Як відомо, всесвітньо відома Ольвія, що містилася на території сучасної Миколаївської області, — одна з чотирьох найбільших античних держав Північного Причорномор’я. Її засновували грецькі переселенці на правому березі Гіпанісу (нині — Бузький лиман) у II чверті VI століття до н. е. А проіснувала вона майже тисячу років. У часи розквіту територія міста мала 50—55 гектарів, а по берегах Бузького, Дніпровського та Березанського лиманів розташовувалися півтори сотні сільських поселень, що належали до сільськогосподарського округу — хори Ольвії. Недавні дослідження археологів свідчать про розширення меж Ольвійської держави аж до сучасного Миколаєва, приміського села Велика Корениха.

Рятівники античності

Результатами археологічної розвідки пам’ятки місцевого значення Поселення Велика Корениха ІІІ поділився начальник експедиції, заступник директора ДП «НДЦ-Лукомор’я» Олександр Смирнов. А про проведення науково-рятувальних археологічних досліджень поселення повідомила начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Миколаївської міської ради Ірина Бондаренко.

Як зазначила чиновниця, нині в Миколаєві на державний облік взято 73 пам’ятки археології. Більшість з них руйнується через техногенний вплив, природні чинники і «чорних археологів». Чим на це відповідає міськрада? Упродовж останніх скликань постійно приймає програму охорони культурної спадщини на певні періоди. Окремим пунктом — проведення рятувальних розкопок пам’яток археології на території міста.

— Уперше науково-рятувальні археологічні дослідження коштом міського бюджету провели в 2013 році, — зазначає Ірина Бондаренко. — Йдеться про поселення епохи античності біля Великої Коренихи, яке постійно зазнавало грабіжницьких розкопок. Такі роботи продовжили в 2015 році, а згодом — і в нинішньому. Їхня загальна вартість становить понад 149 тисяч гривень.

Замовник — управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради, виконавець — наукові експедиції Інституту археології під керівництвом Олександра Смирнова, який отримав відповідні дозволи Міністерства культури і відкриті листи на дослідження саме цих пам’яток.

Начальник археологічної експедиції Олександр Смирнов розповідає про одну з недавніх знахідок — житлову землянку кінця V ст. до н.е. Цікаво, що її мешканці користувалися елітним чорнолаковим посудом, привезеним з Афін.

На околиці — Греція

Тож археологи вже другий рік поспіль досліджують пам’ятку Поселення Велика Корениха ІІІ — сучасну територію Заводського району Миколаєва. За цей час дослідникам трапилося чимало знахідок. Наприклад, землянка V ст. до н. е. з побутовими речами, які завезли безпосередньо з Афін.

Як розповів Олександр Смирнов, у Великій Коренисі розташовано багато об’єктів різних епох — від неоліту до кінця античного періоду. Як частину Ольвійського заповідника цю територію почали досліджувати ще у 70-х роках минулого століття. Тож археологи спиралися на інформацію від попередників, але точної хронології чи кордонів поселення тоді не було встановлено. У 2015 році дослідили близько 80 квадратних метрів території, але не знайшли архітектурних залишків античного періоду. Натомість виявили багато артефактів, що свідчать про те, що тут жили люди в античний період.

У цьому році досліджено понад 100 квадратних метрів пам’ятки. Археологи мали визначитися з кордонами поселення. На території знайшли житлову землянку площею понад 25 квадратних метрів, а в ній облицювальний камінь, стовпові ями, на яких трималася конструкція даху. Підлога вкрита залишками трави чи очерету.

— Конструкція землянки характерна для Ольвійської хори кінця V ст. до н. е., — зазначив Олександр Смирнов. — Попередній аналіз матеріалу вказує на те, що поселення Велика Корениха ІІІ не належить до Черняхівської культури. Це багатошаровий археологічний об’єкт саме доби античності. Результати проведених досліджень підтверджують основні історико-культурні реалії життя нашого регіону в VІ ст. до н. е. — ІV ст. н. е. Освоєння регіону грецькими колоністами активізувалося наприкінці VІ ст. до н. е., у той час грецькі поселення доходили до меж сучасного Миколаєва. Подальша активізація життя на території сільської округи (хори) Ольвії припадає на початок V ст. до н. е. (коли виникло поселення Велика Корениха ІІІ), що пов’язано не тільки з новими хвилями переселенців із Греції, а також і з розширенням меж Ольвійської держави, що вказує на значне економічне зміцнення поліса.

З часом період розквіту змінює соціально-економічна криза Ольвійської хори. Саме тоді у край здійснює похід македонська армія Александра Великого на чолі з намісником Македонії Запіріоном. Під час бойових дій античне поселення Велика Корениха ІІІ вщент знищили, до нашого часу збереглися лише фундаменти жител, уламки керамічного посуду і побутові речі.

Наукові пошуки тривають. Подальші роботи на місці поселення дадуть змогу повніше реконструювати стародавню історію Миколаївщини V століття до н. е.