Кількість викликів служби екстреної медичної допомоги щодо гіпертонічних криз, повідомила на зустрічі з журналістами директор департаменту з питань якості медичної та фармацевтичної допомоги МОЗ Тетяна Донченко, торік зменшилась на 30 %  у порівнянні з попереднім роком. Це, впевнена посадовець, результат державного регулювання цін на лікарські засоби для осіб з цією недугою.  Подібний підхід запроваджується і для боротьби з діабетом.

Не обійшла влада увагою і так звані ліки-сироти. Зокрема, йдеться про дорогі препарати для лікування важких хвороб, які не мають масового характеру. Виробникам невигідно з ними працювати. Але ж йдеться про життя людей. Так, виникло питання при захворюванні на мукополісахаридоз. З цього року закупівля препаратів для дітей фінансується з держбюджету.

— А от назви всіх препаратів, які призначає лікар, з 31 грудня 2013 року в рецептах писатись не будуть. Зроблено це для того, — пояснила Тетяна Донченко, — аби уникнути прихованої реклами.  Лікар писатиме лише міжнародну непатентовану назву і форму випуску. Провізор повинен  повідомити пацієнту повний  перелік наявних назв з діючою речовиною, яку обрав лікар. Покупець сам  визначатиме, яку купувати.

Чи не перекладається при  цьому відповідальність з лікаря на провізора?

— Ні, — впевнена Тетяна  Донченко, — лікує не назва, а діюча речовина.

Міністерство охорони здоров’я не залишило поза увагою й те, що в ринкових умовах широкого розмаху набувають приватні медичні установи. Практика показала, що не всі вони працюють на належному  рівні. Так, за перший квартал поточного року, порівняно з  відповідним періодом 2012 року, анульовано ліцензій на  50 % більше. Хворобу, як мовиться, мало констатувати. Її треба лікувати. Тому розроблено проект закону України «Про заклади охорони здоров’я та медичне обслуговування», яким передбачено запровадження ліцензування професійної діяльності лікарів у відповідності з європейським досвідом за участю професійних громадських організацій медичних і фармацевтичних працівників, здійснення контролю якості медичної допомоги тощо.

Також розроблено проект урядової постанови, якою запропоновано зменшення періодичності проведення планових перевірок та поділ суб’єктів господарювання на ступені ризику (високий, середній, незначний).

Для захисту прав та безпеки пацієнтів МОЗ  було затверджено та зареєстровано у Міністерстві юстиції нову редакцію Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, що набули чинності 18 січня 2013 року. Новою редакцією Ліцензійних умов встановлено вимоги щодо проведення планових хірургічних втручань виключно в закладах охорони здоров’я та упорядковано право найму медичних працівників фізичними особами — підприємцями, уперше запроваджено декларування видів медичної допомоги та методів, що застосовуються у медичній практиці за кожною лікарською спеціальністю у документах, які додаються до заяви про видачу ліцензії.

Розроблені та перебувають на погодженні зміни до Ліцензійних умов, якими пропонується більш конкретно узагальнити вимоги галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я, які стосуються діяльності фізичних осіб — підприємців за деякими лікарськими спеціальностями, зокрема «онкологія», «онкохірургія», «анестезіологія», «променева терапія», «хірургія» та інші.

Насамкінець, повідомили в МОЗ,  схвалено урядом проект закону України «Про заклади охорони здоров’я та медичне обслуговування», яким пропонується започаткувати ліцензування професійної діяльності лікарів для підвищення рівня якості надання медичної допомоги.