національної академії наук України, радник Президента Володимир Горбулін наголосив на важливості таких зустрічей глави держави з науковцями, оскільки вони визначають пріоритетні напрями діяльності науковців, сприяють прикладному та ефективнішому застосовуванню наукових і науково-технічних розробок.

«Роботи за 2014—2015 рік — це зразок творчого натхнення і вміння працювати наших колективів, а взаємодія науковців, виробників і Міністерства оборони створює альянс, який дає підстави стверджувати, що з обороноздатністю країни все буде гаразд», — сказав Володимир Горбулін.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»