ПРОБЛЕМА

У Донецькій області не втрачають надій припинити нелегальний видобуток вугілля в копанках

Президент України Віктор Янукович дав доручення голові Донецької облдержадміністрації Анатолію Близнюку сформувати робочу групу, що займеться шахтарськими проблемами, серед яких і сумнозвісні вугільні копанки. Не виключено, вугільних нелегалів спробують вивести з "підпілля", запропонувавши їм перейти на легальний стан і добувати паливо на законних засадах.

Тільки на території Донеччини, за скромними підрахунками, нараховується до 200 копанок, де працюють майже 15 тисяч гірників. Досі всі зусилля місцевої влади та правоохоронців зупинити відверте грабування надр не дало помітних результатів. Незважаючи на ліквідацію копанок та вилучене обладнання, нелегали облаштовують нові "нори" і ведуть незаконний промисел.

"З цим явищем ми боремося таки неефективно, - вважає голова Донецької ОДА. - Та є й інший бік: копанки - це єдиний спосіб для людей заробити гроші".

За словами Анатолія Близнюка, Президент України чітко визначив підхід до пекучої проблеми. "Якщо вугілля можна видобувати законними способами, щоб виплачувати гірникам нормальну зарплату, то все, що вписується в чинне законодавство, потрібно узаконити, - розповів він про позицію глави держави. - А от усе, що виходить за межі закону, необхідно припинити. Це однозначна вимога Президента, і він поставив мені таке завдання".

Керівник Донеччини разом із головою Луганської облдержадміністрації вже взялися за створення робочої групи з цієї проблематики. У березні після попереднього розгляду всіх питань керівники вугільних областей запропонують Президентові України свої варіанти, за результатами яких для розв'язання проблеми оберуться найдоцільніші. Вже зараз одним із можливих підходів в головному управлінні промисловості та інфраструктури Донецької ОДА називають узаконення нелегального бізнесу, який ведуть підприємливі хазяї копанок. Насамперед їм потрібно буде розробити й оформити проект та отримати дозволи на користування надрами і ведення гірничих робіт - відповідно в Мінприроди та Держгірпромнагляді. Подібна практика вже напрацьовується: на деяких закритих шахтах, де залишилися ще запаси палива, створюються невеликі шахти, які після оформлення відповідних документів працюють легально. Тобто, видобуваючи вугілля, платять гірникам "білу" зарплату, сплачують податки та інші відрахування і не створюють проблем. Схоже, саме таким шляхом запропонує піти вугільним нелегалам створена робоча група, яка зараз вивчає всі варіанти безкарного пограбування надр.

ДOВІДКA "УК"

Тільки в 2010 р. в Донецькій області ліквідували понад 210 копанок, вилучили 1400 т незаконно видобутого вугілля, 78 одиниць різноманітного обладнання та механізмів, 45 одиниць важкої спецтехніки.