CОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Реалізація нових соціальних ініціатив Президента щодо підтримки і захисту дітей — пріоритет роботи уряду. Жоден знедолений чи скривджений малюк не повинен залишатися наодинці зі своїми проблемами.

Працівники Урядового контактного центру приділяють підвищену увагу зверненням, в яких люди просять допомогти дітям з особливими потребами. Так, упродовж січня-травня 2013 року на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет надійшло понад 260 таких звернень.

Порушували питання щодо надання пільг дітям-інвалідам, оздоровлення їх у санаторно-курортних закладах, забезпечення засобами реабілітації, проведення медико-соціальних експертиз, діяльності закладів охорони здоров’я. Найчастіше зверталися жителі Донецької, Львівської, Одеської областей та Києва.

Заявниця із селища Білозерки на Херсонщині звернулася з проханням допомогти її синові 2006 року народження, інваліду дитинства, пройти курс реабілітаційного лікування у Центрі реабілітації дітей-інвалідів Херсона. Мама вже зверталася до Управління праці та соціального захисту населення Білозерського району Херсонщини, але їй відмовили. Лише після звернення на урядову телефонну «гарячу ліню» хлопчика направили для проходження необхідного курсу лікування в реабілітаційний центр, де він перебував із січня по червень 2013 року, що підтверджено зворотним зв’язком.

А жителька Енергодара Запорізької області звернулася щодо забезпечення сина, хворого на гемофілію, життєво потрібним препаратом фактору згортання крові VIII. Після звернення на урядову телефонну «гарячу лінію» такий важливий препарат дитина отримала.

Люди просили також забезпечити дітей-інвалідів ліками на пільгових умовах, посприяти видачі путівки на оздоровлення, забезпечити їх необхідними засобами реабілітації, а також оскаржували рішення МСЕК, оскільки, за словами заявників, встановлені групи інвалідності не відповідають стану здоров’я дітей, а також зверталися з проханнями роз’яснити, за якими критеріями встановлюється та чи інша група інвалідності.

Так, заявник з Івано-Франківська звернувся щодо перегляду рішення МСЕК, за яким його сина (дитина-інвалід, 1997 року народження) позбавили права на отримання державної соціальної допомоги. Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації повідомив, що відбулося засідання обласної клініко-експертної психіатричної комісії, рішенням якої хлопчику на два роки продовжено строк отримання державної соціальної допомоги як дитині-інваліду.

Жителька міста Ірміна Луганської області поскаржилася на відмову в наданні довідки від лікаря-психіатра її синові, яка потрібна йому для проходження курсу реабілітації в Українському медичному центрі реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи. Після звернення заявниці на урядову телефонну «гарячу лінію» довідку надали.

На урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет з 3 по 10 червня звернулося 9788 заявників.

0800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua.