Слідом за Харківською, Дніпропетровською, Кіровоградською і Запорізькою у полоні зимової стихії опинилися південні й західні області України. Балканський циклон призвів до стрімкого зниження температури, шквального вітру, дощу з мокрим снігом. Сьогодні «Урядовий кур’єр» повідомляє, як упоралися з ситуацією на Одещині й Миколаївщині та в Карпатському регіоні.

Рятувальникам довелося витягувати з кюветів легкові авто та вантажівки. Фото надане прес-службою ГУ ДСНС у Миколаївській області

Одещина. Курортний сезон почався заметами

ПРИРОДНИЙ КАТАКЛІЗМ. Після дощику в четвер в Одесі йшов сніг. Це було занадто як на 20 квітня, проте дуже поблажливо, порівняно з близькими й далекими околицями міста. Тут сніг не просто падав, але й лежав якийсь час, утворюючи замети, котрі становили реальну проблему для автотранспорту. На території Одеської області були сильні опади, місцями хуртовина, налипання мокрого снігу та ожеледиця. Часом приморожувало в повітрі й на поверхні ґрунту. Швидкість північно-східного вітру сягала 25—27 м/с.

Проблеми із рухом транспорту в області були на трасах Одеса—Київ та Одеса—Кучургани. На ділянці Одеса—Любашівка тимчасово припинили рух вантажівок. В Болградському і Тарутинському районах 22 автомобілі довелося визволяти зі снігового полону.

Наступного дня епіцентр негоди змістився у північні райони області. У Балтському районі рятувальники дістали зі снігових заметів три автобуси, у яких загалом перебувало півсотні людей. Того ж дня у Тарутинському районі вони з допомогою буксирувального тросу витягли з заметів карету швидкої допомоги, що везла вагітну жінку до райлікарні. Загалом за час цих квітневих вибриків погоди від рятувальників отримали допомогу 213 одиниць автотранспорту (з них 4 карети швидкої), врятовано 644 людини, з них 94 — діти.

Ще у переддень стихії було створено оперативний штаб з питання погіршення погодних умов на території Одещини. Його очолив голова ОДА Максим Степанов. Службі автомобільних доріг та «Одесаобленерго» він доручив цілодобово чергувати, а також розпорядився «проводити жорсткий моніторинг ситуації, контролювати температурні умови в лікарнях, закладах освіти та на інших соціальних об’єктах». Хоча в соціальних закладах й справді дотримувались температурного режиму, було вирішено у п’ятницю відмінити заняття у школах.

Іншим клопотом, що його завдала негода, було знеструмлення населених пунктів. Всього через негоду в Одеській області відмикали від електропостачання 59 населених пунктів. Сильні пориви вітру подекуди не давали змоги негайно братися до усунення проблеми. В самій Одесі негода пошкодила високовольтний кабель, і це призвело до знеструмлення 75-ти житлових будинків, що отримували електропостачання від Південної РЕС. До ранку п’ятниці аварію усунули.

Попри доволі несподівану картину передтравневого снігопаду, особливих проблем одеситам негода не створила. Крім проблем з постачанням електрики від поривів вітру впало 8 дерев. Мерія підкреслює, що обмежитися цією скромною цифрою вдалося завдяки профілактичним роботам, що їх від осені 2016 проводять працівники міськзелентресту, — ведуть санітарне обрізування й заниження крон. Те, що Одесу не затопило, теж пояснюють вчасною і якісною профілактикою — завчасно очистили зливові лотки, колектори й дощоприймальники. Попри те, що одеський сніг негайно розпливався водою по вулицях, підтоплень на території міста зафіксовано не було.

У вихідні дні в Одесі навіть вирішили не скасовувати весняний велофестиваль, який пройшов на трасі здоров’я. У неділю вже ніщо в місті не нагадувало про негаразди у небесній канцелярії, що його одесити спостерігали кілька днів поспіль. Хоча, в принципі, як на цю пору, в Одесі могло б бути і тепліше. 

Закарпаття. Сніг засмутив аграріїв і потішив лижників

НАДЗВИЧАЙНЕ. Слова з пісні про «білий сніг на зеленому листі» протягом минулих десяти днів стали реальністю у Івано-Франківській та Закарпатській областях. Негода ці два регіони об’єднала своїми міцними обіймами. Якщо хтось думав, що студінь так само швидко мине, як прийшла, то сильно помилявся. Арктичний циклон «Петер», який супроводжувався різким похолоданням і значними опадами, затримався, змінивши ритм життя і плани місцевого населення.

На карпатських перевалах рух автотранспорту в ці дні був ускладнений: у селі Яблуниця, що на межі Івано-Франківської і Закарпатської областей, 21 квітня на заледенілій дорозі під час маневрування на підйомі розвернуло три транспортні засоби. Вони перекрили проїжджу частину дороги й не могли самостійно виїхати, через що довелося викликати рятувальників із Ворохти. Непоодинокими були випадки, коли через ускладнений проїзд по гірських трасах доводилося відбуксировувати транспортні засоби і на решті карпатських перевалів.

У Карпати у квітні повернулася зима. Фото з сайту 24tv.ua

У гірській частині трьох областей Карпатського регіону — Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької — через погіршення погодних умов було оголошено третій рівень лавинної небезпеки в горах. На Івано-Франківщині через дощ із мокрим снігом, пориви вітру 15—20 метрів за секунду, спрацювання систем захисту і обриви ліній електропередач, станом на 23 квітня залишалася без електрики низка населених пунктів. Таких складних наслідків на Закарпатті, де негода була менш войовничою, вдалося уникнути.

Проте у Закарпатській області, де температура навіть у низовинній зоні подеколи сягала мінусових або близьких до цього позначок, пошкоджено розвиток плодових дерев, заставши їх у пору цвітіння. Практично припинилось запилення цвіту бджолами, що негативно вплине на урожайність кісточкових. На Прикарпатті цвітіння дерев відбувається дещо пізніше, і це згладило такі негативи від похолодання. Тутешні працівники агросектору вважають, що таки немає лиха без добра: сильні дощі й мокрий сніг сприяли накопиченню вологи в ґрунті.

З великими труднощами зіткнулися батьки школярів і педагоги Івано-Франківщини. В обласному центрі й у Коломиї минулого тижня через тривале зниження температури повітря, неможливістю подати тепло до приміщень не працювали десятки загальноосвітніх навчальних закладів, дитсадків. Вимушені канікули в десяти івано-франківських школах, гімназії й ліцеї, а в коломийських — майже повсюдно продовжено до понеділка цього тижня. Керівництво цих міст пообіцяло відновити навчально-виховний процес з вівторка, коли, за прогнозами, тепло в гірський край поступово повертатиметься. На Закарпатті відміняти заняття на час холодів не довелося.

...А от для організаторів туризму циклон забезпечив продовження гірськолижного сезону. На курорті «Буковель» напередодні випав півметровий шар свіжого снігу. Працівники за ніч підготували трасу для катання, тож лижники і сноубордисти, які ще в березні запакували своє екіпірування й попрощалися з улюбленим дозвіллям на півроку, змогли розчохлити спорядження. Щасливі через продовження сезону спусків, вони змогли кататися впродовж вихідних. 

Миколаївщина. Стихія вдарила по дорогах

АВАРІЙНІ СИТУАЦІЇ. Протягом одної доби на Миколаївщині сталося погіршення погодних умов: шквальний поривчастий вітер разом з опадами у вигляді дощу й мокрого снігу, значне зниження температури повітря. Негода охопила північні райони області, найбільше снігу заввишки до 30 міліметрів випало в Кривоозерському й Врадіївському районах, частині Первомайського району. В області зафіксовано непоодинокі випадки падіння дерев, відключення електропостачання у населених пунктах, дорожньо-транспортні аварії на дорогах.

В день вирування стихії було знеструмлено 14 населених пунктів в дев’яти районах області та обласному центрі, зафіксовано дев’ять випадків падіння дерев тільки у Миколаєві. До ліквідації наслідків негоди було залучено 2232 чоловіка та 587 одиниць техніки, зокрема від ДСНС 219 одиниць техніки та 652 людини особового складу. Спеціально сформовані бригади відновлювали електропостачання, розчищали автомобільні дороги й розпилювали повалені у населених пунктах дерева.

Найбільше проблем через ожеледицю й сніг зафіксовано на дорогах області, де сталося безліч аварій. На допомогу водіям і пасажирам приходили співробітники Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Миколаївській області. Так, рятувальників 12 разів залучали для надання допомоги, щоб визволити автомобілі, які з’їхали в кювет, ліквідації інших наслідків дорожньо-транспортних пригод. На узбіччя з’їхали й перекинулися машини у Доманівському (дві автівки) й Первомайському (рейсовий автобус та мікроавтобус) районах області та поблизу Южноукраїнська (вантажівка). Загалом надано допомогу десяти особам, серед яких були і водії, й пасажири. Постраждалих немає.

Водночас філії Миколаївського облавтодору розчищали узбіччя, займалися спуском і відкачуванням води з понтонів мостових переходів. У ніч з 20 на 21 квітня у зв’язку зі зміною погодних умов на автодорогах загального користування державного значення проводились очисні й посипальні роботи.

Нині негода скінчилася, температура повітря поступово підвищується, наслідки надзвичайної ситуації ліквідовано.

Матеріал підготували Василь БЕДЗІР, Олена ІВАШКО, Іван ШЕВЧУК,
«Урядовий кур’єр»