БОЛІСНА ОПТИМІЗАЦІЯ

Батьківський комітет ЗОШ N 15 не припиняє боротьбу

Про долю цієї школи "Урядовий кур'єр" писав уже двічі. Згідно з рішенням місцевої ради депутатів, учнів ЗОШ N 15 вирішено перевести в найближчі школи N 4 та N 29, а будівлю передати студентам приладобудівного технікуму. Ще з початку року батьки учнів 15-ї школи організовували акції, голодували на знак протесту проти ліквідації навчального закладу. Навіть замовили аудит, щоб на цифрах довести несуттєвість економії коштів ціною дитячої трагедії.

Рішення - законне

Сьогодні боротьба переходить на новий рівень: щоб об'єднати зусилля, батьки ліквідованої Краснолуцької школи створили спільну координаційну раду з представників батьківських комітетів навчальних закладів, що плануються до закриття. Зокрема, із товаришами по нещастю з Брянки, де під оптимізацію потрапили відразу три навчальні заклади. У новому "батьківському" зверненні, адресованому на ім'я Президента України та до влади всіх рівнів, йдеться: "вимога провести фінансову перевірку місцевих управлінь освіти залишається не почутою. Дані, що надаються, не витримують ніякої критики, ніхто не перевіряє інформації, яка надається місцевими чиновниками... Повністю відсутній контроль за витратами управлінь освіти бюджетних коштів на комунальні послуги, не перевіряється виконання тендерних зобов'язань... Рішення, що приймаються місцевими депута?тами, не ╢рунтуються на виважених фактах, більшість даних не відповідає дійсності. Наприклад, очікувана економія від закриття ЗОШ N 15 у м. Красний Луч складе лише 315 тис. гривень. Невже це такі великі кошти, що треба руйнувати шкільний заклад, вивільняти вчителів, переводити дітей до інших шкіл?"

Коментуючи "арифметику" даної ситуації на прохання кореспондента "УК", начальник Головного управління освіти і науки Луганської облдержадміністрації Ірина Цимбал заявила:

- Крім того, що ми здійснюємо перевірки законності рішень по оптимізації навчальних закладів, нагляд веде прокуратура області. А в Красному Лучі працювало і КРУ. Я неодноразово бувала в цьому місті, зустрічалася з головами постійних депутатських комісій, знаю, що рішення про закриття школи на сесії ухвалювали складно. Але протесту прокурора не було. Це свідчить про те, що рішення місцевої влади було законним.

Виїжджала до Красного Луча для розгляду скарги батьківського комітету 15-ї школи й начальник відділу по захисту прав і свобод дітей Луганської обласної прокуратури Ольга Гордєєва.

- Краснолуцька міська рада, приймаючи рішення, взяла до уваги, що цей заклад розраховано на 1176 місць, у 2010-2011 навчальному році в ній навчаються 240 учнів, тобто наповнюваність закладу становіть 20,4% від проектної потужності. Крім того, встановлено, що 52% дітей мікрорайону цього закладу навчаються у двомовній ЗОШ N 4 та україномовній ЗОШ N 29, які знаходяться від школи N 15 на відстані відповідно 176 та 504 м, - зазначає Ольга Гордєєва. - Згідно актів обстеження створеною робочою групою у складі фахівців відділу капітального будівництва, управління освіти, СЕС, МНС, депутата та секретаря міськради, усі три школи вимагають проведення ремонтів. Але найбільших ремонтних затрат вимагає саме заклад N 15: заміни крівлі на 55%, гідроізоляції стін на 25%, 347 кв. м гідроізоляції відмостки будівлі, заміни 280 кв. м лінолеуму, 80% віконних блоків тощо.

Демографічний сигнал

Доводи щодо закриття у м. Красний Луч єдиної україномовної школи не підтвердилися. На території міста розташовано 30 шкіл, з них 11, в яких навчання відбувається українською мовою, та 15 шкіл із двомовним навчанням. Наявність соціальних педагогів та психологів у школах N4 та N29 дає змогу надавати кваліфіковану допомогу й консультації для учнів та батьків 15-ї школи під час адаптаційного періоду. Загальний висновок: права дітей не порушуються.

Залишається додати, що згідно з інформацією, отриманою в Головному управлінні освіти і науки облдержадміністрації, процес оптимізації мережі навчальних закладів на Луганщині триває вже 10 років. Він пов'язаний зі скороченням кількості учнів: якщо в 2000 році їх було понад 333 тис., сьогодні майже вдвічі менше (близько 172 тис.).

- Але в нашій області не всі школи закриваються назавжди. Дев'ять призупинили свою роботу, - підкреслює Ірина Цимбал. - Та коли в школі 9 або 39 дітей, треба думати і про те, чи отримують вони якісну освіту. Суми, які виділяються на рік на одну дитину в системі освіти, однакові для всієї країни (6 тисяч 39 грн). І якщо, як у ЗОШ N 15 Красного Луча проектна потужність розрахована на понад тисячу учнів, а в школі реально навчається 240 дітей, починаються проблеми з фінансуванням. Рішення щодо оптимізації навчальних закладів приймаються не від хорошого життя. Але рішення можуть бути різними. Я не думаю, що батьки були б обурені, якщо б їхні діти одержували в сусідній школі освіту, і знали б, що стара рідна школа не буде закрита, а там працюватиме, скажімо, комплекс "школа-садок", тобто споруда буде задіяна в системі освіти або законсервована до кращих часів, коли у нас знову з'являться діти, яких будуть приймати в ці ж навчальні заклади.

.Останній дзвоник у школі однозначно означає закінчення навчального процесу. У багатьох інших громадських інституціях - якраз навпаки, сигнал до того, що починається розгляд справи по суті. Як у суді, куди вирішили звернутися представники батьківського комітету ЗОШ N 15.