Під час засідання 1 лютого уряд ухвалив три постанови, які сприятимуть посиленню українського оборонно-промислового комплексу. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Зокрема, затверджено документ про дерегуляцію виробництва боєприпасів.

«Поширюємо експериментальний проєкт з виробництва боєприпасів до безпілотників на виготовлення боєприпасів усіх типів та вдосконалюємо процедуру реєстрації виробників. Нові підприємства зможуть швидко долучитися до роботи. Таким чином в найкоротші терміни посилимо нашу армію», — зазначив очільник уряду.

Він нагадав, що проєкт було запроваджено торік улітку. Для цього уряд розширив коло потенційних виробників, усунув бюрократію, створив чіткі алгоритми — від розроблення до приймання в експлуатацію. Як повідомили в Міноборони, за час реалізації експериментального порядку регулювання з’явилися і розпочали діяльність приблизно 20 нових виробників боєприпасів для безпілотних систем. Нині вже маємо 21 допущений до експлуатації зразок боєприпасів, вісім зразків уже пройшли випробування і проходять процедуру допуску до експлуатації, 29 проходять демонстраційні випробування.

«Ми запропонували використати такі підходи, щоб збільшити кількість боєприпасів українського виробництва. Розвиток потужностей української військової промисловості — це те, що дасть нам безпеку і мир», — сказав, коментуючи урядову постанову, міністр оборони Рустем Умєров.

Прозоро, конкурентно та з урахуванням вимог безпеки

Кабінет Міністрів істотно вдосконалив процедуру здійснення оборонних закупівель. Відповідні зміни до постанови «Деякі питання здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану» (№1275) уряд ухвалив на засіданні 1 лютого. Зокрема, запроваджено новий інструмент у системі Prozorro — рамкову угоду, за якою закупівлі здійснюватимуть Державний оператор тилу (ДП Міноборони «Агенція у сфері оборони») та Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації. Нововведення покликане забезпечити баланс між ефективністю і прозорістю незбройних закупівель для потреб оборони та захистом інформації, критично важливої для безпеки країни.

«Ми вирішуємо одразу кілька завдань. Перше — гарантуємо безперервність, стійкість та керованість постачання нашої армії всім необхідним. Друге — встановлюємо прозоре ціноутворення, коли держава не переплачує, а бізнес отримує прибуток. Третє — встановлюємо запобіжники просочування інформації, яка несе безпекові ризики», — зауважив Прем’єр-міністр.

«До роботи з підготовки документа було залучено всі дотичні сторони: міністерства економіки, оборони, цифрової трансформації, інші міністерства та відомства, громадські й галузеві організації, українських виробників. Рішення запроваджує нові інструменти закупівель у системі Prozorro та пропонує нові можливості для учасників. Так ми підтримуємо можливості й інструменти для контролю громадськості за процедурами і зберігаємо жорсткі запобіжники проти корупційних зловживань. Рішення дає змогу забезпечити на високому рівні захист чутливої інформації, отже безпеку виробників і захисників, а це ключова умова», — зазначила перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко.

Як повідомляє Мінекономіки, крім запровадження механізму закупівель за рамковими угодами рішення уряду затверджує інші зміни у процедури здійснення оборонних закупівель. Зокрема, учасникам спрощених закупівель надано право виправляти невідповідності в поданих ними документах та/або інформації протягом 24 годин. Чітко виписано виняткові випадки, коли допускається укладання державного контракту без проведення конкурентних процедур закупівель, та механізми і правила істотних змін до умов держконтракту, укладеного без застосування конкурентних процедур під час його виконання.

Безпілотники подешевшають

Ще одне рішення Кабінету Міністрів стосується ціноутворення на виробництво БпЛА. За словами Прем’єр-міністра, виробники безпілотників тепер надаватимуть уточнення розрахунків ціни в бік зменшення, якщо прибуток перевищує 25%.

«Це дасть змогу усунути потенційні ризики переплати, нецільове використання коштів під час державних закупівель безпілотників. Адже держава зацікавлена в чесних і прозорих контрактах», — наголосив Денис Шмигаль. Він зауважив, що питання обороноздатності та забезпечення нашої армії визначено пріоритетом номер один. Цього року сотні мільярдів гривень буде спрямовано на те, щоб українські військові мали все необхідне.

«Президент Володимир Зеленський поставив чітку ціль: цього року випустити мільйон дронів для фронту. З огляду на базу й потенціал, які є, це реалістичне завдання. Уряд системно працює, щоб українських дронів на фронті стало більше в рази», — наголосив очільник уряду.

Денис Шмигаль зауважив, що уряд робить ставку не лише на державні проєкти, а й на приватні компанії, на розвиток ринку озброєння.

«Коли чотири із п’яти компаній в оборонному секторі приватні, це дає ефективність, інновації, швидкість. За останні півтора року ми повністю змінили правила гри. Ухвалили майже 20 законів і нормативно-правових актів, які формують ринок озброєнь», — зазначив Прем’єр-міністр.

Уряд спростив допуск БпЛА до експлуатації, скасував ПДВ та ввізне мито на комплектації для них, створив полігони для навчання пілотів та випробування нових видів дронів, спростив процедуру списання.

Нині, за словами Прем’єра, в Україні майже 200 компаній випускають дрони, а позаторік їх було лише сім. 2023-го українські компанії виробили, а держава закупила в 100 разів більше безпілотників, ніж 2022-го. Загалом Армія дронів дала старт розвитку не лише ринку БпЛА, а й усього defense-tech в Україні.

2024-й має стати роком військових інновацій

Денис Шмигаль нагадав, що торік 60% бюджету було витрачено на безпеку та оборону. «Цього року так само сотні мільярдів гривень буде спрямовано на те, щоб українські військові мали все необхідне», — наголосив він.

З-поміж інноваційних напрямів Прем’єр виокремив  початок активного розвитку роботизованих технологій на полі бою, посилення захисту українського неба, збільшення уваги до розроблення систем РЕБ, роботу  над проєктами автоматичних турелей та розміновувачі.

Прем’єр подякував усім, хто працює, щоб українська армія мала все необхідне для оборони та перемоги, зауваживши, що уряд  перебуває в постійній комунікації з волонтерами, громадським сектором, інженерами, підприємцями.

Джерело: Департамент комунікацій Секретаріату КМУ