СУД

Німецький концерн E. On може  домогтися від «Газпрому» встановлення нижчих цін на газ

Чимало європейських споживачів у різних країнах континенту, так само як і українських, не влаштовують ціни на газ від російського монополіста «Газпрому», які було встановлено згідно із укладеними довгостроковими контрактами. Так, днями керівники німецького концерну E. On  оголосили, що збираються подати в суд на «Газпром». Стало відомо, що E. On потерпає від збитків (вони, за підрахунками, на кінець року становитимуть 1 млрд євро), тому що ціни на блакитне паливо від росіян завдають чималої шкоди компанії.

Концерн вже кілька місяців намагається домовитися із російськими постачальниками, але всі спроби виявляються марними.

Слід зазначити, що, на думку європейських фахівців, E. On може сміливо йти до судової інстанції, адже вже існує позитивний досвід вирішення цього питання на користь саме споживача газу. Це італійська Edison. Ця компанія після довготривалих і безрезультатних перемовин подала позов на «Газпром» до Міжнародного арбітражного суду ще минулого року. Розгляд справи тривав, але раптом у червні цього року президент РФ Дмитро Медведєв повідомив, що з італійцями є нові домовленості. Трохи згодом стало відомо, що російська сторона погодилася переглянути ціну на газ, з огляду на те, що за останні декілька років вона на італійському ринку знижувалася.

Втім, чимало аналітиків із Росії не вірять в успіх E. On, навіть коли він дійде до Міжнародного арбітражного суду. Однак можна зробити висновки, що РФ неабияк злякалася, адже до серйозних дій уже давно готові ще одна італійська компанія ENI та французька GDF.

У вирі цих досить цікавих подій виникає доволі логічне питання: а чому б Україні, яка також досить давно потерпає від цінової «пастки» «Газпрому», не піти шляхом європейських колег?

Як зазначив кореспонденту «Урядового кур’єра» старший аналітик Dragon Capital Денис Саква, Україна має дві причини, аби звернутися  до Міжнародного арбітражного суду. «По-перше, у газовому контракті між «Газпромом» та «Нафтогазом України» є пункт, згідно з яким у разі істотної зміни обставин на паливно-енергетичному ринку одна із сторін може ініціювати перегляд його умов. Якщо сторони не дійдуть до будь-якого рішення протягом трьох місяців, то тоді українська сторона має всі підстави звертатися до суду», — зазначає він.

Треба зауважити, що переговори з цього приводу між обома сторонами тривають уже багато місяців поспіль. Отже, шлях до Стокгольма, як кажуть, відкрито.

По-друге, як наголошує Д. Саква, контракт між газовими монстрами обох країн регулюється матеріальним правом Швеції, а це означає, що його може бути змінено, якщо документ є  обтяжливим або його було підписано під тиском.

Отже, «Нафтогаз України» має всі підстави судитися із своїм візаві і виграти. Втім, на думку аналітиків, це може істотно погіршити українсько-російські відносини, тому політика в цьому разі повинна відігравати ключову роль.