Шлях до отримання безвізового режиму з країнами Євросоюзу для України був нелегким. Та й на порозі одержання з’ясувалося: далеко не всі українці розуміють, що саме він нам дає. Дехто вважає, мовляв, тепер можна зі звичайним закордонним паспортом у будь-який час поїхати, приміром, у Відень випити кави. Чимало українців почали активно вивчати англійську мову, бо думають, що зможуть без зайвих паперових і бюрократичних клопотів працевлаштуватися за кордоном. Як переконують експерти, на цих людей чекає розчарування.

26 квітня цього року Комітет постійних представників ЄС ухвалив надання безвізового режиму для України. На початку травня візову лібералізацію  мають затвердити. Тож уже в червні зможемо без зайвих клопотів подорожувати Європою. Проте, щоб поїздка принесла лише приємні враження, потрібно знати деякі нюанси. 

Передовсім це стосується країн, які відкриють кордони для українських громадян.  

Необхідні для виїзду документи

Це будуть 26 країн — членів Євросоюзу за винятком Великої Британії, Ірландії, і 4 країни, які входять у шенгенську зону, але не є членами Євросоюзу (Норвегія, Ліхтенштейн, Ісландія та Швейцарія).

«Зауважу, що безвізовий режим для України матиме певні обмеження. Щоб ним скористатися, нашим громадянам, по-перше, необхідно оформити закордонний біометричний паспорт, — каже аналітик ГО «Європа без бар’єрів» Катерина Кульчицька. — По-друге, люди мають планувати подорож, яка не перевищувала б ліміту 90 днів протягом 180 днів. Тобто українські громадяни зможуть подорожувати країнами шенгенської зони не більш як 3 місяці протягом півроку».

Важливо пам’ятати, що, як і в будь-яких громадян візової чи безвізової країни, прикордонники матимуть право попросити в українців пред’явити кілька документів. Це насамперед підтверджувальний документ, де зазначено мету поїздки. Це може бути туристичний ваучер, програма заходу, тренінгу, бізнес-зустрічей, семінару, запрошення від друзів і родичів, які прийматимуть вас у країнах ЄС, тощо. Також має бути документ, який засвідчує, що ви маєте намір повернутися в Україну. Зазвичай це квиток назад, якщо подорожуєте автобусом чи літаком. Ці документи й тепер потрібні нашим громадянам, які з візами подорожують у країни ЄС.

«У тому, що прикордонники можуть попросити показати певні документи, немає нічого страшного. Часто доводиться чути міф, мовляв, для подорожі без візи доведеться брати із собою всі ті документи, які збирали й надавали консульству. Це не так, — переконує Катерина Кульчицька. — Ще один міф стосується необхідності довідки з банку з обігом коштів, довідки з місця роботи, довідки про нерухомість, довідки про наявність депозитів чи кредитів у фінансових установах. Насправді українцям слід мати із собою або готівкові кошти, або кредитну картку, яку потрібно буде пред’явити прикордонникові. І сказати, що на цій картці є кошти, які можна витрачати під час подорожі. Але картка має бути з грошима, бо обман можуть викрити. У прикордонних службах є технічні засоби для перевірки стану рахунку на картці».

Виїжджаючи за кордон, варто оформити страховий поліс. Багато українців скористається безвізовим режимом саме для туризму. Тому краще застрахувати своє здоров’я. «Якщо ви у відпустці займатиметеся дайвінгом, кататиметесь на лижах, ризик травмуватися доволі великий, тому варто оформити страховий поліс», — радить експерт.

Збираючись у подорож, варто поцікавитись, які документи потрібно мати з cобою. Фото Володимира ЗAЇКИ

Лише відпочинок?

Нагадаємо, що безвізовий режим не дає права громадянам України на працевлаштування у країнах—членах ЄС. «Деякі громадяни можуть зловживати безвізовим режимом і перебувати в країнах шенгенської зони довше, ніж передбачені 90 днів, — каже виконавчий директор ГО «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко. — Тому нам потрібно чітко розуміти, якщо кількість таких громадян істотно зросте, можуть бути й наслідки. Адже є чіткий механізм призупинення безвізового режиму, розроблений ЄС для того, щоб регулювати міграційні процеси і повертати візовий режим. Цей механізм можуть застосувати у разі зростання міграційних чи безпекових ризиків».

Також українцям варто бути готовими до того, що буде певне зростання кількості пасажиропотоку на кордоні. Через це також можуть виникати певні проблеми.

На жаль, призупинити безвізовий режим набагато швидше і легше, ніж його отримати. Українцям варто розуміти, що в Євросоюзі не всі політичні сили були готові з радістю відкрити кордони. Нас побоюються, адже є певні ризики. Передовсім з Україною пов’язують відкритий конфлікт на сході країни й наявність великої кількості внутрішньо переміщених осіб.

Загалом Європейський Союз переживає міграційну кризу, тому будь-яке відкриття кордонів для них — це стрес. На жаль, можемо зіткнутися з тим, що окремі уряди країн ЄС зможуть маніпулювати даними і заявляти, що, скажімо, велику кількість українців-нелегалів виявлено на території якоїсь країни або зросла кількість людей, які хочуть отримати статус біженця. Ці факти теж розглядатимуть як привід для можливого скасування візового режиму.

Зловживання неприпустимі

Ще один ризик для наших громадян — відмови у в’їзді в ту чи ту країну безпосередньо у пунктах пропуску. Нині найбільше відмов на кордоні між Україною й Польщею, де велика кількість громадян в’їжджає до шенгенської зони автобусом чи машиною. Тут проблеми можуть виникнути через те, що не в усіх подорожніх буде біометричний закордонний паспорт. Річ у тому, що, згідно з останніми дослідженнями, проведеними на замовлення Євросоюзу, більшість українців навіть не знають, що для безвізових подорожей необхідно з собою мати саме такий паспорт. Бо хоч усі про це говорять, але, як з’ясувалося, не всі розуміють.

«Ймовірно, що в перші місяці, коли українці почують, що безвізовий режим уже набув чинності, вони спробують ним скористатись із старим паспортом, — зауважує Катерина Кульчицька. —  Звісно, їм відмовлять у в’їзді. Ще одним ризиком може стати недостатньо налагоджена співпраця між українською міграційною службою та аналогічними структурами ЄС щодо повернення в Україну нелегальних мігрантів з нашої країни, виявлених у країнах ЄС. З іншого боку, на нашу думку, цей ризик мінімальний: співпраця між Україною й країнами — членами ЄС у цьому питанні дуже хороша».

Звісно, щоб утримати безвізовий режим, Україні обов’язково потрібно продовжувати вже розпочаті реформи. Саме для України, Молдови й Грузії, тобто країн, які проходили план з візової лібералізації в межах отримання безвізового режиму, важливим буде продовження реформ. Ідеться про реформи, пов’язані з випуском нових ідентифікаційних документів. Нині, як відомо, випускають ID-картки. Перехід на них має тривати.

Ще один блок пов’язаний з боротьбою з корупцією. У межах плану дій з візової лібералізації в Україні створено три незалежні антикорупційні агенції, але їхня робота час від часу провокує скандали (передовсім ідеться про суперечки в НАЗК). Саме в цьому блоці експерти вбачають багато ризиків. За антикорупційним блоком наші іноземні партнери й надалі дуже уважно стежитимуть протягом семи років.

В Україні потрібно підвищувати рівень життя людей. Адже коли вони виїжджатимуть і дивитимуться, як живуть сусіди, то розумітимуть, які величезні зміни там відбулись, і порівнюватимуть із власним рівнем життя. Сподіватимемося, що скоро в Україні звичайні люди теж житимуть так само добре, як у Європі.