У російському суді у справах політичних процесуальні норми не діють. Це вчора вкотре підтвердив перебіг подій на судилищі у провінційному Донецьку Ростовської області. Днем раніше кремлівська прокуратура попросила посадити Надію Савченко на 23 роки і стягнути з неї штраф розміром 100 тисяч рублів за нібито незаконний перетин кордону.

«Процес повинен закінчитися сьогодні», — заявила кремлівська бранка у четвер уранці.  Далі слово взяли адвокати, які  вкотре навели  неспростовні докази  невинуватості своєї підзахисної. Першим із захисників виступав  адвокат Ілля Новіков. Він підтвердив колишні повідомлення, що сторона захисту не оскаржуватиме вирок.

Очевидні аргументи захисту — для російської Феміди лише додатковий подразник. Фото з сайту radiosvoboda.org

«На ухвалений вами вирок не буде внесено апеляційну скаргу. Але це не тому, що Савченко вважає себе винною»,  — заявив І. Новіков. Він детально роз’яснив позицію підзахисної та її адвокатів: «Ми не вважаємо, що Надія має або мала хоч один шанс у цій справі. Після слів Маркіна (спікер Слідкому РФ. — Ред.) стало зрозуміло, що це буде показовий процес. Ви, звичайно, ухвалите вирок обвинувальний. За процесом стежить весь світ. У залі — дипломати, співробітники посольств, справа не залишиться без уваги і після вироку. Я переконаний, що протягом цього року і найближчих місяців за підтримки дружніх нам організацій вдасться добитися політичного звільнення Надії Савченко. А обвинувачення було фальшивим, ви це добре знаєте».

Адвокат народного депутата України Надії Савченко Микола Полозов у дебатах заявив, що в Україні всіх причетних до викрадення й утримання Савченко буде засуджено. Адвокат детально розповів про події 23 червня 2014 року, коли Савченко вивезли, тобто викрали з території України і незаконно доставили на територію РФ.

М. Полозов показав усі суперечності у версіях слідства, обвинувачення з цього приводу: «Викрадання Савченко з території її країни і боягузливе переслідування з обвинуваченням у перетині кордону залишиться ганебною плямою для нашої країни. Шита білими нитками справа показує некомпетентність слідства і кидає тінь на державні органи заради незрозуміло яких ідеалів і мети. Можна зрозуміти луганських бойовиків — вони бандити, їм нічого втрачати. Красти, вбивати — це основний вид їхньої діяльності. Але коли у викраденні Савченко беруть участь офіцери російської армії, це кидає тінь на всі правоохоронні органи РФ».

Після невеликої перерви в дебатах виступив  із завершальним словом від команди захисту адвокат Марк Фейгін. Серед іншого говорив про парламентський імунітет Надії Савченко.

Далі за всіма законами здорового глузду Надії Савченко мали б надати завершальне  слово. Однак несподівано для захисту суд  оголосив про перенесення засідання на 9 березня. Надії слова не надали. А вона як людина слова оголосила про те, про що попереджала раніше, — сухе голодування.

Як розвиватимуться події далі, поки що не береться казати ніхто. А короткий виступ українки, виголошений 2 березня, вже став однією з найцитованіших промов останнього часу. «За ці два роки, які я тут сиджу і проходжу у всіх цих інстанціях, переконалася, що ні честі, ні совісті, ні дотримання закону в цих людей немає. Їм абсолютно плювати на міжнародні закони, на права людини. В них є одне —  державне замовлення Кремля, і вони його ретельно виконують. Ви вже довели, як Росія може зганьбитися на прикладі однієї людини. Ви мене не зламали і не зламаєте ніколи. Тому завершуйте це все в максимально стислі терміни. Не ви мені життя давали, не ви володарі моєї долі, й не вам її вирішувати».