Кабінет Міністрів на засіданні 26 січня ухвалив рішення про автоматичне продовження всіх виплат для всіх внутрішньо переміщених осіб до 1 березня. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Із 1 березня запрацюють нові справедливі правила допомоги ВПО. Виплати буде продовжено ще на шість місяців для ВПО з числа пенсіонерів, наших громадян, які мають інвалідність 1 або 2 групи, дітей з інвалідністю, дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Також продовжуємо виплати для працездатних громадян, які стали на облік в центр зайнятості або працевлаштувалися», — зазначив очільник уряду.

Загалом, за словами Прем’єр-міністра, держава продовжить підтримувати виплатами більш ніж 1,5 мільйона внутрішньо переміщених осіб.

Водночас уряд продовжуватиме впровадження  більш цільових інструментів підтримки, щоб допомагати тим, хто цього потребує.

«За майже два роки великої війни ми жодного разу не затримали ні виплати пенсій, ні виплати субсидій, ні виплати інших соціальних допомог. Цього тижня повністю закрили виплату всіх пенсій за січень. Тобто кожен пенсіонер отримав свої кошти. Загалом ми спрямували на це майже 58 мільярдів гривень», — зазначив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр додав, що в лютому уряд так само профінансує всі пенсії, субсидії й допомоги повною мірою.

Мінсоцполітики обіцяє дієвий механізм

У Мінсоцполітики, коментуючи ухвалене урядом рішення, зазначили, що звертатися по перепризначення допомоги для ВПО з 1 березня родини можуть з 1 лютого 2024 року. Тим, хто відповідає критеріям постанови і звернеться з новою заявою в лютому — березні 2024 року, допомогу призначатимуть і виплачуватимуть з 1 березня.

Умова продовження виплат на додаткові шість місяців — те, що розмір доходу в таких родинах не перевищує 9444 гривні на одну особу (це дорівнює чотирьом прожитковим мінімумам для осіб, що втратили працездатність, або 37 776 гривням на родину із чотирьох осіб).

Ще на шість місяців зможуть отримати виплати для ВПО ті родини, в яких є діти до 14 років, котрі не мають змоги відвідувати виховні та навчальні заклади або навчання відбувається в гібридному форматі (офлайн та онлайн), через що батьки не мають змоги працювати. Допомогу буде продовжено малолітнім дітям, які прибули без супроводу батьків, і вагітним (починаючи із 30 тижня вагітності).

Ухвалені зміни мають сприяти стимулюванню внутрішньо переміщених осіб працездатного віку до працевлаштування. Кількість отримувачів допомоги внутрішньо переміщеним особам в Україні на 01.12.2023 становить 2,6 мільйона осіб, серед них осіб працездатного віку — майже 1,3 мільйона. Проте лише близько 40% праце­здатних ВПО працюють, більш як половина — не працевлаштовані.

Пільгове кредитування  для переселенців

Кабінет Міністрів учора ухвалив ще одне рішення щодо внутрішньо переміщених громадян. А саме підтримав розроблені Мінреінтеграції зміни до постанови КМУ від 28 квітня 2021 року №451. Як повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, ця постанова визначає порядок пільгового іпотечного кредитування внутрішньо переміщених осіб за рахунок коштів німецького державного банку розвитку KfW. Нововведення підвищуватимуть ефективність реалізації проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб». Його реалізують Мінреінтеграції та Держмолодьжитло за фінансової підтримки уряду Німеччини, що надав грант через фінансову установу KfW.

Проєкт акта зокрема передбачає: внесення до постанови КМУ положень, пов’язаних зі збільшенням фінансування проєкту і продовженням строку його реалізації; встановлення пільгового періоду для позичальників, житло яких пошкоджене/знищене внаслідок збройної агресії російської федерації.

Така ініціатива дає змогу продовжити надання доступних пільгових кредитів і сприятиме вирішенню житлових питань внутрішніх переселенців.

Допомога союзників украй потрібна

Щоб повною мірою профінансувати всі пріоритетні виплати держбюджету, уряд продовжує активну роботу із залучення коштів від наших партнерів і союзників. На цьому на урядовому засіданні вкотре наголосив  Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«1 лютого ми очікуємо, що ЄС затвердить нову чотирирічну програму підтримки України на 50 мільярдів євро Ukraine Facility. Попередньо можемо сказати, що всі 27 країн-членів ЄС погодилися підтримати цю програму», — зазначив глава уряду.

Прем’єр-міністр нагадав, що цього року Україна очікує, що ЄС зможе надати фінансову допомогу приблизно на рівні 2023 року. Для покриття дефіциту українського бюджету, за його словами, важливо залучити від Євросоюзу приблизно 18 мільярдів євро.

Крім того, Денис Шмигаль зауважив, що Адміністрація Президента США Джо Байдена має намір надати Україні цього року 11,8 мільярда доларів бюджетної підтримки. 

«Очікуємо на позитивне рішення американського Конгресу із цього питання вже найближчим часом», — сказав Прем’єр-міністр.

Ще одне важливе рішення з Вашингтона — схвалення Комітетом із закордонних справ Сенату США законопроєкту, який дасть змогу конфіскувати російські активи та передати їх на посилення стійкості та відбудову України. Денис Шмигаль наголосив, що сторони роблять усе можливе, аби відповідний механізм запрацював уже цього року і в США, і в інших країнах.

Джерело: Департамент комунікацій  Секретаріату КМУ