ЗДОРОВ’Я

Щоб уберегтися під час примхливої літньої погоди, лікарі радять зважати не лише на прохолоду, а й знати,  як у спеку уникнути теплового удару на роботі та поза нею
 

Ірина ПОЛІЩУК,
Любомира КОВАЛЬ,

«Урядовий кур’єр»

Нестабільна погода цього літа дивує  нас своїми сюрпризами: бувало, що тижнями температура зашкалювала, а на зміну їй зривався дощ. І якщо в прохолодні дні зазвичай працюється комфортно, коли за вікном – до 40 градусів, украй важко. І не тільки українцям.

Нещодавно австрійські фахівці провели дослідження і з’ясували, що в такі дні продуктивність праці знижується від 30% до 70% порівняно з нормальним погодним режимом. В Україні ситуація схожа. Щоправда, на думку вітчизняних фахівців, останні роки працедавці більше піклуються про своїх підлеглих. Проте працівники теж мають потурбуватися про своє здоров’я. Що робити, аби вберегтися від агресивних сонячних променів під час відпочинку та «не згоріти» на роботі, з’ясував «Урядовий кур’єр». 

Зловживати морозивом у спеку не варто. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Налякати  роботодавця штрафом

Хоч би як нам того хотілось, але скорочувати тривалість робочого дня через спеку вітчизняні роботодавці не поспішають.

— Скорочення робочого часу передбачено здебільшого для будівельних організацій, — зазначає заступник головного державного санітарного лікаря м. Києва Юлій Жигалов. — У цьому разі береться кілька параметрів, вони підсумовуються — і визначається робочий час із поправкою на коефіцієнт. Проте це роблять лише тоді, коли температура вища за 270С. Тривалість робочого дня може зменшитись на 10, 20, 30 хвилин чи навіть на годину. Також додатково вводять 10-15-хвилинні перерви.

Для працівників, чий робочий день проходить у так званих закритих приміщеннях, існують спеціальні санітарні норми. Згідно з цим документом робочі місця поділяються на групи — легку, середньої важкості і важку. Залежно від цього нормуються параметри мікроклімату у виробничих приміщеннях: швидкість руху повітря, його температура і відносна вологість. Приміром, у середньостатистичному офісі градусник має показувати 23—250С. Якщо це, скажімо, гарячий цех чи якесь виробництво, тоді температура повинна бути нижчою. 

— Державна санітарно-епідеміологічна станція проводить контроль за всіма об’єктами залежно від ступеня ризику. Проте перш за все відповідальність за надання нормальних умов праці несуть роботодавці, — зауважує виконувач обов’язків завідуючого відділом гігієни праці Київської міської СЕС Наталія Опанасенко. — В 2012 році був направлений рекомендаційний лист Міністерства охорони здоров’я, в якому працедавцям рекомендували забезпечити робочі місця сонцезахисними пристроями на вікна (жалюзі, тонування скла), застосовувати локальні кондиціонери, робити повітряні завіси на входах у будинки, встановлювати кондиціонери чи електричні вентилятори.

Людям, які працюють на відкритому повітрі, роботодавці мали б надати спецодяг (головні убори, захисні окуляри) і забезпечити холодною водою та перервами для прийняття душу.

Якщо керівник відмовляється визнавати, що в офісі надто спекотно (понад 300С), можна звернутися до СЕС — вони навідаються в компанію з перевіркою. Щоправда, про свій візит попередять роботодавця за десять днів… 

Якщо ж в організації виявили порушення і керівництво не поспішає їх усувати, СЕС має право виписати штраф. Хоч він мало кого «налякає», оскільки зараз становить від 51 до 425 грн, проте є суворіше покарання — постанова про припинення роботи компанії. Але найближчим часом планується внесення змін до деяких нормативних актів, які збільшать штрафи мало не в десятки разів. 

Насамкінець, навіть якщо в приміщенні встановлено кондиціонер, захоплюватись надмірним охолодженням не варто.

  Бажано, щоб різниця між температурою на вулиці та в приміщенні, де працює кондиціонер, була не більш як 70C, — радить Юлій Жигалов. —  Адаптаційні функції організму не безмежні, і за різких перепадів може статися зрив імунних захисних функцій, як наслідок, виникають бронхіти, запалення легенів та інші захворювання.

Мінералка проти спеки

Якщо в офісі немає кондиціонера, ризик наразитися на тепловий удар зростає в кілька разів.

— Взагалі тепловий удар — це патологічний стан, який настає через загальне перегрівання організму внаслідок тривалої дії зовнішніх температурних факторів, а також прямого сонячного проміння, переважно його інфрачервоного спектра. В результаті порушується терморегуляція організму. В зоні підвищеного ризику — діти, літні люди, вагітні жінки, хворі (особливо на серцево-судинні захворювання, діабет, хворобу нирок та шкіри). Не слід перебувати під палючим сонцем понад 15-20 хвилин на добу, — розповів завідувач швидкої допомоги однієї зі столичних клінік Михайло Омельчук.

І порадив пити 2-3 л рідини на день. Мінералку обирайте із вмістом солей магнію, натрію, кальцію. У звичайну воду можна додати 1-2 чайні ложки солі на 1 літр. Вона має бути прохолодною, але не з холодильника, пити слід невеликими порціями, але часто. Літнім людям — навіть не чекаючи на спрагу.

А ось від міцних алкогольних напоїв, як і від міцних кави та чаю, на цей час лікарі радять взагалі відмовитися. Адже вони звужують судини й підвищують ризик теплового удару в кілька разів. Якщо ж душа бажає пива, його краще вживати ввечері або в кафе з кондиціонером. І не надто багато. Бо, як відомо, спрагу воно не втамовує, а сприяє швидкому виведенню рідини з організму, провокуючи зневоднення. Також не зловживайте морозивом — у будь-якому віці не більш як 2 пачки на добу. Бо коли організм його засвоює, підвищує продукування тепла.

Після купання в морі не завадить прийняти душ. Адже солона вода закриває пори і заважає потовиділенню, зменшуючи тепловіддачу організму. Також порада жінкам: у спекотні дні менше або й зовсім не користуватися косметикою з тих самих причин.

І все-таки якщо вам довелося довго перебувати під прямими променями сонця або в задушливому приміщенні, обов’язково «прислухайтеся» до організму, чи не з’явилися у вас перші симптоми теплового удару, а вони такі:

 ♦ загальна слабкість, млявість;

 ♦ невпевненість при ходьбі;

 ♦ почервоніння шкіри;

 ♦ нудота, блювання;

 ♦ головний біль;

 ♦ підвищення температури.

Взагалі тепловий удар поділяють на три категорії: легкого, середнього та важкого ступеня тяжкості. Від останнього може статися колапс, шок та навіть бувають летальні випадки. Адже порушуються функції центральної нервової, серцево-судинної і дихальної систем. Тож аби цього не сталося, якщо відчули перші симптоми теплового удару, слід:

 ♦ сховатися в затінку дерев або зайти до найближчого приміщення з кондиціонером (супермаркету, кінотеатру тощо);

 ♦ за можливості прикласти до лоба змочений у холодній воді рушник, а до шиї та під пахви — пакетики з льодом;

 ♦ напитися прохолодної (але не льодяної) води.

Якщо ж поруч із вами людина від перегріву втратила свідомість, її також слід перенести в прохолодне приміщення. А далі:

 ♦ розстібнути комірець, зняти краватку;

 ♦ розстібнути пасок,  зняти взуття;

 ♦ прикласти до лоба,  шиї і пахв лід;

 ♦ якщо є можливість, завернути потерпілого в холодне простирадло;

 ♦ спрямувати на нього всі вентилятори, які є в приміщенні;

 ♦ обов’язково викликати швидку допомогу.