У межах офіційного візиту до Литовської Республіки Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Президентом Литви Гітанасом Наусєдою, Прем’єр­міністром Інгрідою Шимоніте, спікером Сеймасу, представниками політичних сил Литви, ЗМІ та української громади.

Під час розмови двох президентів ішлося про важливе для безпеки й розвитку народів обох країн, а також для відносин з іншими державами вільного світу.

Володимир Зеленський наголосив, що його перший закордонний візит у новому 2024 році відбувся саме до дружньої Литви і це візит вдячності та спільної впевненості народів, які межують з росією.

У присутності президентів України і Литви керівник АТ «Українська оборонна промисловість» Герман Сметанін (другий ліворуч) підписав листи про наміри щодо інноваційних розробок  у військовій галузі. Фото з сайту president.gov.ua

Об’єднання надихає

«Головне, на чому ґрунтувалися наші переговори сьогодні й завжди, — саме впевненість. Ми зможемо обстояти нашу незалежність. Ми зможемо захистити нашу державність. Ми разом і не втрачаємо нашої єдності. І кожен прояв підтримки України — це також, зрештою, підтримка Литви, і Естонії, і Латвії, і Польщі, і кожної з держав, яка є й буде незалежною попри будь­які амбіції росії», — наголосив Президент України під час зустрічі із представниками ЗМІ за підсумками переговорів із Президентом Литви у Вільнюсі. Володимир Зеленський привітав Гітанаса Наусєду і весь народ Литви із прийдешнім Днем захисників свободи, який відзначають 13 січня.

Глава Української держави акцентував, що цей рік у багатьох питаннях стане вирішальним і для України, і для Литви та всіх партнерів у вільному світі. Тож цьогоріч мають ухвалювати рішення на користь свободи, цілісності наших держав, захисту наших культур і справедливого миру для кожного народу.

«За час війни ми вже довели, що росію можна зупинити. Ми довели, що росію можна відкинути. І завдання тепер — довести, що ми можемо вирвати з рук росії мир для себе — такий мир, якого ми хочемо, — справедливий, — і безпеку для своїх народів — таку, якої потребуємо, надійну безпеку», — заявив він.

Володимир Зеленський поінформував Президента Литви про події на фронті й подякував йому за всю надану оборонну підтримку.

«У перші ж дні нашого опору повномасштабній агресії надана вами зброя зупиняла російські колони та знищувала окупанта. І до сьогодні ваша підтримка нашої держави є надзвичайно значущою. Зброя, техніка, потужні пакети, тренування наших воїнів, лідерство Литви в коаліції щодо розмінування — усе це додає нам сили», — наголосив він.

Глава Української держави висловив подяку за новий пакет оборонної підтримки та спільне виробництво зокрема засобів боротьби із дронами, про що підписано відповідні документи.

Двосторонні угоди

«Я вдячний і пану Президентові особисто, і всьому литовському народові за незмінну підтримку руху України в Євросоюз. Так само ми цінуємо литовську підтримку в питанні нашого руху в НАТО. Що ближче кордон росії, то очевидніше, що Україна має бути в Альянсі», — сказав Володимир Зеленський.

Президент України повідомив про початок роботи з Литвою над двосторонньою угодою про безпекові гарантії для нашої країни, як це передбачає Спільна декларація «Групи семи», погоджена у Вільнюсі.

«Увесь спектр наших домовленостей зафіксовано у Спільній заяві із паном Президентом», — зазначив глава Української держави.

Президент Литви Гітанас Наусєда запевнив у продовженні військової, економічної та політичної підтримки України до перемоги у війні.

«Ми схвалили пакет довгострокової військової допомоги Україні на суму 200 мільйонів євро. У січні знову відправимо в Україну боєприпаси, генератори, системи детонації, а в лютому — бронетранспортери М577. Тренуватимемо українських солдатів і зміцнюватимемо співпрацю в оборонній промисловості», — зазначив він.

За словами Гітанаса Наусєди, підписані угоди між представниками української та литовської оборонної промисловості — ще один приклад тісної військової співпраці між країнами. Президент Литви акцентував на необхідності забезпечити безперервність довгострокової підтримки України від союзників і партнерів. На переконання Гітанаса Наусєди, європейська оборонна промисловість загалом має посилитися, прискоритися й адекватно реагувати на складну безпекову ситуацію.

У присутності лідерів двох держав підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством стратегічної промисловості України та Литовською асоціацією оборонної та безпекової промисловості.

Мета документа — підтримка та розвиток співпраці в галузях оборони та безпеки. Меморандум передбачає підтримку реалізації спільних проєктів у галузі оборонних технологій, зокрема з розроблення та виготовлення безпілотних літальних і наземних платформ, засобів радіоелектронної боротьби, обладнання для розмінування та інших передових рішень у галузі оборонних технологій. Документ передбачає спільну роботу з розроблення продуктів для підвищення ситуаційної обізнаності та надання технологічної переваги в галузі традиційного озброєння, такого як бронетехніка та артилерійські системи, а також співпрацю між литовськими й українськими оборонно­промисловими компаніями і науковими установами зі створення нових продуктів, зокрема в галузі кібербезпеки та комунікацій.

Також підписано листи про наміри між АТ «Українська оборонна промисловість» і чотирма іноземними компаніями: RSI Europe, Brolis Semiconductors, DMEXS та NT Service. Ці підприємства займаються інноваційними розробками та виробництвом у військовій галузі. Вони спеціалізуються на створенні й виготовленні сучасних засобів РЕБ, систем дистанційного ініціювання підриву, оптики для стрілецької зброї, а також систем спостереження.

Важливі не розміри, а гучність голосу

Із  Прем’єр­міністром  Литви Інгрідою Шимоніте Володимир Зеленський обговорив оборонну співпрацю між державами, спільні проєкти в енергетичній та інфраструктурній галузях. Сторони наголосили на важливості розблокування бюджетної підтримки для України від Європейського Союзу обсягом 50 мільярдів євро на чотири роки в межах програми Ukraine Facility.

А під час зустрічі зі спікером Сеймасу Литви Вікторією Чмілітє­Нільсен, її заступниками, головами парламентських комітетів і керівниками найбільших фракцій литовського парламенту Президент України відзначив лідерство Сеймасу в багатьох питаннях допомоги Україні та важливість підтримки на парламентському рівні.

«У деяких питаннях важливі не розміри країни, а гучність її голосу. Ми чуємо чіткий і гучний голос Литви на нашу підтримку і дуже вдячні вам за це», — зазначив Президент.

Глава держави обговорив з литовськими парламентарями подальшу підтримку інтеграції України в НАТО і кроки, необхідні для цього. Також було приділено увагу спільній роботі України та Литви разом з іншими партнерами над притягненням рф до відповідальності за злочини, скоєні під час війни проти нашої країни.

Під час офіційного візиту до Литовської Республіки Президент України Володимир Зеленський разом із Президентом Литви Гітанасом Наусєдою та першою леді Діаною Наусєдєнє зустрілися з українською громадою Литви.К

Захід відбувся в Українському центрі у Вільнюсі.

«Ми й надалі забезпечуватимемо гідні умови життя для українських громадян, які були вимушені втекти від війни до Литви. Найголовніше, що ця підтримка відображає ставлення литовського суспільства, тому вона сильна й незмінна», — сказав Президент Литви.

Володимир Зеленський ознайомився з діяльністю організацій, які підтримують Український центр і надають допомогу тимчасово переміщеним українським громадянам. Зокрема це Литовське товариство Червоного Хреста, «Карітас Литва», волонтерська організація «Сестри — сестрам», Служба допомоги Мальтійського ордену.

Глава Української держави подякував Гітанасу Наусєді та Діані Наусєдєнє за тепле ставлення до українських громадян і надзвичайно емоційну частину його візиту до Литви.

Джерело: Офіс Президента