ГРОМАДЯНСЬКИЙ ОБОВ'ЯЗОК

Ати-бати, час у солдати

Одна з найточніших некалендарних ознак початку жовтня — пожвавлення біля прохідних усіх військових комісаріатів. У країні розпочалася традиційна осіння призовна кампанія на строкову військову службу. Власне, вона триває ще з початку вересня, коли в повну силу запрацювали медичні комісії для перевірки стану здоров’я потенційних новобранців, а зараз відібрані призовники вже направляються у військові частини.

Цієї осені протягом жовтня-листопада до війська покличуть 26 тисяч 600 юнаків 1986–1993 років народження — тих, кому на момент призову виповнилося 18 років і хто не має права на звільнення чи відстрочку, або тих, хто втратив таке право, але не досяг 25-річчя. Значна частина новобранців поповнить лави Збройних сил держави — 20 тисяч осіб, 5,5 тисячі — Внутрішні війська МВС України і ще 1100 — Державну спеціальну службу транспорту. Водночас у запас буде звільнено військовослужбовців, які вислужили встановлені строки служби. Це солдати, матроси, сержанти і старшини, призвані у жовтні-листопаді минулого року, а також матроси і старшини кораблів, суден і берегових частин бойового забезпечення Військово-морських сил ЗСУ, яких призвали у квітні-травні 2010-го.

«Для нас кожен призов особливий, — наголошує начальник відділу комплектування та призову - заступник начальника управління Головного управління особового складу Генштабу ЗСУ полковник Геннадій Златников, якого ми попросили розповісти про особливості цьогорічної призовної кампанії. — Основну увагу спрямовуємо на підвищення якісних характеристик призовників, яких направляємо у військові частини. Зокрема, щодо стану їхнього здоров’я, освіти, морально-ділових якостей. Саме тому відбір на строкову службу на всіх рівнях — від призовної дільниці до обласних чи республіканського збірного пункту — проводиться дуже ретельно».

Судячи вже з перших даних, цього року помітно побільшало призовників з певною спеціальною освітою, включаючи й вищу. Це добре, адже на озброєнні армії — сучасна високотехнологічна техніка, зазначає полковник Златников. Очікуємо також, що значно поменшає тих, хто всіма правдами і неправдами ухиляється від служби. Дається взнаки специфіка осіннього призову — багато юнаків уже завершили навчання в різних навчальних закладах чи закінчили черговий семестр у вишах і вирішили зробити своєрідну 12-місячну перерву на службу.

На жаль, якщо загальноосвітній рівень призовників зростає, то стан їхнього здоров’я бажає кращого. Багато молодих людей страждають на захворювання органів травлення, серцево-судинної системи, неврози тощо. Прикро, що й до сьогодні зустрічаються випадки так званої педагогічної чи побутової занедбаності. Звісно, таким юнакам робити в армії нічого.

 

Вони намагаються йти строєм. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Службу обирають свідомо

Назагал зниженням призовного ресурсу військовики більше переймаються в загальнолюдському вимірі. Набирати в армію є з кого, тим паче, що з багатьох причин пройти не такі вже й довгі армійські «університети» бажає дедалі більше й більше хлопців. У багатьох регіонах за місце в майбутньому солдатському строю ще треба поборотися — приміром, на Дніпропетровщині вояцькі однострої зможе одягти цієї осені лише кожен 12-й призовник.

Зазвичай, ті, хто вже з’явився на пункти збору, обирають службу свідомо. Часто цей вибір роблять усією родиною, адже в нинішні часи армія може стати для молодої людини непоганим стартом у житті. І річ навіть не в класичному армійському змужнінні — як-не-як, юнаки не лише можуть безкоштовно набути якусь цивільну професію, а й проходять своєрідну школу відповідальності і колективізму. До того ж служба у війську є непоганою рекомендацією для роботи чи навчання вже на «гражданці», особливо в деякі дефіцитні виші, силові структури, охоронні фірми тощо.

Не зайве нагадати, що близько 60%, а подекуди й більше, проходитимуть службу неподалік рідної домівки у своїх областях. Хлопцям належить служити всього 12 місяців, а коли є вища освіта — і того менше, 9 місяців. Щомісячне грошове утримання рядового воїна становить як мінімум 154 гривні при повному забезпеченні обмундируванням і триразовим харчуванням.

Окреме питання — військова служба за контрактом. Знову ж таки, на тлі нинішніх реалій таке дещо специфічне  працевлаштування набуває більшої популярності. Скажімо, цього року на контрактну службу військкомати одного лише Південного оперативного командування добрали близько двох тисяч претендентів, з яких уже призвано понад 1300 осіб. Зважаючи на умови такої служби, низку загальновідомих пільг і зарплату —  грошове утримання простого рядового контрактника першого року військової служби нині становить 1121 гривню, — мотивація багатьох, особливо жителів сільської місцевості, зрозуміла і логічна. Тим паче, що завдання повного переходу ЗС України до комплектування на професійній основі набуває сьогодні особливої актуальності, отож ресурсне забезпечення цього процесу з року в рік лише зростатиме.

На всяк випадок нагадаємо, що контрактниками можуть стати громадяни, які пройшли професійно-психологічний відбір і відповідають встановленим вимогам військової служби. При цьому певні преференції надаються тим, хто прослужив на строковій військовій службі не менше трьох місяців, знає армійське середовище і має певне уявлення про свою майбутню професію. Втім, у військкоматах радо зустрічають й інших громадян призовного віку з вищою, професійно-технічною  або загальною середньою освітою, які з певних причин не проходили строкової служби, а також військовозобов’язаних жінок, які не мають офіцерських звань, з відповідною освітою та спеціальною підготовкою віком від 18 до 40 років.

Якщо в армію таки не хочеться…

…То не варто тікати з дому, десь переховуватися чи спокушати хабарами медиків або працівників військкоматів. Сьогодні якщо призовник або його батьки звернуться до призовної комісії з проханням про відстрочку, їм запропонують взаємоприйнятне рішення в рамках закону, стверджує начальник Головного управління особового складу Генштабу ЗСУ генерал-майор Сергій Кропивченко.  Вітчизняне законодавство передбачає 32 умови відстрочок від призову. Крім того, у випадках, не прописаних у законі, відстрочка може надаватися за поданням районних чи міських призовних комісій рішенням обласних, Кримської республіканської  чи Київської міської призовних комісій.

Приміром, за сімейними обставинами і за бажанням призовників відстрочка надається тим, хто має непрацездатних батьків чи інших осіб, під опікою, піклуванням чи утриманням яких він перебував; непрацездатних осіб, які перебувають під опікою чи піклуванням самого призовника; неповнолітніх або непрацездатних повнорідних чи неповнорідних братів і сестер; одиноких батька чи матір, в яких на утриманні перебувають двоє чи більше неповнолітніх дітей. Так само призовнику дадуть відстрочку, якщо він має дитину до трьох років або й старшу, яка виховується без матері у зв’язку з її смертю або за рішенням суду; двох і більше дітей; дитину-інваліда; дружину-інваліда; вагітну дружину. Само собою підуть назустріч, якщо призовник сирота, якщо з двох і більше синів у сім’ї один уже проходить строкову військову службу або якщо призову підлягають кілька синів одночасно.

 На відстрочку мають право й ті юнаки, які вчаться на денній формі навчання в загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, але лише до 21-річного віку; у вишах; у середніх або вищих духовних навчальних закладах; в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом чи без відриву від виробництва, а також ті, хто в рамках міжнародних договорів України навчаються за кордоном. У багатьох випадках відстрочка надається і для продовження професійної діяльності окремим категоріям працівників. Одне слово, у будь-якому разі проблему можна розв’язати цивілізовано, без жодних моральних чи матеріальних утрат.

КОМПЕТЕНТНО

Михайло ЄЖЕЛЬ,
міністр оборони України:

— Уряд дуже виважено поставився до проблем оборони. Передбачені проектом Держбюджету-2012 збільшені майже на третину видатки на армію дадуть змогу не лише підвищити інтенсивність бойової підготовки, а й підняти на вищий рівень матеріальне забезпечення військовослужбовців. Зокрема, забезпечити повноцінне харчування особового складу строкової служби і безкоштовними обідами військовослужбовців за контрактом. Удвічі порівняно з поточним роком зростуть видатки і на речове забезпечення… Отже теза про голодну і роздягнену армію, яку поширюють у суспільстві деякі вітчизняні політики, не відповідає дійсності.   

ОФІЦІЙНО

Не числом, а вмінням

Президент Віктор Янукович підписав прийнятий в кінці вересня Закон «Про чисельність Збройних сил України на 2012 рік». Зазначений закон передбачає приведення чисельності українського війська станом на 31 грудня 2012 року до 184 тисяч осіб, у тому числі до 139 тисяч військовослужбовців. Іншими словами, протягом наступного року ЗСУ зменшаться на п’ять тисяч військових та близько трьох тисяч службовців.

Керівництво вітчизняного оборонного відомства основними шляхами приведення чисельності Збройних сил у відповідність до визначених показників називає насамперед оптимізацію складу і структури органів військового управління, усунення дублювання окремих завдань і функцій, зменшення керівних ланок, а також розформування неперспективних арсеналів, баз, складів і частин та установ матеріально-технічного забезпечення. Іншим чинником скорочення армії називають комплектування військових частин постійної готовності, створення мобілізаційного резерву і, знову ж таки, оптимізацією структури тих бойових частин, на озброєнні яких знаходяться несправні чи застарілі зразки зброї та військової техніки, відновлення яких не можливе або економічно недоцільне.

Скорочення війська в наступному році потрібне і з огляду на оптимізацію чисельності підрозділів забезпечення життєдіяльності нашої армії, в тому числі й за рахунок переходу на нові форми господарювання, кажуть у Мінобороні. Ще один аргумент — реформування підготовки військових фахівців відомчими навчальними закладами і розвитку науки, запровадження нової системи підготовки та перепідготовки професійного сержантського і старшинського складу.