ВИЩА ШКОЛА

Регіональні державні виші на рівні з топовими університетами пропонують абітурієнтам високу якість освіти

Навчальний рік добігає кінця - тож вступна кампанія, що стартує 1 липня, вже не за горами. Хвилювання як абітурієнтів, так і їхніх батьків поступово зростає, адже кожен випускник мріє отримати високий середній бал шкільного атестата і вдало пройти незалежне випробування - саме ці критерії стануть запорукою вступу до омріяного університету. Проте до якого вищого навчального закладу нести свої документи, щоб через кілька років отримати престижний диплом та вдало працевлаштуватися, - непросте питання, навіть якщо молода людина вже обрала майбутню професію.

Головне -не диплом, а знання

Cьогодні справді нелегко визначитись з вибором вишу, адже їх в Україні понад 800. Більшість абітурієнтів все-таки надають перевагу державним, оскільки на відміну від новостворених приватних ВНЗ, вони більш надійні, мають свою історію, традиції, потужну науково-технічну базу, бібліотечні фонди. А головне, можуть похвалитися якісним педагогічним складом, постійно дбають про високу якість освіти. Відтак державні університети дають майбутнім спеціалістам ╢рунтовні знання й затребувані дипломи. За словами директора департаменту вищої освіти МОНмолодьспорту Ярослава Болюбаша, останнім часом при прийомі на роботу потенційні роботодавці почали звертати увагу не лише на престижність дипломів молодих фахівців, а й ретельно перевіряти їхні знання й уміння за допомогою різноманітних опитувань, тестувань тощо.

Тому й не дивно, що молодь з року в рік штурмує двері приймальних комісій провідних українських вишів: Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут", Львівського нацуніверситету ім. Івана Франка, Донецького національного технічного університету та ін. І хоч цьогорічна вступна кампанія вирізнятиметься значним зменшенням кількості вступників (аж на 42%), ажіотаж під стінами топових ВНЗ навряд чи зменшиться. Абітурієнти розуміють, що боротьба, як і зазвичай, буде жорсткою - здобути студентський квиток престижного вишу нелегко.

Гідна альтернатива

Вочевидь, достойною альтернативою дорогим столичним університетам сьогодні стають регіональні державні ВНЗ. Згідно з оцінками експертів та рейтингів, що невтомно складають різні видання, вони виявляють себе як достойні конкуренти своїх більш іменитих "братів". І єдине, що стає на заваді їх популярності, це те, що вони недостатньо розпіарені. Кам'янець-Подільський державний університет, Донбаська національна академія будівництва і архітектури, Уманський державний педагогічний університет, Криворізький технічний університет, Ізмаїльський інститут водного транспорту, Маріупольський державний гуманітарний університет - це лишень мала частка навчальних закладів, що мають стійку репутацію добротних та якісних ВНЗ.

"Головна перевага регіональних вишів - це їхня доступність, - вважає ректор Уманського державного педагогічного університету Наталія Побірченко. - В умовах, що склалися на ринку освіти, затребуваними стають ті вищі навчальні заклади, які орієнтовані на потреби людей. А саме виші, що створюють популярні спеціальності та роблять їх доступними для широких мас. Про це говорить і практика".

Так, наприклад, за навчання на економічних факультетах у столиці майбутнім студентам доведеться викласти 15-20 тис. грн на рік. Для порівняння: на периферії цей же напрямок обійдеться в кілька разів дешевше - всього 5-7 тис. Причому хороші регіональні університети, фактично перебуваючи поза полем зору основної маси абітурієнтів, на сьогодні не поспішають підвищувати вартість навчання - навпаки, змушені її мінімізувати, водночас зберігаючи високу якість освіти.

Адже в регіональних державних університетах, які мають багаторічну історію, викладають висококваліфіковані та досвідчені викладачі, виші мають розвинену навчальну та матеріально-технічну бази. Але найбільша гордість кожного ВНЗ - досягнення його випускників. Приміром, Уманський державний педуніверситет закінчив відомий український легкоатлет, призер Олімпійських ігор в Атланті з метання молота Олександр Крикун. Також у виші розповідають, що багато їхніх випускників за свою творчу діяльність отримали звання Заслуженого працівника культури України - це й Василь Семенчук, Петро Волошин, Валентин Кубчик та інші.

Отже виявляється, регіональні виші - справді гідна альтернатива центральним університетам. Вони теж мають професійний кадровий потенціал, гарні умови навчання і більш того - розташовані зовсім поряд. Тож чи варто, щоб здобути якісну освіту, їхати до столиці чи в інший куточок країни?