Надважливим моментом успіху нашої країни у просуванні шляхом реформ і досягнення нею цивілізованих стандартів у всіх сферах життя є не лише її прагнення до цього, а й підтримка міжнародних партнерів у досягненні миру. Адже без нього говорити про поступ і сподіватися на нього марна справа. Тому країни Заходу не повинні відступатися від України, зокрема у питанні продовження санкцій проти РФ, спричинених її агресивною політикою.

Петро Порошенко закликає переглянути позицію щодо надання Україні сучасного озброєння. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Лідери подають приклад…

Ці тези Президент Петро Порошенко розвинув у виступі на форумі «Боротьба України за свободу, що триває», який відбувся у Капітолії і став частиною програми робочого візиту глави держави до США. «Війна Росії проти України довела, що слабкість провокує агресію, тоді як сильна країна може стримати агресора. І дуже важливо, що наші партнери допомагають нам стати сильними в усіх відношеннях: політичному, економічному, військовому», — підкреслив Президент.

І тут лідерство США відіграє визначальну роль, особливо щодо опору агресії РФ. Воно є як привілеєм, так і важким тягарем — політичним і економічним. «Є так багато причин уникати лідерства: байдужість, втома, невпевненість у собі. І є тільки одна причина, щоб його тримати: воно у вашій крові. У ці складні часи закликаю Америку бути сильною і вірити в себе — так само, як люди доброї волі в усьому світі вірять в Америку. Не дозволяйте прагматизму змусити вас забути про цінності, в яких пріоритетом є свобода», — закликав Капітолій Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що настав час посилити діалог між Україною та США й оновити стратегічне партнерство між країнами, спрямувавши інтенсивну співпрацю в галузь оборони і безпеки в межах всеосяжної двосторонньої угоди про безпеку. «Боротьба України є боротьбою за свободу. І ця боротьба триває», — цитує слова нашого Президента департамент прес-служби АП.

…а парії продовжують блюзнірство

Поки що Україна змушена платити дуже високу ціну за війну з Росією. Це близько 10 тисяч загиблих, з яких понад 2,7 тисячі — українські військовослужбовці. Вони загинули від вогню об’єднаних російсько-терористичних сил. Ця кількість перевищує військові втрати США в Афганістані за останні 15 років.

До цього сумного переліку ми зараховуємо й майже 1,8 мільйона українців, які втратили свої будинки в Донецькій та Луганській областях і змушені були мігрували в інші регіони України. Крім того, окуповано 7% території суверенної держави, через знищення або захоплення втрачено п’яту частину економіки.

Росія ж продовжує ігнорувати мінські домовленості, посилає на Донбас війська, важку зброю та боєприпаси. Росія, як це вже неодноразово траплялося у світовій історії, вміє вдало використовувати ескалацію щоразу, коли хоче досягти кращого для себе й гіршого для всього іншого світу сценарію розвитку подій. Вона підтримує бойовиків на Донбасі, бо хоче мати постійні важелі впливу на Україну.

У цьому контексті Петро Порошенко вважає, що міжнародна спільнота мусить змінити ставлення до постачання Україні зброї. Безперечно, завдяки об’єднаній підтримці наша країна змогла-таки стримати наступ Росії на свою землю. «Проте я ніколи не міг пояснити одну річ для себе і для моїх співвітчизників, — провадив далі Президент, — небажання міжнародної спільноти постачати зброю легітимному урядові України і регулярній українській армії, яка утримує лінію оборони проти нападу на міжнародний порядок. Думаю, що настав час переглянути це ставлення».

Просто нашим партнерами слід усвідомити одну важливу річ: кожне зусилля для захисту України — інвестиція в довгострокову безпеку Заходу і стійкість демократичних цінностей.

Виокремив глава держави й тематику санкцій щодо РФ. Україна підготувала санкційний список щодо осіб, причетних до організації судилищ проти українських патріотів, і сподіваємося, що її американські та європейські партнери приєднаються до цієї ініціативи.

Нагадав Петро Порошенко й про системні та масові порушення прав людини в окупованому Криму, які зафіксовано у звітах міжнародних організацій. Понад 130 кримінальних справ стосовно кримських татар, зокрема справи про заборону Меджлісу, викрадення і вбивства кримських татар. Крім того, Росія сильно мілітаризує Крим, ще й прагне розміщувати там ядерну зброю.

Президент підкреслив, що в разі скасування міжнародних санкцій проти Росії вбивства українців залишаться без покарання. «Чи може хто-небудь на Заході прийняти це? Упевнений, що ні. Без стійкого миру на Донбасі санкції повинні залишатися. Без відновлення суверенітету України у Криму санкції повинні залишатися. Без нового російського ставлення до відносин санкції повинні залишатися. Усе, що менше, стане компромісом, який коштуватиме цінностей та справедливості», — наголосив Президент.

Неприпустимо для цивілізації й те, що Росія не гребує використовувати людей для торгівлі, зокрема в питанні звільнення полонених та українців, яких незаконно утримують на її території та в Криму.

Тиск не завадить поступу

Утім, розвиток, поступ і перетворення — також пріоритети української держави. За останні два роки вдалося відновити армію та завдати першого, але критичного удару в боротьбі з корупцією. Так, завершено «капітальний ремонт» інституційної системи цієї боротьби, у чому Капітолій і переконував Петро Порошенко. З цього моменту пріоритетна мета — зробити цей механізм функціональним. І призначення нового високопрофесійного відповідального добре перевіреного Генерального прокурора створить нову сторінку в антикорупційній політиці України.

Розповів глава держави й про стабілізацію економічної та фінансової ситуації, істотне зростання — до 13 мільярдів доларів — золотовалютних резервів України. Досягнуто прогресу в банківській системі, сфері дерегуляції, полегшенні реєстрації бізнесу, спрощенні податкової системи. Ухвалено жорсткі, але важливі рішення в енергетичному секторі, які відкривають шлях енергетичній незалежності України. «Після десятиліть утримання України на газовій голці тепер уже Росія стукає в наші двері з проханням купити газ», — слушно зауважив Президент.

Не обійшов увагою Петро Порошенко й певні успіхи в роботі нової поліції, яка має високу довіру в українському суспільстві, відзначивши роль поліції США, — саме вона надихала й допомагала у формуванні української служби правопорядку.

«Багато чого ще належить зробити. І я зроблю все, від мене залежне. Прагнення до реформ є, — наголосив Петро Порошенко. — Ми не здаємось, попри щоденний тиск на зовнішніх і внутрішніх фронтах».