НОВАЦІЇ

Щоб активізувати громаду, міська влада співпрацює з громадськими організаціями

Бахчисарайський міський голова Костянтин Рубаненко звернувся до городян з ініціативою об'єднатися в громадську раду. Цю ідею підтримали організація "Український дім", представники національних меншин болгар, греків, вірменів, котрі проживають у місті, професійні, творчі спілки, об'єднання роботодавців, релігійні громади, місцеві ЗМІ. Вочевидь, усі вже стомилися від непорозумінь і конфронтації - набагато доцільніше спільно, за одним столом обговорювати проблеми і разом шукати шляхи їх подолання.

Щоб почути кожного

Багатьом імпонує така відкритість обраної влади. А пан Костянтин збирається ще й створити батьківський комітет міста, залучивши до нього найактивніших городян, у сім'ях яких ростуть школярі та дошкільнята.

- Будемо до всіх дослухатися, враховувати інтереси різних поколінь, - каже він. - Адже ми одна громада, одна сім'я.

Певна річ, у кожного власні причини налагодження діалогу з міськрадою, депутатським корпусом. Приміром, активісти "Українського дому" шукають підтримки ініціативи щодо створення в Бахчисараї повноцінної школи з державною мовою викладання. Упродовж останніх 10 років у загальноосвітній школі N 4 з першого по десятий клас українською вже навчаються понад 200 учнів, і щороку охочих долучитися до цього стає дедалі більше. Тому доцільно, зауважують члени цієї організації, створити в місті новий навчальний заклад.

За словами міського голови, він підтримує пропозицію щодо виділення землі під будівництво нової школи, якщо ініціатори забезпечать фінансову спроможність спорудження такого об'єкта, адже йдеться про важливу державну справу. Як і обіцяє виділити приміщення для відкриття Центру раннього розвитку дитини, потреба якого давно назріла.

Розпочали з маленьких перемог

Щоправда, цьогорічний бюджет міста не дає владі можливості плекати великі плани з розвитку громади. Тим паче, що 1 млн грн з міської скарбниці було перенаправлено до районного бюджету. Доводиться тішитися, що міськрада віднайшла можливість профінансувати капітальний ремонт дахів дошкільних навчальних закладів. Ще майже стільки ж коштів виділено на ремонт покрівель багатоквартирних будинків.

- Це наша маленька перемога, - завважує Костянтин Рубаненко, - адже кошти на ці потреби ніколи ще не закладали до бюджету.

Захищати не лише на словах

Де ж бахчисарайські управлінці шукають джерела поповнення місцевої скарбниці? Міський голова першим називає прибутковий податок, який надходить від зарплати легальних працівників підприємств усіх форм власності. Бюджетоутворювальних об'єктів тут небагато, передусім це "Будіндустрія" та Бахчисарайський винний завод. Істотними є надходження і від єдиного податку з підприємців та плата за землю.

Останню позицію нещодавно переглянули. Провели інвентаризацію всіх ділянок і почали реалізацію проекту, який унеможливлює незаконне використання міської землі.

- Гадаю, влада повинна спиратися на людей, які самостійно знаходять можливості заробляти кошти, щоб прогодувати себе і свою сім'ю, а також поповнити бюджет, - продовжує співрозмовник. - Тому їхні проблеми повинні стати нашими. Буде добре бізнесу, - багатшатиме і громада загалом.

Міськрада сьогодні може регулювати орендну ставку землі, знижуючи її з 12 до 3 відсотків, розуміючи, наскільки важливо підтримати малий бізнес. Водночас очікуємо від підприємців, приміром, власників ринків, що й вони, в свою чергу, не завищуватимуть орендну плату для малих підприємців. Це робитиметься для того, щоб не зростали ціни на продукти і товари, щоб наші громадяни не відмовлялися вести підприємницьку діяльність.

Якщо ви не бачили фонтана Сліз...

Ще один відчутний резерв наповнення міського бюджету - туристська сфера. Адже йдеться про одне з найдавніших міст півострова, історія якого сягає глибини віків. Щоправда, таке питання було цілиною. Щоб потенційний мандрівник мав бодай якусь інформацію про Бахчисарай, розпочали зі створення сайту в Інтернеті.

Допоки небагато закладів працюють у цій галузі і надають туристам легальні послуги. Певна річ, якість цих послуг, зокрема в готелях, закладах громадського харчування викликає чимало нарікань. На жаль, вартість проживання теж залишається досить високою і прирівнюється до Південного берега Криму.

- Ми наведемо порядок у місті, - каже Костянтин Рубаненко. - Та вже нині маємо що показати туристам. Це не лише наші перлини - Ханський палац та Свято-Успенський монастир, а й інші унікальні пам'ятки старовини. І не вірте деяким ЗМІ, котрі створюють міф про якусь ворожнечу між громадянами різних національностей. Це неправда.